Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
A SOCIACE E NERGETICKÝCH M ANAŽERŮ 8. a 9. září 2004 Praha Česká energetika po vstupu do EU – Podmínky podnikání v teplárenství v ČR Ing.Luboš Pavlas.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Potřeba zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Asociace energetických manažerů 11. listopadu 2003 Praha Směrnice EU o KVET a zákon.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci Ing. Luboš Pavlas

Obsah přednášky Bezpečnost a spolehlivost Domácí zdroje Kombinovaná výroba elektřiny a tepla /kogenerace/ a dálkové vytápění Životní prostředí Regulace odvětví

Bezpečnost a spolehlivost Nekončící diskuze o centrální versus decentrální Zvýšení intenzity po nějakém problému( 11.září v NY,střecha v Opatovicích, tepelná síť v Litvínově apod.), zatím bez konkrétního výstupu k státním institucím. Studie strategické bezpečnosti energetických zásobovacích systémů v České republice (CityPlan,leden 2002) Veřejná služba – bez povinnosti krachujícího majitele poskytnout zařízení pro plnění závazků, bez určení z čeho MPO vícenáklady zaplatí Územní energetické generely versus hospodářská soutěž – ale nástroje jsou již dnes!

Domácí zdroje Hnědé uhlí – dominance v dlouhodobém horizontu Černé uhlí – významnější alternativa po odbourání licencí na dovozy Obnovitelné zdroje -Biomasa – největší potenciál jako dřevní hmota, produkty z čistíren odpadních vod a Vodní energie -U ostatních zdrojů v ČR jde v současné době o „drahý folklór“ Jaderná energie – jasná budoucnost po zvládnutí dalších stupňů řízené reakce

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla Při stejné spotřebě primárních zdrojů energie o cca 30% účinnější než při oddělené výrobě elektřiny a tepla Snižování nepříznivého dopadu energetické výroby na životní prostředí Snižování ztrát elektrické energie transportem a menší nároky na výstavbu přenosových sítí Sociální aspekt – tuzemské primární zdroje energie,využití výrobků domácího průmyslu Proč ?

Jasná a všemi účastníky trhu s elektrickou energií uznávaná definice KVET – pouze elektřina vyrobená současně s teplem pro využití! Vytvoření rovných podmínek pro možnost uplatnění elektřiny z KVET – ceny, dotace Kogenerace nejsou jen malé plynové motory!(Dodávky tepelné energie pro Prahu, Brno, Ostravu, Plzeň, České Budějovice, Strakonice, Písek apod.) Problémy Kombinovaná výroba elektřiny a tepla

Energetická politika (usnesení vlády č.50 z 12.ledna 2000) -není špatná, chybí nástroje -Nejdříve novelizace SEK, potom zákony a nakonec vyhlášky! Zákon č.458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon není špatný, kromě drobných nedostatků je funkční, špatná je velká část vyhlášek, sblížit otevírání trhu se zemním plynem a elektrickou energií Legislativa

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla Zákon č.406/2000 Sb. o hospodaření energií - správně stanovené parametry pro novou výstavburole - přecenění energetických auditů a alibistické prokazování oprávněnosti kogenerace Vyhláška MPO č. 539/2002 o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a z KVET nebo Zákon o prosazování veřejně prospěšné kombinované výroby elektřiny a tepla?

Perspektivy Směrnice evropského parlamentu a rady o prosazování kombinované výroby elektřiny a tepla založené na potřebě užitného tepla na vnitřním trhu s elektrickou energií – hranice 50 MW, účinnost 80%, elektřina pro zemědělství, certifikační projekty v SRN – společné dílo Euroheat&Power, Euroelectric a Cogen Europe Německý teplárenský zákon z dubna 2002 a směrnice č.308 vypracovaná AGFW Finské Protermo EU

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla Pro rok 2002 – 970, resp.1130 Kč/MWh + 20 Kč/MWh SKUTEČNĚ ? Pro rok tržní, resp.900 a 1130Kč/MWh + 38 Kč/ MWh ? Proč malá, větší a největší? Ocenění

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla Konstrukce: „Tržní cena“ a příplatky (x + y) nebo pevná cena (z) ? Environmentální přínosy - vyčíslení v rozmezí 18 – 200 Kč/MWh Technicko – ekonomické přínosy, zejména úspory ztrát v sítích – vyčíslení v rozmezí 25 – 140 Kč /MWh Studie SEVEN o ocenění environmentálních přínosů a úspor ztrát v sítích – 2002, zadání TS ČR Ocenění

Životní prostředí ČR svými emisními limity k roku 2007 bude nejpřísnější zemí EU(zákon č.86/2002) ČR bude výjimkou mezi zeměmi EU zpoplatněním emisí vypouštěných z odsířených a vyčištěných tepláren a elektráren, nízkoemitující zdroje znečištění a doprava nijak zpoplatněny nejsou Vybrané poplatky za emise slouží k jiným účelům a nevracejí se do odvětví, popř. je z nich dotována výstavba zařízení, které by jinak ekonomicky neobstálo!

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla Meziroční uznaná eskalace ceny tepla způsobila rozptyl konečných cen od 200 do 600 Kč/GJ Konkurenční způsob vytápění a přípravy TUV stojí 320 – 350 Kč/GJ, všude je alternativa Složitě konstruovaná, nejednoznačně vykládaná, každý rok jinak a zatím každý rok pozdě Regulace ceny tepla

Novela zákona 458/2000 by měla stanovit nejen práva, ale i povinnosti ERÚ, minimální dobou neměnnosti pravidel a termíny závaznými pro vydání Regulujeme výplatu dividend, brzdíme podnikání nebo chráníme zákazníky ? Správné je neregulovat dálkové vytápění, pokud musí regulace být, pak regulovat formou stanovení max. cen