1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ENVIROS EGÚ BRNO, UJV ŘEŽ, VUPEK-ECONOMY 10. prosince 2008 Udržitelný rozvoj energetiky projekt v programu TRVALÁ PROSPERITA presentace průběžných poznatků.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
 Ministry of Industry and Trade 2007 Základní předpoklady a úloha státu pro zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie ČR ve vazbě na Státní energetickou.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
1 Pohled ČSZE na energetický trh EU Josef Fornůsek - ČSZE Žofín, 1. listopad 2011.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady

2 Vliv „balíčku“ Celkový – jak ukazují první analýzy vliv na Státní energetickou koncepci nebude asi významný Detailně se projeví tlak na: Oddělování sítí Účinnější regulaci Energetické služby Úspory energie Bezpečnost zdrojů a sítí Větší podíl obnovitelných zdrojů Čisté technologie pro nové zdroje Otevřený pro členské státy je mix zdrojů, využití jaderných zdrojů

3 Vliv na SEK Provedena analýza krizového scénáře, který je scénářem nejvíce se odchylujícím od SEK s výhledem do r Jen zbytková těžba hnědého uhlí Rychlý růst dovážených zdrojů energie, především černého uhlí Dalším významným dovozem je dovoz plynu, Žádné nové JE, bez prodloužení životnosti JEDU a JETE Důsledky: velmi pomalé přírůstky ve spotřebě elektřiny v období 2005 až 2040 jen 5% v období 2015 až 2035 se ČR stane dovozcem elektrické energie náhrada hnědouhelných elektráren a JE elektrárnami na černé uhlí vzrůst výroby z RES asi na 12 TWh Vzrůst dovozní závislosti ze současných cca 40% na 80%

4 Vliv na SEK- pokračování Problém snižování energetické náročnosti a emisí zajistí technický rozvoj, ale otevřený je problém primárních energetických zdrojů, Na značné dovozy černého uhlí není vybudována dopravní infrastruktura Bude nutné přehodnotit cíle pro RES (podpora elektřiny i tepla) Otevřen zůstává segment zajištění paliva pro CZT Závěr: Cíle SEK jsou nastaveny správně, ale nutno dořešit problematiku využívání tuzemských zdrojů, hnědého uhlí a další rozvoj jaderné energetiky

5 „Balíček“ a úspory energie Udržitelný rozvoj zdrojů = technologie čistého uhlí + JE + RES + úspory energie Dva cíle úspor energie podle dokumentů EU: - 9 % v období 2008 až 2016 – konečná spotřeba - 20 % do roku 2020 – na straně PEZ Povinnost členských států vypracovat Akční národní plány úspor energie – potenciál úspor bydlení 44% ( ), doprava 29% a průmysl 27. Úspory nejsou spojovány se snížením komfortu, důraz na nové technologie Motivace k úsporám, štítkování spotřebičů, automobilů, pneumatik, měrná spotřeba energie u budov, zřizování fondů Nová definice pojmu energetická služba ve spojení s úsporami energie

6 „Balíček a JE - Postupně se mění názor na úlohu jaderné energie, celosvětově se poptávka po JE zvyšuje – nejsou spojeny s emisemi CO 2 - Je na rozhodnutí členského státu zda použijí jaderné elektrárny pro zásobování energii -Pokus zařadit JE mezi obnovitelné zdroje -Snaha obnovit diskusi o harmonizaci bezpečnostních požadavků na jaderná zařízení v EU v minulosti přerušená -Priority Komise jsou - Vytvoření právního rámce pro jadernou bezpečnost - Zajištění finančních prostředků pro vyřazování z provozu - Nakládání s jaderným odpadem - Vytvoření mechanismu odpovědnosti v případě škody způsobené jadernou havárií -I když se počítá s výstavbou nových JE, jejich významný počet se má zavřít v příštích 20 letech

7 „Balíček“ a uhlí -Uhlí zůstává významným prvkem ve skladbě zdrojů energií v EU i v ČR, proto snaha o jeho slučitelnost s cíli pro udržitelnost -Je třeba nalézt řešení omezující dopad vzniku emisí CO 2 -Ve velkém měřítku technologie nejsou ověřeny -Výstavba 10 až 12 velkých demonstračních elektráren pro testování různých způsobů zachycování a skladování CO let zkušebního provozu pro prokázání vhodnosti pro standardní investování s komerčním provozem okolo r Zvyšování financování výzkumu a vývoje -Úvahy o dovybavení provozovaných elektráren zachycováním CO 2, podobně jako v případě odsiřování

8 „Balíček a RES -Jde stále o technologie, které se až na výjimky neobejdou bez dotací -Tlak EU na snížení nákladů na obnovitelné zdroje, jejich dotování ale k tomu nemotivuje -Zdražování energie celosvětově v důsledku zvyšování poptávky nahrává rozvoji RES -Pochybování v ČR o splnění cíle 8% do roku Další rozvoj spojován s větrem a biomasou na rozdíl od dotací motivujících k výstavbě MVE, větru a fotovoltaiky -Výhodné období pro OZE potrvá cca do roku 2010, pak dojdou peníze z EU a zároveň se sníží zákonná podpora -Další pokračování beze změn (business as usual) není řešením -Bezradnost v podpoře RES pro zásobování teplem, přitom v podílu energie s RES teplo s 80% převažuje -Důvodem je roztříštěnost a individuálnost zdrojů bez vazby na sítě

9 „Balíček a jeho kritika -Kritika neznamená většinou ústup od ozelenění energetiky, ale zreálnění dalšího rozvoje -V EP kritika závěrů k povinnosti 10% produkce biopaliv, „vhodnější je použít biomasu k produkci elektřiny než k pohonu automobilů“ -Některé státy odmítají jadernou energetiku, ale elektřinu včetně jaderné nakupují nebo vyvážejí jadernou technologii, -Je problematické, jak budou závazky ze Summitu EU distribuovány mezi členské státy a vynuceno jejich plnění -Odmítání majetkového oddělení jako neúčelného s upřednostněním integrace TSO a jejich prostřednictvím tlak na společnosti -Eurelectric odmítá ve vlastní studii scénář založený na současné energetické politice EU

10 Děkuji za pozornost Ing. Josef Votruba MPO Tel.: