Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_50 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr.Sylva Ludvíková Název: Bedřich Smetana Anotace: Život a dílo zakladatele české klasické hudby Datum vytvoření: Datum ověření:

2 2.3.1824 – 12.5.1884 Zakladatel české klasické hudby
Bedřich Smetana Zakladatel české klasické hudby

3 Narodil se v Litomyšli v rodině panského sládka. Rodina se r
Narodil se v Litomyšli v rodině panského sládka. Rodina se r.1831 přestěhovala do Jindřichova Hradce, kde Smetana začal chodit na gymnázium. Už ve 14 letech složil dvě výrazně melodické polky – Louisinu a Jiřinkovou (1840) O rok později vytvořil první orchestrální skladby Menuet a Galop bajádérek Roku 1843, kdy dokončil gymnázium v Plzni, odjel do Prahy, kde se tři roky učil u slepého hudebního pedagoga Josefa Proksche.

4 Toužil se stát klavíristou.
Na podzim 1848 založil v Praze hudební ústav a rok na to se oženil. První opera Braniboři v Čechách – s výraznými sborovými zpěvy a dramatickým spádem. Druhá opera Prodaná nevěsta. Třetí opera Dalibor, kterou diriguje v r.1868. Libuše – měla být operou korunovační, ale nakonec ji Smetana určil k otevření Národního divadla.

5 Na podzim r.1874 jej potkala tragédie – ohluchl.
Začal tvořit dílo, jež se stane nejvřelejší hudební oslavou rodné země – cyklus symfonických básní Má vlast. V letech 1874 – 79 vznikají postupně Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor, Blaník. V r.1875 se vzdal kapelnictví a odstěhoval se k dceři do Jabkenic.

6 Dokončil další tři opery Hubička (1876), Tajemství (1878) a Čertova stěna (1881) – s nápaditou hudbou , ale nepříliš výraznými librety. Navzdory hluchotě komponuje vynikající instrumentální skladby: České tance, kvartet e moll Z mého života, dvě skladby pro klavír a housle Z domoviny. Práci na opeře Viola přerušil definitivní nástup zhoubné choroby, génius české hudby zemřel za mřížemi pražského ústavu pro choromyslné.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Kolika let se dožil? 2) V kolika letech složil dvě velmi známé melodické polky? 3) Založil někde hudební ústav? 4) Uveď název první opery. 5) Která opera otevírala Národní divadlo? 6) Vyjmenuj části symfonické básně Má vlast.


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google