Centrum pro katechezi v Olomouci 2014. o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Advertisements

Liturgické knihy.
Aleš Opatrný KTF UK v Praze
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Chléb náš vezdejší dej nám dnes
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
POŘÁDANÝ BOHOSLOVCI ARCIBISKUPSKÉHO SEMINÁŘE V PRAZE DNE 30 ŘÍJNA 2009 Modlitební večer za nová kněžská povolání.
Liturgické předměty Václav Sojka Praha 2011.
Přijď Duchu svatý.
Registrační číslo projektu:
Život modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
ÚSTNÍ MODLITBA Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Pastorace mládeže v katolické církvi
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Centrum pro katechezi v Olomouci Křesťané přestávají být pronásledováni a křesťanství se naopak stává se privilegovaným náboženstvím. Křesťané přestávají.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Pozvání k účasti na liturgii.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Centrum pro katechezi Olomouc, Projev radosti a úcty Postoj člověka před Bohem Symbol pozornosti nebo změny Stání při liturgii je vyjádřením bdělosti,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Od naslouchání ke skutkům Vzorem: poslední večeře.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
KŘESŤANSTVÍ.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Příprava na mši svatou.
TRADICE MODLITBY Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Eucharistie - svátost jednoty
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie – zdroj života.
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Vrchol a střed života církve. Základní pojmy: MŠE je z latinského slova MISA a to zase ze slova MISSIO. Mise neboli poslání. Původně mše končila slovy:
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Řád mše svaté.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Význam křesťanství ve středověku
Smrt ukončuje život člověka. Smrt ukončuje život člověka.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Centrum pro katechezi v Olomouci 2014

o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus a subjektivismus. individualismus a subjektivismus. Foto: morgueFile

Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Kněží slouží soukromé mše svaté Roste „propast“ mezi kněžími a lidem: kněz „si“ potichu, v latině slouží „svoji“ mši svatou, lid se na to dívá. Foto: Janey FOTO

Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 různé pobožnosti Křížová cesta, růženec, litanie, májové úcta k relikviím, obrazům a sochám svatých Roste úcta k Eucharistii: Adorace Svátek Božího Těla X k přijímání se nechodí Foto: morgueFile

Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Absence: Katechezí, katechumenátu, náboženského vzdělávání Velká náboženská neznalost (někdy i u kněží) Pověrčivost (i v náboženském životě) Reakce: vzrůst mystiky: umění ponořit se do hlubin duše Diecézní kněží se začínají modlit breviář (dříve jenom v klášterech)

Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Velké zklamání z církve Laici přicházejí s humanismem, zárodky osvícenství Církevní představitelé budí pohoršení Velké zklamání z církve Laici přicházejí s humanismem, zárodky osvícenství Církevní představitelé budí pohoršení

Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Tridentský koncil se snaží vnést řád do církevního a liturgického života. kánon biblických knih, počet svátostí, reforma kalendáře… semináře a gymnázia k formaci budoucích kněží pro vzdělávání laiků: katechismus kánon biblických knih, počet svátostí, reforma kalendáře… semináře a gymnázia k formaci budoucích kněží pro vzdělávání laiků: katechismus Snaha sjednotit liturgickou praxi: MISÁL - jednotný pro celou církev, - přesné pokyny k jednotlivým úkonům celebranta.

Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Vývoj liturgie pokračuje 19. a 20. století: liturgické hnutí 1958 – 1963: II. Vatikánský koncil II. Vatikánský koncil