Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení Anotace: Žáci se naučí podávání nápojů hostům podle gastronomických pravidel na úseku obsluhy v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2 III/2-4-6 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ
PRAVIDLA PŘI PODÁVÁNÍ Obsluhující má znát charakteristiku podávaných nápojů. Musí umět hostům poradit při výběru. Doporučit vhodný nápoj k určitému pokrmu
SERVIS podle gastronomických pravidel Bílá vína k bílým masům Červená vína k tmavým masům Růžová vína k telecímu a libovému vepřovému Kořeněná vína k dezertům Pivo k tučným pokrmům Lihoviny jako digestiv Minerální vody k polévkám
PRACOVNÍ POSTUP Nápoje nosíme vždy na tácku nebo platu. Nikdy jen v ruce (vysoce neodborné). Podáváme zprava. Sklenici při servisu uchopíme za spodní část. Nesprávně! (neodborné) Vlastní fotografie.
Rovnáme na tác nebo plato. Největší nápoje – lahvové pivo, víno v láhvi aj. klademe nejblíže ruce. Sklenice nepokládáme přímo na ubrus nebo desku stolu, ale na odpovídající podložky.
Láhvové nápoje otvíráme u stolu před hostem. Naléváme asi dvě třetiny sklenky. Láhev pokládáme mírně vpravo před hosta. klik
Všechny nápoje podáváme v nepoškozených cejchovaných sklenicích.
Koštérka a sklenice k lahvovému nápoji nemusí mít označení – cejch.
Podávání nápojů musí být organizováno tak, aby hosté nebyli rušeni při jídle. Je to zpravidla před hlavním chodem.
OTÁZKY A ÚKOLY K těmto pokrmům doplňte správný inventář. Hovězí štěpánská pečeně …………………………… Pstruh na másle …………………………………….. Sladký dezert …………………………………..... Můžeme nést sklenice v ruce? Jak podáváme láhvové nápoje. Kdy používáme cejchované sklenice.
ZDROJE klenice.htm klenice.htm ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN