Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 11/04_Antonín Dvořák TÉMA: Antonín Dvořák ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 ANOTACE Materiál je určen pro výuku hudební výchovy pro žáky speciálních tříd, pro práci na interaktivní tabuli Doba vzniku srpen 2012 Ověřeno Žáci se zájmem poslouchali výklad o životě a díle hudebního skladatele , byli zaujati obrázky měsíce i poslechem hudby, měsíc malovali ve výtvarné výchově v návaznosti na hudební výchovu

3 Antonín Dvořák *

4 Kdo to byl??? byl jeden z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů všech dob nejhranějším českým skladatelem ve světě jeho otec František byl řezníkem a pro syna plánoval také práci řezníka v šestnácti letech odešel do Prahy studovat varhanickou školu a zároveň hrál na violu v orchestru Prozatímního divadla pod vedením Bedřicha Smetany.

5 první skladba, která zazněla po přistání na Měsíci, byla Novosvětská symfonie
Co vidíte na obrázku?

6 Novosvětská symfonie Poslech symfonie: Nový, neznámý svět………

7 Novosvětská symfonie

8 Antonín Dvořák hrál na housle, klavír a varhany.

9 Antonín Dvořák Poslech hry na housle, klavír, varhany

10 Tvorba Symfonické básně inspirované baladami K.J. Erbena – Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat,… Vodník sedí na vrbě u jezera a šije si svatební oblečení. Mezitím se mladá slečna z nedaleké vísky rozhodne, že si v jezeře vypere prádlo. Její matka ale měla zlý sen a proto se o svou dceru bojí a nechce ji k jezeru pustit. Dcera nedbá matčina snu a jde opravdu prát. Jenže jakmile namočí první kus prádla, stáhne ji voda pod hladinu. A od té chvíle žije s vodníkem a porodí mu dokonce i dítko. Po nějaké době se jí zasteskne po matce a chce ji jít navštívit. Vodník je zásadně proti, ale po dlouhém přesvědčování a po mnoha podmínkách přece jen může jít. Když spatří matku, zapomene na všechna pravidla, dokonce i na dítě, a schová se před vodníkem u matky v chalupě. Když se od matky nevrací, dojde si vodník pro ni k její matce. Ta ji ovšem nechce vydat a vodníkovi neotevře. Vodník zkouší všemožné výmluvy, jen aby se mu manželka vrátila. A když na poslední výzvu obě ženy odpoví, aby dítě přinesl do chalupy, rozhodne se vodník dítě přinést. Dítě skutečně přinese, ale hodí ho na práh s oddělenou hlavičkou od zbytku malého tělíčka.

11 Antonín Dvořák Vodník Polednice Zlatý kolovrat

12 Antonín Dvořák Opery: ,,Čert a Káča“, ,,Rusalka“
Světové dílo: ,, Slovanské tance“

13 Jak se jmenují opery podle obrázků?

14 A. Dvořák český národ a ten proslavil svou hudbou po celém světě.
Nejrůznější dokumenty a další památky jsou umístěny v Muzeu Antonína Dvořáka v Praze. Zemřel náhle 1.května 1904 v 63 letech.

15 Zdroje Ilustrace: www.office.microsoft.com
In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou"

Podobné prezentace


Reklamy Google