Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno:13.11.2013 ročník (obor) 3.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla a technika obsluhy
Advertisements

VY_32_INOVACE_11_ODV_654_Str
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z rýže Předměttechnologie.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
VY_32_INOVACE_10_GAS_585_Mel
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výrobní střediska v závodech společného stravování
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy na objednávku.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3. KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Organizace obsluhy.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
VY_32_INOVACE_10_GAS_581_Mel
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Moučníky z listového těsta
Obor: H/01 Kuchař-číšník
BEZMASÉ POKRMY
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Podávání vína Stolničení KC1.
Kvíz Kvíz
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složitá obsluha fondue
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Technika obsluhy – Společenská setkání
Slavnostní hostiny Rozdělujeme podle dvou základních kritérií
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení Anotace: Žáci se naučí podávání nápojů hostům podle gastronomických pravidel na úseku obsluhy v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2 III/2-4-6 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/

PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ

PRAVIDLA PŘI PODÁVÁNÍ  Obsluhující má znát charakteristiku podávaných nápojů.  Musí umět hostům poradit při výběru.  Doporučit vhodný nápoj k určitému pokrmu

SERVIS podle gastronomických pravidel  Bílá vína k bílým masům  Červená vína k tmavým masům  Růžová vína k telecímu a libovému vepřovému  Kořeněná vína k dezertům  Pivo k tučným pokrmům  Lihoviny jako digestiv  Minerální vody k polévkám

PRACOVNÍ POSTUP  Nápoje nosíme vždy na tácku nebo platu.  Nikdy jen v ruce (vysoce neodborné).  Podáváme zprava.  Sklenici při servisu uchopíme za spodní část. Nesprávně! (neodborné) Vlastní fotografie.

 Rovnáme na tác nebo plato.  Největší nápoje – lahvové pivo, víno v láhvi aj. klademe nejblíže ruce.  Sklenice nepokládáme přímo na ubrus nebo desku stolu, ale na odpovídající podložky.

 Láhvové nápoje otvíráme u stolu před hostem.  Naléváme asi dvě třetiny sklenky.  Láhev pokládáme mírně vpravo před hosta. klik

 Všechny nápoje podáváme v nepoškozených cejchovaných sklenicích.

 Koštérka a sklenice k lahvovému nápoji nemusí mít označení – cejch.

 Podávání nápojů musí být organizováno tak,  aby hosté nebyli rušeni při jídle.  Je to zpravidla před hlavním chodem.

OTÁZKY A ÚKOLY  K těmto pokrmům doplňte správný inventář.  Hovězí štěpánská pečeně ……………………………  Pstruh na másle ……………………………………..  Sladký dezert ………………………………….....  Můžeme nést sklenice v ruce?  Jak podáváme láhvové nápoje.  Kdy používáme cejchované sklenice.

ZDROJE     klenice.htm klenice.htm  ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN