Příprava tvorby reportingu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Pojem a význam controllingu Funkce a cíle controllingu
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Procesy Informační proces
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Nabídka personálních služeb
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Audit administrativních činností
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Jako součást informačního systému podniku
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Organizace a organizování podniku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
ÚVOD, MANAGEMENT, STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Reporting.
Základy účetnictví 1. přednáška.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Moderní personalistika I. BLOK
Základy účetnictví 1. přednáška zimní semestr 07/08.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
1. Charakteristika IS Informační systém je soubor lidí, technických prostředků a metod, zabezpečujících sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 4.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty N_SD, tematický blok č. 6.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
Vědeckovýzkumný informační systém
Digitální učební materiál
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhodnocení stavební zakázky
Transkript prezentace:

Příprava tvorby reportingu Zuzana Frydrychová,Anežka Jandová, Anna Hušková

Náš projekt se zabývá detailním rozpracováním přípravy reportingu, tedy zejména jeho zásadami, kroky zpracování, vazbami a rozdělením, které jsou dokumentovány písemně a graficky. Jako přílohy jsme uvedli rozvahu a výkaz zisků a ztrát, rovněž velice důležité pro tvorbu reportingu.

Reporting je systém vnitropodnikových výkazů a zpráv, nebo jen systém řízené zprávy

rozdělení Užší pojetí Širší pojetí

Reporting v užším pojetí je strukturovaný dokument obsahující informace o vybraném procesu nebo procesech probíhajících v organizaci. Tyto procesy jsou kontrola, vyhodnocování dosavadního vývoje hospodaření, plánování, rozhodování o opatřeních ke zlepšování výkonnosti podniku a odpovědnostních jednotek. Tedy k řízení organizace. Reporting poskytuje managementu informace z oblasti řízení lidských zdrojů (informace o fluktuaci, vývoji mezd, výši nákladů na školení, odborný komentář k jednotlivým reportům a trendům v oblasti řízení lidských zdrojů).

Reporting v širším pojetí můžeme definovat jako komplexní systém zpravodajství poskytující jednotlivcům, skupinám a orgánům informace o všech aktivitách podniku, které se jich mohou dotýkat.

Rozdělení dle uživatelů Reporting je určen buďto pro interní uživatele (pro vlastníky a management), nebo pro externí uživatele (pro zaměstnance podniku, spolupracující podniky, dodavatelé, odběratelé, banky jako věřitelé, státní orgány, orgány veřejné správy a pro širokou veřejnost).

Další rozdělení Z časového hlediska dělíme reporting na retrospektivní či s orientací na budoucnost, na standardní (v pravidelných časových intervalech) a mimořádný (v nahodilých časových intervalech). Dále pak reporting dělíme z hlediska prostředí - hodnotící vnější prostředí, hodnotící vnitřní prostředí a kombinovaný. Reporting můžeme dělit také z hlediska zaměření na dílčí a souhrnný.

Souhrnná zpráva Nyní již k samotnému průběhu reportingu. Výstupem reportingu je souhrnná zpráva, v které se uvádějí základní finanční ukazatelé a komentáře.

Zásady reportingu jsou kvalitní zpracování, identifikace uživatelů zpráv, diferenciace obsahu zpráv podle potřeb uživatelů interních i externích. Dalšími zásadami reportingu jsou zvolení vhodné formy poskytovaných reportů, vhodný způsob distribuce zpráv (oddělit důvěrné informace od ostatních a zajistit jejich ochranu), vhodná forma, jednotný design zpráv, vhodný způsob distribuce a také využívat zpětnou vazbu na adresáty.

Zásady reportingu

Požadavky reportingu jsou systémové zpracování, hodnověrnost použitých údajů, přiměřený rozsah, účelné zaměření detailů, srozumitelnost, rychlá orientace a časová výhodnost.

Kroky zpracování reportingu jsou sběr potřebných údajů pomocí vnitřního informačního systému (statistiky, účetnictví) či vnějšího informačního systému (zákazníci, odbytové cesty…), zpracování a přenos informací, zpracování reportingu.

Kroky zpracování reportingu

Zpracovaný formulář Výstupem je zpracovaný formulář (šablona) reportingu v rozsahu potřeby pro jednotlivé uživatele (manažery nebo řídící úrovně).

Tři složky reportingu proces (příprava souboru informací), zpracovatel (zaměstnanec podniku), pravidla (dodržení posloupnosti zpracování a předávání informací (tzv. tras) organizace pro konečné vyhotovení reportingu).

Controlling, IS Reporting je relativně autonomní subsystém controllingu, reporting má tedy vazbu na podnikový informační systém

Interní výkaznictví Součástí reportingu je interní výkaznictví. Interní výkaznictví jsou výkazy a zprávy určené pro majitele a management, případně pro oprávněné státní a veřejnoprávní kontrolní orgány a pro věřitele.

Úrovně řízení reportingu operační taktické strategické

Toto rozpracování přípravy reportingu, tedy jeho jednotlivé zásady, kroky zpracování, vazby a rozdělení, je velice důležité dodržovat pro správnou tvorbu reportingu.

Literatura http://www.systemonline.cz/clanky/reporting.htm Autor článku, doc. Ing. Otakar Machač, CSc., působí na Fakultě chemicko- technologické Univerzity Pardubice. Reporting (moderní metoda hodnocení výkonnosti uvnitř firmy) Vydavatelství GRADA Publishing, spol. s. r. o.,2001 Autor Doc. Infg.Jana Fibírová, CSc. Moučka, P. : Reporting jako součást podnikového informačního systému pro podporu manažerského rozhodování. Doktorská disertační práce, Univerzita Pardubice, 2000 www.wikipedie.cz Kříž J., Zuzák R.: Administrativní technika. Skripta. Česká zemědělská univerzita v Praze, 2006. ISBN 978-80-213-1158-9 http://www.systemonline.cz/clanky/reporting.htm, Machač O.: Článek z časopisu IT SYSTÉM 12/2003 – Reporting jako součást informačního systému podniku. Univerzita Pardubice