NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II. červen 2013 VY_52_INOVACE_HOV_200109 NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK jsou peněžní prostředky, které podnik získal z veškerých svých činností realizovaných na trhu za určité časové období (prodej výrobků, zboží, služeb apod.), cena uskutečněných výstupů, zdrojem výnosů podniku je jeho činnost, jejich výše závisí na rozsahu podnikové činnosti a cenách, za které podnik prodává.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK ČLENĚNÍ VÝNOSŮ provozní tržby za prodané výrobky, zboží a poskytované služby, změny stavu zásob výrobků, polotovarů, nedokončené výroby aktivace, např. sestavení programu na počítač jiné provozní výnosy, např. tržby z prodeje dlouhodobého majetku
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK finanční tržby z prodeje cenných papírů úroky z vkladů kurzové zisky aj. mimořádné ostatní mimořádné výnosy zúčtování rezerv aj. Příklad: V hotelu jsou výnosem tržby za vyrobená jídla a nápoje, tržby za obchodní zboží a poskytované ubytovací služby.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK (HV) Představuje rozdíl mezi celkovými výnosy podniku a celkovými náklady. kladný HV: výnosy > náklady = ZISK záporný HV: výnosy < náklady = ZTRÁTA Cílem podnikání je vytvářet zisk (snižováním nákladů a zvyšováním výnosů), a to se uskutečňuje: materiálovými, energetickými a mzdovými úsporami, zaváděním dokonalejší techniky a technologií, zlepšováním organizace práce apod.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK Vypořádání HV (rozdělení zisku popřípadě úhrada ztráty) závisí na právní formě podniku dle obchodního zákoníku. Použití zisku: zaplacení daně z příjmu splacení dlouhodobých úvěrů nákup nového dlouhodobého majetku (budova, stroje, automobil …) vytvoření rezervních fondů výplata dividend (výnos z akcie) odměny zaměstnancům aj.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK Příklad 1: Podnik vyrobil a prodal za rok 20.000 ks výrobků o ceně 1.000 Kč za kus. Náklady na 1 ks činí 700 Kč. Vypočítejte hospodářský výsledek podniku před zdaněním a po zdanění (daň z příjmu PO pro rok 2013 je 19 %). Řešení: celkové výnosy 20.000 . 1.000 = 20.000.000 – celkové náklady – 20.000 . 700 = – 14.000.000 HV (kladný HV, zisk) před zdaněním 6.000.000 – daň z příjmu PO (19 %) – 1.140.000 HV po zdanění (čistý zisk) 4.860.000
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK Příklad 2: Firma vyrábí dva druhy výrobků. Výrobek A má prodejní cenu 1.000 Kč, plánovaný prodej je 3.500 ks, náklady na 1 kus výrobku A dělají 800 Kč. Výrobek B má prodejní cenu 1.500 Kč a plánovaný prodej je 2.500 ks, náklady na 1 kus výrobku B dělají 1.000 Kč. Firma má ještě příjem z pronájmu haly 150.000 Kč, ostatní náklady činí 1.000.000Kč. Vypočítejte hrubý (HV před zdaněním) a čistý (HV po zdanění – daň 19 %) zisk . Řešení: Výrobek A: (3.500 . 1.000) – (3.500 . 800) = 700.000 Výrobek B: (2.500 . 1.500) – (2.500 . 1.000) = + 1.250.000 Příjem z pronájmu (výnos) + 150.000 – Ostatní náklady – 1.000.000 Hrubý zisk (zisk před zdaněním) 1.100.000 – daň z příjmu PO (19 %) – 209.000 Čistý zisk (zisk po zdanění) 891.000
CITACE ZDROJŮ ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vydání Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN 80-902-5526-4.