Projektové řízení Markéta Drašarová, Josef Dvořáček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Projektové řízení Modul č.1.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Kristýna Vitekerová Markéta Fuchsová
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Lucie Balášová Sandra Ilkaničová
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Proč jsem si vybrala toto téma?
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Programy regionálního a municipálního rozvoje Mgr. Oldřich Hájek.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Evropský sociální fond
Komise pro investice, územní plánování a životní prostředí
Informace o výzvě pro školy
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Projektové řízení Markéta Drašarová, Josef Dvořáček

Obsah Teorie projektového řízení Dělení projektů Znaky projektů Zásady úspěšných projektů Aplikace projektů v prostředí veřejné správy Regionální politika Základní otázky Fondy EU Konkrétní příklady Zdroje Závěr

Teorie projektového řízení Původ slova projekt Dvojí rozměr projektového řízeni –První rozměr dle Němce, Marka a Knotka, Fialy –Druhý rozměr vychází z anglosaského pojetí

Dělení projektů Investiční projekty = tvrdé –Pořízení investičního majetku, slouží k realizaci výstupů a naplňování cílů projektů –Výstupy se projeví po jejich ukončení Neinvestiční projekty = měkké –Podpora realizace činností, pořizování majetku je podpůrná záležitost a je značně omezeno –Výstupy se projeví již během realizace

Projekty dle složitosti komplexní (dlouhodobé, mnoho fází a činností, značné množství zdrojů); speciální (střednědobé, nižší rozsah, přechodné zdroje); jednoduché (krátkodobé, malý rozsah, malý počet zdrojů)

Dle aplikačních oblastní vybudování nové firmy; zavedení nové technologie; zavedení nového informačního systému; vykonání jednorázové akce

Znaky projektů unikátní neopakovatelné nástrojem ke změně nerutinní složené ze vzájemně propojených aktivit realizovány projektovým týmem dočasné mají zřetelně stanovený začátek a konec navržené tak, aby dosáhly jasného cíle často riskantní a plné nejistoty formální

Zásady úspěšných projektů Cíle projektu Podpora zadavatele Spolupracovníci Pravomoci a odpovědnost Sledování kvality Rozdělení na etapy Plánování Revize projektu Sledování souvislostí Osobní nasazení Dokumentace Dokončení a předání Závěrečná rekapitulace

Aplikace projektů v prostředí veřejné správy Rekonstrukci a výstavbu infrastruktury pro cestovní ruch, rekonstrukci a zpřístupnění památek; Revitalizaci veřejných prostranství (rekonstrukce parků, náměstí, sídlištních prostor); Výstavbu a rekonstrukci dětských hřišť; Budování čističek odpadních vod; Omezování rizika výskytu povodní; Výstavbu infrastruktury pro rozvoj podnikání (příprava průmyslových ploch) Zkvalitnění nakládání s odpady; Rozvoj a zkvalitnění počátečního vzdělávání, inovace v oblasti terciárního vzdělávání, podpora celoživotního vzdělávání apod.

Výhody a nevýhody Viz. tabulka

Regionální politika Zaostalé regiony : kraj Zlínský a Vysočina Regiony poznamenané restrukturalizací : Moravskoslezský Periferní regiony : okolí Prahy, Manchester Pohraniční regiony : Slovensko, Polsko Regiony s urbanistickými problémy : Německo

Strategické cíle ČR 1.Konvergence = sbližování 2.Regionální konkurenceschopnost 3.Spolupráce s EU ČR 26 operačních programů –Tematické –Regionální –Pro Prahu –Evropská územní spolupráce

Žadatel Sdružení obcí Mikroregion Církev Sdružení lidí kdokoliv

Administrátor Zpracovává analýzu potřeb SWOT Výzvu (formulář) + podmínky Vyhlašuje přihlašování k projektu (začátek a konec) Určí zda se jedná o tvrdý či měkký projekt Schvaluje projekt a čerpání Kontrolu provádí

Základní otázky Co? Proč? Jak? S kým? Za kolik? Pro koho?

Fondy EU Strukturální fondy –Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) –Evropský sociální fond (ESF) Fond soudržnosti (FS) Každý subjekt, jenž chce požádat o finanční podporu z fondů EU, musí předložit projekt řídicímu orgánu operačního programu

Konkrétní příklady Městské golfové hřiště Brno Jinačovice –Název projektu: Městské golfové hřiště Brno Jinačovice –Zařazení projektu: Priorita 4-Rozvoj cestovního ruchu v regionech (CZ / /0677) –Žadatel: Golf Brno a. s. –Náklady projektu: Z celkového rozpočtu projektu ve výši přes 175 milionů korun uhradila Evropská unie 51,041 milionů.

Operační program podnikání a inovace Cíl programu Základní pojmy Formální podmínky přijatelnosti projektu Forma a výše podpory Doba trvání programu Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Program inovace Základní charakteristiky programu Příjemci podpory Podporované aktivity Forma a výše podpory Způsobilé výdaje Systém sběru žádostí Povinné přílohy k Plné žádosti

Program inovace u firmy Wood Floor, a.s. Obchodní jméno: Wood Floor a.s. Sídlo: Hodonín, Velkomoravská 1, PSČ Hlavní předmět podnikání: Výroba a prodej dřevěné podlahy Cíl investice

Studie proveditelnosti 1 Identifikační údaje a historie žadatele 2. Inovační potenciál žadatele 3. Charakteristika projektu a jeho soulad s programem 4. Podrobný popis projektu 5. Technický popis řešení projektu 6. Rozpočet způsobilých výdajů 7. Harmonogram – časový plán realizace projektu. 8. Organizační zajištění projektu 9. Vliv projektu na životní prostředí 10. Analýza trhu (prokázání mezery na trhu) 11. Finanční analýza projektu 12. Závěr žadatele o dotaci

Zdroje Příprava a řízení projektů strukturálních fondů Evropské unie, Dan, M., Kantor, T.,1.vydání, Barrister & Principal,2007 Řízení projektů -- Nejlepší praktiky s ukázkami v Microsoft Office, Dvořák,D., 1.vydání, Computer press, [online] [cit ]. Fondy Evropské Unie. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. CzechInvest agentura pro podporu podnikání a investic. Dostupné z WWW:. Přednáška Regionální politika Program inovace firmy Wood Floor, a.s. - projektová dokumentace

Závěr Děkujeme za pozornost a hurá na křížovku