More Indefinite Pronouns Insert ně-, -si, -koliv, lec-, leda-, kde-, or málo- as appropriate. Vzor: Můžeš jít __kam__. Můžeš jít kamkoliv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Song Presentations. L12 nová slova Stupňování přídavných jmen viz: worksheet na webové stránce.
Advertisements

Konverzace: Popište situaci, ve které jste měl/měla štěstí.
Practice with moci Insert the appropriate present tense form of moci into the following sentences. Vzor: Neznáte tady nikoho? ___ vám pomoct já? Neznáte.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku.
Velká písmena základní pravidla.
Pronouns in the Accusative & Dative Insert the appropriate pronouns into the sentences below. Vzor: Prosí ___, abych vyšel z pokoje. Prosí mě, abych vyšel.
Lingvistika dvacátého století Magda Ševčíková Přednáška
Slovosled Unscramble the following sentences. Vzor: nebudu bez ničemu rozumnět slovníku Bez slovníku ničemu nebudu rozumnět. *Taken from Lesson 12, pg.
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN TEN, NÁŠ
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
A … jdeme na to - klikni si Poloautomatické střídání stránek s hudbou a poučením :
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
Practice with Numbers II For each of the following sections, insert the correct form of the given noun and/or number. Vzor: Jeden Mám ___(sešit) a ___(kniha).
Otče náš nebeský Ref: Otče náš nebeský posvěť se jméno Tvé. Přijď Tvoje království, buď vůle Tvá. 1. Všude, kde lid Tvůj se probouzí, tam, kde roste Tvůj.
≈1 Pe 1·8–9. 1Pe 1·9 Naše vírazáchrana duší. Záchrana z čeho? Z hříchu ze smrti. Jak tedy té víry dosáhnout? – Jak se stát věřícím?
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Se a si: Reflexive Pronouns Insert se or si into the following sentences, if possible. Vzor: Povídali jsme ___ ještě několik minut. Povídali jsme si ještě.
1. Otče náš nebeský, posvěť se jméno tvé. Přijď tvoje království, buď vůle tvá. Tam, kde lid tvůj se probouzí, tam, kde roste tvůj chrám, v srdcích všech.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns In each of the following sentences, replace ona with on, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the correct.
Prosím nepodvádět a čestně odpovídat. Jinak podvádíš jenom sebe ! ! !
Světem běžím 1. Světem běžím dál jen s Tebou, věčný Pane můj, na cestu mi svítí slovo Tvé. Pokrm můj, můj nápoj je vždy konat vůli Tvou, zbraní mou je.
My a já: Singular & Plural Personal Pronouns In the following sentences, replace my with já, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the appropriate.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
ZÁJMENA (pronomina).
ZÁJMENA Mgr. Michal Oblouk.
Cyberbullying Neboli kyberšikana.
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
Prvních 17 let mého života jsem žila na vesnici. Začala jsem se nudit... Teď chci poznat život ve městě! Jmenuji se Zuzka (jméno je přeložené z německého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_489_Druhy zájmen 2 AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Verbs of Motion Fill in the blanks using the appropriate form of either motion verb given. Vzor: Tak malý Ivan už ___? Tak malý Ivan už chodí?
Ten, to, ta: Demostrative Pronouns Insert the correct form of the demonstrative pronoun into the following sentences. Be sure to use the appropriate case,
Marketing ? Marketing!. Jaroslava Štěrbová Marketing je procesem … plánování a naplňování koncepce, oceňování, propagace a distribuce myšlenek,
Proč mají spermie ocásek?
Perfective v. Imperfective Choose the appropriate form of the verb (either perfective or imperfective) to complete the following sentences. For some sentences.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
Jaký je rozdíl mezi tchýní a miminem
Verb forms with rád Insert an appropriate verb form into each of the following sentences. Some possible variants are given in parentheses. Vzor: Rád ______.
1. Pokud mě někdo na chatu požádá o sdělení adresy a telefonu  Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje 
[: Jen Ježíši patří mé srdce, jen Ježíš má od něho klíč. :] Nic není přednější, než on, nic není cennější než on. On je můj Pán – on.
Zájmena Druhy zájmen 6. ročník.
Neurčitá zájmena Indefinite Pronouns In the following sentences, replace the underlined expressions by indefinite pronouns with approximately the same.
Declension Practice II In the following sentences, translate the word in parentheses into Czech. Use the appropriate case. Vzor: Mnoho lidí nerozumí modernímu.
Židovské Velikonoce neboli Pesach
CAPOEIRA Prezentace Brazilského bojového umění, které mísí prvky tance a kopů a akrobacie…
Zájmena = pronomina.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Co víme o zájmenech prezentace
Verbs of Motion II Fill in the blanks with either the perfective or imperfective form of the verb in parentheses. Vzor: Včera jsem (dojíždět/dojet) až.
Zápor: Negation Negate the following sentences. This will require negating the verb and changing the indefinite pronouns into negative pronouns. Vzor:
BEZPEČNOST NA INTERNETU
Karel Řežábek 1988Rosa, Celým srdcem 43 Otče náš nebeský, posvěť se jméno Tvé, přijď Tvoje království, buď vůle Tvá.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Konverzace: Popište někoho!. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Interrogatives with ně- and ni-
Mýma očima PETR SCHWARZ student sekundy ANGLIČTINA V TURECKU 2016
Proč milovat důchod Poloautomatické střídání stránek s hudbou
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Michaela Blažková VY_32_Inovace_ Zájmena
„Vzkaz v lahvi“ (Osobnostní a sociální výchova)
Ten, to, ta: Demostrative Pronouns
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
My a já: Singular & Plural Personal Pronouns
Se a si: Reflexive Pronouns
Zápor: Negation Negate the following sentences. This will require negating the verb and changing the indefinite pronouns into negative pronouns. Vzor:
Proč mají spermie ocásek?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Verb forms with rád Insert an appropriate verb form into each of the following sentences. Some possible variants are given in parentheses. Vzor: Rád.
Neurčitá zájmena Indefinite Pronouns
Transkript prezentace:

More Indefinite Pronouns Insert ně-, -si, -koliv, lec-, leda-, kde-, or málo- as appropriate. Vzor: Můžeš jít __kam__. Můžeš jít kamkoliv.

More Indefinite Pronouns 1. Ona __co__ čte. Je dospělá.

More Indefinite Pronouns 1. Ona cokoliv čte. Je dospělá. 2. __kdo__ nemá rád české pivo.

More Indefinite Pronouns 1. Ona cokoliv čte. Je dospělá. 2. Málokdo nemá rád české pivo. 3. Ona je už v devátém měsíci. Dítě se může narodit __kdy__.

More Indefinite Pronouns 1. Ona cokoliv čte. Je dospělá. 2. Málokdo nemá rád české pivo. 3. Ona je už v devátém měsíci. Dítě se může narodit kdysi. 4. Evropan může jet __kam__ se mu chce v Evropě bez viza.

More Indefinite Pronouns 1. Ona cokoliv čte. Je dospělá. 2. Málokdo nemá rád české pivo. 3. Ona je už v devátém měsíci. Dítě se může narodit kdysi. 4. Evropan může jet kamkoliv se mu chce v Evropě bez viza. 5. __kdo__ zavolal, ale neřekl svoje jméno.

More Indefinite Pronouns 5. Kdosi zavolal, ale neřekl svoje jméno. 6. __kdy__ poslouchám rozhlas, ale včera byl dobrý program.

More Indefinite Pronouns 5. Kdosi zavolal, ale neřekl svoje jméno. 6. Málokdy poslouchám rozhlas, ale včera byl dobrý program. 7. Četla jsem o románském umění __kde__ v této knize, ale ted’ si nepamatuji na které stránce to bylo.

More Indefinite Pronouns 5. Kdosi zavolal, ale neřekl svoje jméno. 6. Málokdy poslouchám rozhlas, ale včera byl dobrý program. 7. Četla jsem o románském umění někde v této knize, ale ted’ si nepamatuji na které stránce to bylo. 8. Včera Jitka __co__ říkala o své cestě do Indie.

More Indefinite Pronouns 8. Včera Jitka leccos/ledacos/něco říkala o své cestě do Indie. 9. On řekne __co__mu přijde na jazyk.

More Indefinite Pronouns 8. Včera Jitka leccos/ledacos/něco říkala o své cestě do Indie. 9. On řekne kdeco/cokoliv mu přijde na jazyk. 10. Na Venice Beach můžeš potkat __koho__.

More Indefinite Pronouns 8. Včera Jitka leccos/ledacos/něco říkala o své cestě do Indie. 9. On řekne kdeco/cokoliv mu přijde na jazyk. 10. Na Venice Beach můžeš potkat kohosi. 11. Člověk, který má žaludeční vředy musí držet dietu a nemůže jíst __co__.

More Indefinite Pronouns 8. Včera Jitka leccos/ledacos/něco říkala o své cestě do Indie. 9. On řekne kdeco/cokoliv mu přijde na jazyk. 10. Na Venice Beach můžeš potkat kohosi. 11. Člověk, který má žaludeční vředy musí držet dietu a nemůže jíst ledacos/leccos/ cokoliv.