Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Píseň Byla jedna Káča,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Píseň Byla jedna Káča,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Píseň Byla jedna Káča, Antonín Dvořák TÉMATICKÝ CELEK: Vokální činnosti ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Tento výukový materiál slouží k procvičování vokálních schopností, nácviku písní a získávání znalostí z hudební teorie žáků 3. ročníku.

3 Hudební výchova 3. ročník Vokální činnosti Nácvik písně Byla jedna Káča, Antonín Dvořák

4 Hudební skladatel Antonín Dvořák 1841 Nelahozeves – 1904 Praha

5 Je jedním z nejslavnějších hudebních skladatelů všech dob a je světově nejproslulejším a nejhranějším českým skladatelem. Měl mimořádný hudební talent, hrál na housle, violu, klavír a varhany. Brzy začal skládat, své skladby úspěšně dirigoval. Získal doktorát, stal se profesorem na pražské konzervatoři. Pobýval v New Yorku, kde působil jako ředitel americké národní konzervatoře. Inspiraci pro svou tvorbu hledal v české a moravské hudbě. V době svého pobytu ve Spojených státech se nechal inspirovat také černošskou a indiánskou hudbou.

6 DÍLO 9 symfonií (Symfonie č. 9 e-moll „Z Nového světa“ – „Novosvětská“) symfonické básně (Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat aj.) koncertní skladby (pro violoncello, klavír, housle a orchestr) 10 oper (Čert a Káča, Rusalka aj.) tance a pochody (Slovanské tance, Slavnostní pochod) smyčcová kvarteta, klavírní a varhanní skladby, písně, sbory oratoria, kantáty, mše (Requiem, Svatební košile)

7 Píseň Byla jedna Káča Žertovná písnička o Káče nám připomíná pohádku, kterou využil jako námět pro svou operu hudební skladatel Antonín Dvořák. Uhodneš jak se pohádka jmenovala? Zkus ji vyprávět.

8 Byla jedna Káča 1. Byla jedna Káča, ta se chtěla vdát. Čert to na ní viděl, šel s ní tancovat. [:Na krk mu skočila, dokola s nim točila.:] 2. Čert se jí moc líbil, že byl rohatý, že měl v pekle teplo a byl bohatý. [:Když nemoh na nohy, tahala ho za rohy.:] 3. Hned si chtěla Káča toho čerta brát, Pořád se ho ptala, jak moc ji má rád. Čert na to pro tebe, chtěl bych třeba do nebe. Ble, ble, ble, pro tebe, půjdu rovnou do nebe.

9 Čert a Káča V jedné vesnici bydlela Káča. Byla svobodná, a to už ji bylo ke čtyřicítce, ale nikdo ji stále nechtěl. Ve vesnici byla každou neděli muzika. Káča tam pokaždé chodila a doufala, že ji někdo vyzve k tanci, ale nikdo to neudělal. Proč? Káča byla protivná, hubatá a každý se raději od ní držel dál. Přišla další neděle a Káča šla znovu na zábavu. Jako vždy si sedla ke kamnům a sledovala, kdo s kým tancuje. Doufala, že pro ní také už konečně někdo přijde.  Najednou se v sále objevil myslivec, kterého nikdo neznal. Objednal si pití a zamířil si to přímo ke Káče. „Napij se, krásná dívko," oslovil ji a podal jí džbán. Káča byla polichocena, že si jí konečně někdo všiml. Napila se. Poté ji tajemný myslivec vyzval k tanci. Konečně byla také Káča v kruhu. Byla šťastná! Celou noc s myslivcem protancovala……

10 Jak zapisoval Antonín Dvořák noty
Poslechni si Slovanské tance č.15

11 Poslech : Slovanský tanec č. 15 C dur
Po vyslechnutí ukázky odpověz na otázky. Tempo skladby bylo: a/ pomalé b/ velmi rychlé c/ střední Který bicí nástroj jsme slyšeli v úvodu skladby? a/ činely a velký buben b/ triangl c/ hůlky Začátek ukázky působil: a/ smutně b/ vesele c/ nijak

12 VOZAR, M. Hudební nauka pro ZUŠ. Praha: Talacko editions, 2005.
Použité zdroje: JAGLOVÁ, J. Hudební výchova pro 3. ročník základní školy. Brno: Nová škola, ISBN: LIŠKOVÁ, M., HURNÍK, L. Hudební výchova pro 3. ročník základní školy. Praha: SPN, ISBN: VOZAR, M. Hudební nauka pro ZUŠ. Praha: Talacko editions, 2005. PC DVD – ROM 320 000x Obrázky, Terasoft a. s.

13


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Píseň Byla jedna Káča,"

Podobné prezentace


Reklamy Google