Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Zsv.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Rodina a její funkce.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP.
Náhradní rodinná péče 6. ročník
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova 7. ročník
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
SOS dětské vesničky.
Označení DUM Fi - DUM Autor
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
127.1 Náhradní rodinná péče Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr.
Název Náhradní rodinná péče
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Náhradní rodinná péče -NRP
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Rodina, náhradní rodinná péče
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SOS dětské vesničky.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sociální práce s rodinou 9
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/21.0657 Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu: RODINA, JEJÍ FUNKCE, NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE, výklad s úkoly, 6.roč. AUTOR: Mgr. Vlasta Lotreková KLÍČOVÁ SLOVA: plánované rodičovství, funkce rodiny, náhradní rodinná péče, SOS vesničky, adopce, pěstounská péče, dětský domov prosinec 2010 HRAZENO Z EU OP - VK

Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP Oblast: Člověk a společnost Obor: Společenská výchova Téma: Rodina a její funkce Anotace: materiál je určen k prezentaci učiva. Poznává nové pojmy a umístěnými odkazy na webové stránky umožňuje vytvářet představu žáka o typech náhradní rod. péče během výkladu. Umožňuje případnou práci s textem na jednotlivých web stránkách. Podporuje aktivní účast žáka na výkladu, který má možnost dedukovat na základě svých zkušeností a znalostí. Pod obrázky jsou skryty internetové odkazy. Pod šipkou nebo podtrženým textem jsou internetové odkazy.

Plánované rodičovství Rodiče přebírají odpovědnost za zdraví vzhled výchovu dítěte. láskyplnými Abychom rodiči připraveni byli a musíme zodpovědnými, být FYZICKY PSYCHICKY MATERIÁLNĚ

Rodina a její funkce reprodukční/biologická ekonomická ZÁKLADNÍ: reprodukční/biologická ekonomická výchovná a citová DALŠÍ: rekreační socializační ekologická Pokud rodina neplní své základní funkce, Zákon o rodině umožňuje péči odboru sociální péče nebo až rozhodnutí soudu o odebrání dítěte.

Děti mají právo na život. PD čl. 6 metody prostředky bránící nechtěnému otěhotnění tablety A N T I K O N C E P C E __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ kondom Znám: ……………………………….. hormonální tablety ………………………………..

Když vlastní rodina chybí Když se biologičtí rodiče nemohou nebo nechtějí starat o své dítě, postará se ? STÁT Jak? Věděl/a bys uvést některé typy N.R.P.? Věděl/a bys vyjmenovat výhody a nevýhody? SOS vesničky dětský domov/ kojenecký ústav adopce pěstounská péče Seřaď od nejvhodnější formy náhradní rodinné péče po nejméně vhodnou. Svůj názor zdůvodni.

Náhradní rodinná péče pokud se biologičtí rodiče nemohou nebo nechtějí postarat ADOPCE Adoptivní rodiče přebírají práva a povinnosti biologických rodičů bez finanční náhrady Dítě získává i jméno adoptivních rodičů a nemusí se dozvědět o adopci Vztah se stává trvalým, doživotním ADOPCE NA DÁLKU – jedná se o pomoc dětem tzv. třetího světa, za roční příspěvek je dítěti poskytnuto základní vzdělání, ošetření a jedno teplé jídlo denně PĚSTOUNSKÁ PÉČE (PORUČNICTVÍ) Náhradním rodičem mohou být ustanoveni cizí pěstouni nebo příbuzní Pěstounská péče trvá do plnoletosti svěřence (dovršení 18ti let) Pěstouni dostávají od státu finanční podporu - příspěvek

http://www.sos- vesnicky.cz/pro-media/ SOS vesničky http://www.sos- vesnicky.cz/pro-media/ http://www.sos- vesnicky.cz/nase- cinnost/sos-detske- vesnicky/ http://www.nutricia.cz/sup porting-lives/cs/co-jsou- sos-detske-vesnicky/ Zařízení sloužící k výkonu pěstounské péče. Pěstouni, častěji pěstounské matky, pečují o 5-7 dětí. Vrámci vesničky je jim poskytnut dům, pedagogická a psychologická pomoc, finančně jsou podporovány volnočasové aktivity apod.

Dětské domovy DD ve Frýdku-Místku DD v Kroměříži Dětská centra : v Opavě v Ostravě Zábřehu Zařízení sloužící k výchově dětí, které ztratily rodiče nebo rodiče nejsou schopni či ochotni se o své dítě plně postarat. Péče vychovatelů (strýců a tet) je nepřetržitá, režim bývá různý.

Diagnostický ústav ve Slaném Diagnostické ústavy Diagnostický ústav ve Slaném v Bohumíně v Olomouci Občanské sdružení Ginko Zařízení poskytující péči dětem s nařízenou ústavní výchovou s uloženou ochrannou výchovou s nařízeným předběžným opatřením a dětem, jež nejsou občany ČR

POUŽITÉ ZDROJE Obrázky: vlastní Internetové zdroje: viz odkazy na jednotlivých stránkách http://www.ddnahrazi.cz/ http://www.ddnahrazi.cz/odetech.php http://www.ddkm.cz/ http://www.ddsslany.cz/ http://www.gingoplusdetem.unas.cz/onas.html