Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli."— Transkript prezentace:

1 Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

2 Diktát: napíšeme na tabuli

3 L5 Nová slova Stránka 59

4 Zájmeno: já Ten kluk se jmenuje Ondřej, a říká: „Dobrý den! Já se jmenuju Ondřej. Já jsem student tady na UNC. Já si myslím, že potřebujeme nového prezidenta.

5 Zájmeno: já Zeptáte se mě, jakého prezidenta potřebujeme? Rozumíte mi, když mluvím česky? Vidíte mě každý den na kampusu. Teď mnoho víte o mně. Budete mluvit se mnou?

6 Zájmeno: Ty To je Helena, která mluví s Ondřejem: Ty se jmenuješ Ondřej, a ty jsi špatný hoch. Ptám se tě, proč potřebujeme nového prezidenta? Vidím tě každý den na kampusu. Nerozumím ti, ale mnoho o tobě vím. S tebou nebudu mluvit!

7 Zájmeno: On (Jaroslav mluví o Ondřeji) To je Ondřej. On je student tady na UNC. Zavolal jsem mu a zeptal jsem se ho, proč potřebujeme nového prezidenta, ale nic mi neřekl. Často ho vidím v novinách (newspaper), kde čtu o něm eseje. Zítra budu na kampusu a budu s ním mluvit.

8 Zájmeno: Ona (Jaroslav mluví o Heleně) To je Helena. Ona je prezidentka studentů. Zavolal jsem jí a zeptal jsem se jí, proč Ondřej myslí, že studenti potřebují nového prezidenta. Často ji vidím v knihovně. Jeden profesor mluvil o ní a řekl, že je velmi inteligentní a že s ní nejsou žádné problémy.

9 Zájmeno: Ono (Jaroslav mluví o okně) To je okno. Ono je velké. Studuju u něho každý den. Vidím ho každý den. Na něm je záclona (curtain). Za ním jsou ptáci (birds).

10 Zájmeno: My My jsme studenti. Ondřej se nás zeptal, jestli potřebujeme nového prezidenta. Řekli jsme: NE! Helena nám rozumí. Ona nás reprezentuje. Ona mnoho ví o nás. Ona studuje s námi v knihovně.

11 Zájmeno: Vy Vy jste studenti. Ptám se vás, jestli potřebujete nového prezidenta. Helena vám rozumí? Ona vás reprezentuje? Ví ona mnoho o vás? Studuje s vámi v knihovně?

12 Zájmeno: Oni (Jaroslav mluví o studentech) To jsou studenti. Oni studují tady na UNC. Vidím je každý den na kampusu. Zavolal jsem jim a zeptal jsem se jich, jestli potřebují nového prezidenta. Řekli, že jsem starý, že jim nerozumím, že nic o nich nevím, a že nemám s nimi mluvit o politice.

13 Zájmeno: Ony (Jaroslav mluví o knihách) To jsou knihy. Ony jsou v knihovně. Vidím je každý den v knihovně a pracuji s nimi tam, mnoho o nich vím, ale jim nerozumím. Nevím, proč jich máme tolik v knihovně.

14 Zájmeno: Ona (Jaroslav mluví o oknech) To jsou okna. Ona jsou malá. Vidím je každý den doma. Nevím, proč jich mám tolik.

15 Hey you! The Story of Ty and Vy Ty is always singular, and can only be used with a person you feel close to (fellow student, family member, etc.) Vy can be singular, in which case it replaces Ty as a polite pronoun and adjectives and past- tense l-participles reflect gender: Vy jste byla krásná/Vy jste byl krásný. Vy can be plural: Vy jste byli krásní.

16 Add n- to pronouns in j- after prepositions jeho jemu jím jí ji jich jim je jimi bez něho, pro něho naproti němu s ním, před ním u ní, naproti ní pro ni bez nich, u nich naproti nim pro ně s nimi, za nimi

17 Long and short (enclitic) pronouns Here´s how to tell which is which: The short (enclitic) forms are the ones given after the slashes in your book: mě, mi, tě, ti, ho, mu, se, si. For the remaining pronouns, the genitive, dative, and accusative forms serve as both long (emphatic) and short (enclitic) forms: nás, nám, vás, vám, jí, ji, jich, jim, je

18 Long and short (enclitic) pronouns Here´s how to know which one to use: Use the long forms for emphasis and after prepositions: –Tebe jsem uviděla včera v knihovně. –Tady je kniha pro tebe. Use the short forms elsewhere: –Včera jsem tě uviděla v knihovně

19 Order of enclitics First stressed word + auxiliary verb + reflexive + dative enclitic + accusative enclitic or genitive enclitic + rest of sentence Už jsem se ho zeptala. Už jsem mu ji koupila. Myslela jsem si, že je dobrý student.


Stáhnout ppt "Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli."

Podobné prezentace


Reklamy Google