 Ministerstvo průmyslu a obchodu 2011 1 STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Výroba a distribuce elektrické energie
Státní energetické koncepce
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
 Ministerstvo průmyslu a obchodu HLOUBKOVÝ PŘEZKUM ENERGETICKÝCH POLITIK ČESKÉ REPUBLIKY 2010 IN-DEPTH REVIEW OF ENERGY POLICIES OF THE CZECH REPUBLIC.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ruská federace x WTO a OECD
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
STAV ELEKTROENERGETIKY V ČR AKTUÁLNÍ STAV V ELEKTROENERGETICE
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hospodářství.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků Jelenovská, 12. ledna 2011

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Obsah 1.Budoucí spotřeba elektřiny 2.Nízkouhlíkové zdroje pro ČR 3.Regulační výkon 4.Vzdělávání, výzkum a vývoj 5.Shrnutí a závěr

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Historická spotřeba vs. predikce 1. Budoucí spotřeba elektřiny Prognóza PHARE-Energy 1991 Realita 1

 Ministerstvo průmyslu a obchodu IEA IDR Recommendation Mix JE, OZE a fosilních paliv bude nutný za účelem dekarbonizace sektoru elektroenergetiky. 1. Budoucí spotřeba elektřiny 1

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Výroba elektřiny v r Nízkouhlíkové zdroje Fosilní zdroje 1. Budoucí spotřeba elektřiny 1

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Struktura výrobních nákladů Zdroj: NEA & MAAE 2005 Uran ~ 5% 2. Nízkouhlíkové zdroje pro ČR 2

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Využití JE ve světě Zdroj: MAAE Nízkouhlíkové zdroje pro ČR

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Světové zdroje uranu Zdroj: NEA & MAAE Nízkouhlíkové zdroje pro ČR 2

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Citlivost – střední hodnoty Zdroj: NEA 2010 Žádná technologie nemá jednoznačnou výhodu ať globálně, tak regionálně 2. Nízkouhlíkové zdroje pro ČR 2

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Citlivost na cenu povolenky Zdroj: NEA 2010 Cena povolenek CO2 ovlivní výhodnost jednotlivých technologií NuclearCoalCoal w. CCSGasWind Levelised Cost of Electricity, LCOE 5% and 10% ($/MWh) OECD 30 $/t CO2OECD 60 $/t CO2 Non-OECD – no CO2 LCOE 5% LCOE 10% 2. Nízkouhlíkové zdroje pro ČR 2

 Ministerstvo průmyslu a obchodu JE ve výstavbě Zdroj: MAAE 2010 Země Počet jednotekInst. Výkon (MW) Argentina 1692 Brazil Bulgaria China Finland France India Iran 1915 Japan Korea Pakistan 1300 Russia Slovak Republic 2782 Chinese Taipei Ukraine United States Total Nízkouhlíkové zdroje pro ČR 2

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Study of US-DOE Recyklace, reprocessing a transmutace 2. Nízkouhlíkové zdroje pro ČR 2

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Vyhledávací studie PVE 3 3.Regulační výkon Zdroj: EnergoTis 2010

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Vyhledávací studie PVE 10 až 11 reálných lokalit Zdroj: EnergoTis Regulační výkon

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Vyhledávací studie PVE Zdroj: EnergoTis Regulační výkon

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Vzdělávání, výzkumu a vývoj SEK 2004  Řeší částečně. Důraz byl kladen na programy řešení sociálních důsledků snižování zaměstnanosti v uhelném průmyslu. Aktualizace SEK 2009  Konkrétní návrhy indikativních ukazatelů a cílových hodnot. Zásadní změna – „Podpora výzkumu, vývoje a inovací zajišťující konkurenceschopnost české energetiky a podpora školství, s cílem nutnosti generační obměny a zlepšení kvality technické inteligence v oblasti energetiky“ je řešen konkrétněji. 4. Vzdělávání, výzkum a vývoj 4

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Financování R&D v EU – Vzdělávání, výzkum a vývoj 4

 Ministerstvo průmyslu a obchodu  Integrace trhů na bázi podepsaného protokolu mezi MPO ČR a MH SR.  Příprava propojení trhů byla realizována ČEPS, SEPS a OTE. Market Coupling Zdroj: OTE, a.s Shrnutí a závěr

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Konkurenceschopnost na regionálním trhu  Vzhledem k očekávanému nedostatku zdrojů v okolních zemích má ČR za cíl zabezpečit trvale přebytkovou bilanci výroby elektřiny 5. Shrnutí a závěr 5

 Ministerstvo průmyslu a obchodu  Nízkouhlíkové zdroje Pro ČR zejména jaderná energetika Omezená role OZE Nutný regulační výkon V průběhu roku 2011 MPO zpracuje variantní řešení dalšího výhledu rozvoje energetiky Podpora výzkumu, vývoje a vzdělávání Zapojení do mezinárodního výzkumu  Nutno uvažovat s ohledem na budoucí zachování konkurenceschopnosti na propojeném energetickém trhu. Shrnutí a závěr 5. Shrnutí a závěr 5

 Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji Vám za pozornost