Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pronouns in the Accusative & Dative Insert the appropriate pronouns into the sentences below. Vzor: Prosí ___, abych vyšel z pokoje. Prosí mě, abych vyšel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pronouns in the Accusative & Dative Insert the appropriate pronouns into the sentences below. Vzor: Prosí ___, abych vyšel z pokoje. Prosí mě, abych vyšel."— Transkript prezentace:

1 Pronouns in the Accusative & Dative Insert the appropriate pronouns into the sentences below. Vzor: Prosí ___, abych vyšel z pokoje. Prosí mě, abych vyšel z pokoje. Říkají ___, abych vyšel z pokoje. Říkají mi, abych vyšel z pokoje. *Taken from Lesson 7, pg. 89, ex. 8 of Contemporary Czech by Michael Heim.

2 Accusative & Dative Pronouns 1. Prosí ___, abychom se mu představili.

3 Accusative & Dative Pronouns 1. Prosí nás, abychom se mu představili. Říkají ___, abychom se mu představili.

4 Accusative & Dative Pronouns 1. Prosí nás, abychom se mu představili. Říkají nám, abychom se mu představili. 2. Prosí ___, abyste mu už zaplatily.

5 Accusative & Dative Pronouns 1. Prosí nás, abychom se mu představili. Říkají nám, abychom se mu představili. 2. Prosí vás, abyste mu už zaplatily. Říkají ___, abyste mu už zaplatily.

6 Accusative & Dative Pronouns 1. Prosí nás, abychom se mu představili. Říkají nám, abychom se mu představili. 2. Prosí vás, abyste mu už zaplatily. Říkají vám, abyste mu už zaplatily. 3. Prosí ___, abys vždycky říkal pravdu.

7 Accusative & Dative Pronouns 1. Prosí nás, abychom se mu představili. Říkají nám, abychom se mu představili. 2. Prosí vás, abyste mu už zaplatily. Říkají vám, abyste mu už zaplatily. 3. Prosí tě, abys vždycky říkal pravdu. Říkají ___, abys vždycky říkal pravdu.

8 Accusative & Dative Pronouns 1. Prosí nás, abychom se mu představili. Říkají nám, abychom se mu představili. 2. Prosí vás, abyste mu už zaplatily. Říkají vám, abyste mu už zaplatily. 3. Prosí tě, abys vždycky říkal pravdu. Říkají ti, abys vždycky říkal pravdu. 4. Prosí ___, aby se podívala i na básně.

9 Accusative & Dative Pronouns 4. Prosí ji, aby se podívala i na básně. Říkají ___, aby se podívala i na básně.

10 Accusative & Dative Pronouns 4. Prosí ji, aby se podívala i na básně. Říkají jí, aby se podívala i na básně. 5. Prosí ___, abych jim dal slovo.

11 Accusative & Dative Pronouns 4. Prosí ji, aby se podívala i na básně. Říkají jí, aby se podívala i na básně. 5. Prosí mě, abych jim dal slovo. Říkají ___, abych jim dal slovo.

12 Accusative & Dative Pronouns 4. Prosí ji, aby se podívala i na básně. Říkají jí, aby se podívala i na básně. 5. Prosí mě, abych jim dal slovo. Říkají mi, abych jim dal slovo. 6. Prosí ___, aby necvičil před školou.

13 Accusative & Dative Pronouns 4. Prosí ji, aby se podívala i na básně. Říkají jí, aby se podívala i na básně. 5. Prosí mě, abych jim dal slovo. Říkají mi, abych jim dal slovo. 6. Prosí ho, aby necvičil před školou. Říkají ___, aby necvičil před školou.

14 Accusative & Dative Pronouns 4. Prosí ji, aby se podívala i na básně. Říkají jí, aby se podívala i na básně. 5. Prosí mě, abych jim dal slovo. Říkají mi, abych jim dal slovo. 6. Prosí ho, aby necvičil před školou. Říkají mu, aby necvičil před školou. 7. Prosí ___, abyste si to dobře zapamatoval.

15 Accusative & Dative Pronouns 7. Prosí vás, abyste si to dobře zapamatoval. Říkají ___, abyste si to dobře zapamatoval.

16 Accusative & Dative Pronouns 7. Prosí vás, abyste si to dobře zapamatoval. Říkají vám, abyste si to dobře zapamatoval. 8. Prosí ___, abych myslel jen na svůj obor.

17 Accusative & Dative Pronouns 7. Prosí vás, abyste si to dobře zapamatoval. Říkají vám, abyste si to dobře zapamatoval. 8. Prosí mě, abych myslel jen na svůj obor. Říkají ___, abych myslel jen na svůj obor.

18 Accusative & Dative Pronouns 7. Prosí vás, abyste si to dobře zapamatoval. Říkají vám, abyste si to dobře zapamatoval. 8. Prosí mě, abych myslel jen na svůj obor. Říkají mi, abych myslel jen na svůj obor.


Stáhnout ppt "Pronouns in the Accusative & Dative Insert the appropriate pronouns into the sentences below. Vzor: Prosí ___, abych vyšel z pokoje. Prosí mě, abych vyšel."

Podobné prezentace


Reklamy Google