ANTONÍN DVOŘÁK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ Hudební skladatelé TÉMA:
Advertisements

Bedřich smetana Život a dílo
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Antonín Dvořák český hudební skladatel
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Dvořák – A.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_846_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Povídání o Bachovi.
světoznámý hudební skladatel
JOHANN SEBASTIAN BACH.
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Antonín Dvořák ( ).
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Antonín Leopold Dvořák
ANTONÍN DVOŘÁK ( – ).
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Leoš Janáček ( – ).
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
Česká hudba v romantismu 19. století
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Český hudební romantismus
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Český hudební romantismus
BEDŘICH SMETANA.
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Antonín Dvořák Světově uznávaný český hudební skladatel 19.století ROMANTIZMUS.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_20_ANTONÍN_DVOŘÁK_TEST Dějiny hudby listopadu 2012 A. Dvořák– život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_20_HUDEBNÍ VÝCHOVA_ANTONÍN DVOŘÁK_DÍLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Píseň Byla jedna Káča,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola Netvořice
Světoví hudební skladatelé
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_13
Antonín Dvořák dílo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
VY 32 INOVACE 543.
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
VY 32 INOVACE 541.
Název školy: Základní škola Netvořice
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

ANTONÍN DVOŘÁK

MLÁDÍ Narodil s r. 1841 v Nelahozevsi v rodině řezníka Měl se stát rovněž řezníkem Od mládí hrál na housle, klavír, varhany(učil ho kantor ve Zlonicích) Rodiče se nechali přemluvit,aby dali nadaného syna na studia Vystudoval pražskou varhanickou školu Po škole hrál na violu v Prozatímním divadle (dirigoval i B. Smetana) Přivydělával si výukou hry na klavír v měšťanských rodinách

První skladatelské úspěchy Ve 32 letech se oženil s Annou Čermákovou R. 1875 dostal stipendium pro mladé talentované umělce, a proto se mohl více věnovat skládání Přítel- skladatel Johannes Brahms se postaral o vydání jeho „Moravských dvojzpěvů“ a tím si získal první světové uznání Jen komponuje,jezdí po světě a řídí svá díla(Rusko, Německo, Rakousko, Lipsko, Maďarsko, V Londýně získal čestný doktorát na univerzitě v Cambridge

Pobyt v Americe R. 1890 dostal pozvání do Ameriky, kde řídil 2,5 roku konzervatoř v New Yorku (roční honorář 30 krát větší než v Praze – 15000 dolarů)

Závěr života Po návratu z Ameriky řídí konzervatoř v Praze, komponuje 1. 5. 1904 zemřel náhle po krátké nemoci(plicní embolie) Pohřbu se zúčastnilo několik tisíc lidí ( z balkonu ND znělo Dvořákovo Requiem Je pochován na Vyšehradě

Dvořákovo dílo Moravské dvojzpěvy – dueta s doprovodem klavíru Slovanské tance – 16 tanců upravených pro čtyřruční klavír, později převedeny do orchestrální podoby Stabat mater – světově známá kantáta složená po smrti prvních tří dětí 9 symfonií (1. Zlonická, 7.a 8. složená pro Anglii) Nejznámější =9. symfonie e moll „Z Nového světa“ (zněla r. 1969 při výstupu 1. člověka na Měsíci, její část „largo“ je od r. 1945 st. hymnou členského státu Iowy) Složil 11 oper:Rusalka, Čert a Káča, Král a uhlíř, Šelma sedlák, Jakobín, Dimitrij… Symfonické básně dle Erbena – Holoubek, Vodník, Polednice Humoreska Ges dur – velmi známá klavírní skladba

Dvořákovy záliby Choval holuby(dva druhy získal některé přímo od anglické královny) Zajímal se o lokomotivy a ("Všechny svoje symfonie bych dal za to, kdybych vynalezl lokomotivu.„) a lodě(v Americe) Vedl si přesnou evidenci rychlíků z Prahy do Vídně a jeho obvyklým ranním rituálem byla procházka nad tunel, kterým vyjížděly vlaky z Hlavního nádraží , znal jízdní řády

Dvořákova rodina

Nejhranější ,ve světě jeden z nejznámějších českých hudebních skladatelů 19. století