Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Vzkaz v lahvi“ (Osobnostní a sociální výchova)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Vzkaz v lahvi“ (Osobnostní a sociální výchova)"— Transkript prezentace:

1 „Vzkaz v lahvi“ (Osobnostní a sociální výchova)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Popis aktivity  Pomůcky – pro každého žáka malý list papíru na vzkazy, – pro učitele lahev s větším otvorem (např. velká zavařovací lahev), učebna s možností promítat prezentaci. Motivace – trosečníci házeli lahve se vzkazy do moře v naději, že je někdo zachrání. V naší aktivitě vzkazy v lahvi mohou pomoci těm, kteří nedokážou druhého člověka upozornit na negativa v jeho chování a zároveň mohou vzkazy vést k zamyšlení, co dělám špatně a zda to mohu napravit.  Cíl – žáci mají prostřednictvím této aktivity možnost anonymně sdělit spolužákům své výhrady vůči jejich chování (např. pomlouvání, lhaní, zrada…). Aktivita je vhodná jako úvod k tomu, aby se žáci postupně učili vhodným způsobem vyjádřit své připomínky vůči chování druhého člověka.  Průběh − učitel rozdá listy papíru se zadáním úkolu: anonymně napsat, jaké chování mi vadí v daném kolektivu. Poté žáci vloží svůj složený vzkaz do lahve. Učitel postupně vzkazy vytahuje, čte a kolektiv diskutuje. Žádná jména ani upozornění, že se vzkaz někoho týká.  Závěrečná reflexe.

3 Kdo házel lahev se vzkazem do moře?
Úvod Kdo házel lahev se vzkazem do moře? Proč? Jaký měl důvod?

4 Úkol Po splnění úkolu složené lístky vložte do lahve.
Na lístky papíru napište anonymně vzkaz tomu, koho chcete upozornit na nepěkné projevy v jeho chování. Příklad: „Mrzí mě, že lžeš.“ Po splnění úkolu složené lístky vložte do lahve.

5 Reflexe Líbila se mi aktivita? Pomohla mi v něčem?
Překvapil mě některý vzkaz, v čem? Je těžké říci někomu do očí, že se mi jeho chování nelíbí?  Co chci na závěr dodat nebo na co se chci zeptat?

6 Zdroje: OCAL. Message In A Bottle clip art online. cit . Dostupný pod licencí Public domain na WWW: WARBURG. Bluewater 1.jpg online. May 2008 cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 


Stáhnout ppt "„Vzkaz v lahvi“ (Osobnostní a sociální výchova)"

Podobné prezentace


Reklamy Google