Průřezové problémové okruhy ke zkoušce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Digitální učební materiál
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Dokumentace o realizaci stavby
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Dokumentace k zajištění BOZP
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Nástroje územního plánování
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
4.přednáška.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
Katedra elektrotechniky
Prokazování shody, certifikace
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Katedra výrobních strojů a konstruování – 340
Závodní preventivní péče
Zkušenosti a poznatky o praxích a výuce ve zdravotnických oborech Zdeněk Hon
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

Průřezové problémové okruhy ke zkoušce Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava – Poruba Průřezové problémové okruhy ke zkoušce konkretizované na příkladech z technické praxe Zadání příkladů č.1 až č. 6

Šest příkladů pro použití v technické praxi Průřezové problémové okruhy ke zkoušce konkretizované na příkladech z technické praxe Šest příkladů pro použití v technické praxi - společné rámcové zadání pro všechny, - práce v týmu (3-4 studenti) - možnost zaměření na konkrétní stavební firmu, - svázat do kroužkové vazby nebo lišty, jednostranný tisk, - možnost využití a vložení formulářů z technické praxe, - možnost využití podkladů z přednášek, - možnost využití podkladů z internetu.

Příklady

Příklad č. 1 Zadání a) Uveďte základní legislativní předpisy upravující bezpečnost a ochranu zdraví při práci. b) Desatero nejčastějších příčin vzniku úrazu ve stavebnictví Řešení Základní legislativu BOZP tvoří: - Do doby vydání nových prováděcích předpisů k zákonu 262/2006 Sb. zůstávají v platnosti kromě dalších i tyto předpisy týkající se BOZP: Dalšími předpisy upravujícími BOZP jsou: Desatero nejčastějších příčin vzniku úrazů ve stavebnictví tvoří:

Příklad č. 2 Zadání a) Za jakých podmínek lze provádět stavební práce s odbornou způsobilostí? b) Za jakých podmínek lze provádět práce na technických zařízeních? Řešení a) Stavební práce, k jejichž provádění je požadována odborná způsobilost, mohou dodavatelé stavebních prací a jejich pracovníci vykonávat jen po jejím získáni. Patří sem zejména: Obr. 1 Průkaz lešenáře Obr. 2 Průkaz jeřábníka Obr. 3 Průkaz vazače Obr. 4 Průkaz na manipulační vozík Obr. 5 Svářečský průkaz b) Zvláštní odborná způsobilost

Příklady

Příklad č. 3 Zadání a) Jaké jsou povinnosti zadavatele stavby z hlediska BOZP podle zákona 309/2006 Sb. b) Jaké jsou povinnosti zhotovitele při zajišťování BOZP na staveništi? Řešení a) Povinnosti objednatele (zadavatele) stavby podle zákona č. 309/2006 Sb. Zadavatel je povinen: - b) Povinnosti zhotovitele podle zákona č. 309/2006 Sb. Zhotovitel je povinen: Dle nařízení vlády 591/2006 Sb.

Příklad č. 4 Zadání Jak je povinen zaměstnavatel zajistit bezpečný výkon práce pracovníků na stavbě? Řešení Zhotovitelé stavebních prací jsou povinni vybavit pracovníky vhodným nářadím a ostatními pomůckami potřebnými k bezpečnému výkonu práce, potřebnými osobními ochrannými pracovními prostředky jakož i dokumentací, návody a pravidly v rozsahu potřebném pro výkon jejich práce (Nařízení vlády č. 49512001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných prac. prostředků.). Firma musí mít potvrzeno z hlediska průkaznosti v oblasti BOZP i hospodárnosti poskytnutí osobních ochranných prostředků popř. i nářadí za něž je dělník osobně zodpovědný. Obr. 6 Osobní karta na svěřené předměty Obr. 7 Informativní tabulka pro poskytování OOPP, profese: zedník na stavbě, Obr. Preventivní prohlídky, Obr. Evidenční list (karta) OOPP, Záznamy o kontrole bezpečnosti práce a PO,

Informativní tabulka pro poskytování OOPP Profese: Zedník na stavbě

Příklad č. 5 Zadání Zpracujte osnovu vstupního a periodického školení (pomůcka: vzor školení pro lešenáře) Řešení Osnova vstupního školení BOZP pro stavebního dělníka Osnova periodického školení BOZP pro stavebního dělníka Osnova školení vedoucích zaměstnanců v oblasti BOZP Metodický materiál VÚBP, v.v.i. „Praktické provádění vstupního a periodického školení

Osnova školení –lešenářský průkaz

Příklady

Příklad č. 6 Zadání Vyjmenujte nejužívanější formuláře používané v souvislosti s BOZP a uveďte ukázky některých formulářů Řešení Nejužívanější formuláře jsou: -Záznam o úraze -Protokol o zkouškách nosnosti skladovacích regálů -Seznam návodů výrobců (k používání zařízení), -Zápis z jednání odškodňovací komise, -Protokol o kontrole žebříků, -Protokol o kontrole požárních dveří -Rozhodnutí o odškodnění pracovního úrazu -Posudek o bolestném atd.

Příklady

Příklady

Příklady

Příklady

Příklady

Příklady

Příklady

Příklady

Děkuji za pozornost doc. Ing. František Kuda, CSc. Katedra městského inženýrství, Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava email: frantisek.kuda@vsb.cz, tel. 59 732 1934