Dlouhodobý záměr ZČU a jeho aktualizace pro rok 2006 Antonín Bulín, František JEŽEK Západočeská univerzita v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Evropský sociální fond v ČR
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Lenka Krhutová 11. seminář k cyklu Hodnocení kvality vysokých škol Brno, 12. února 2010 Interní mechanismy zajištění kvality studijních programů/oborů.
KAMPUS Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Metodický výklad výzvy
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Výroční konference OP PIK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ing. Stanislava Správková
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Transkript prezentace:

Dlouhodobý záměr ZČU a jeho aktualizace pro rok 2006 Antonín Bulín, František JEŽEK Západočeská univerzita v Plzni

F.Ježek1 Obsah  Strategická pnutí  Strategické cíle  Cíle v příjmech  Aktualizace pro rok 2006  Projektová realizace

F.Ježek2 Strategická pnutí

F.Ježek3 Demografický vývoj a reakce ZČU Prezenční forma Kombinovaná a distanční forma Další a celoživotní vzdělávání, rekvalifikace studiem Další a celoživotní vzdělávání, rekvalifikace studiem Seniorské aktivity

F.Ježek4 Podíl na prostředcích pro VaV (projekty ukončené )

F.Ježek5 VaV Plzeňský kraj

F.Ježek6 VaV Plzeňský kraj

F.Ježek7 SWOT analýza – strategická pnutí

F.Ježek8 Strategické cíle

F.Ježek9 Strategické cíle ZČU  Získávání finančních zdrojů na standardní vzdělávací činnosti (dotace ze státního rozpočtu) a zdrojů jiné tvůrčí činnosti (výzkum a vývoj, zdroje EU, celoživotní vzdělávání, zakázky aplikovaného a průmyslového výzkumu) se cíleně vyrovnává.  Nejméně 30 % ze všech příjmů by měla být získána prestižními odbornými aktivitami, tedy nikoli v oblasti např. služeb, pronájmů, servisní činnosti atd. Za prestižní odborné aktivity lze pokládat např. doktorské studijní programy, prostředky z institucionálního a účelového financování VaV, dalších programů (např. v rámci EU, včetně strukturálních fondů), za odborné studie a posudky atd.

F.Ježek10 Strategické cíle ZČU  V oblasti publikačních aktivit je cílem dosáhnout takového stavu, aby počet prestižních výstupů, tj. publikací s nenulovým impakt faktorem, patentů a zásadních děl (technických, literárních a uměleckých), byl v každém roce roven minimálně součtu akademických pracovníků.  Podíl na trhu vzdělání. Kvantifikační ukazatel: vzdělávat % terciárně vzdělávaného obyvatelstva v ČR, meze růstu ZČU jsou na hranici 20 tis. studujících, z toho cca 25 % v kombinované a distanční formě.  Procento absolventů zaměstnaných v profesi odpovídající studijnímu programu (sledovat zejména vztah k národnímu rámci kvalifikací). Kvantifikační ukazatel: dosáhnout stavu, kdy je více než 55 % absolventů zaměstnaných v profesi odpovídající studijnímu programu. Počet absolventů, kteří se do pěti let po absolvování zaregistrují na úřadu práce na dobu delší než tři měsíce, nepřesahuje 3 % absolventů.

F.Ježek11 Strategické cíle ZČU  Podíl uznávaných osobností (pozvání do projektů, oponentury, expertízy, členství ve vědeckých radách…) pracujících na univerzitě: 25 % z akademických pracovníků.  Počet výzkumných špičkových pracovišť na univerzitě: musí být o něco vyšší než počet fakult. Alespoň polovina fakult je v oblasti výzkumu a vývoje hodnocena v nejvyšší (zelené) skupině národního hodnocení (nebo obdobné hodnocení jiné agentury). Alespoň jedno pracoviště získalo označení centrum excelence EU nebo podobné označení.  Věkové složení zaměstnanců zajišťující kontinuitu a složení vědeckopedagogické části zaměstnanců: profesoři15%průměrný věk: 55 let docenti40 %průměrný věk: 48 let ostatní45 %průměrný věk: 36 let

F.Ježek12 Strategické cíle ZČU  Na každé katedře, resp. studijním programu (oboru) minimálně jeden profesor v aktivním věku (aktivní věk neomezovat však např. hranicí 65 let, ale zásadním přínosem pro projektové aktivity ve VaV a obecně pro naplňování této strategie).  Ve všech studijních programech je zajištěna kvalitní jazyková příprava a v každém studijním oboru je alespoň jeden modul nabízen v cizím jazyce, zpravidla v angličtině.  Mobilita: v doktorských studijních programech absolvuje 100 % studentů alespoň jeden semestr na jiné instituci než ZČU, v (navazujících) magisterských studijních programech absolvuje alespoň 20 % studentů alespoň jeden semestr na jiné instituci než ZČU.

F.Ježek13 Počty studentů ZČU Cílový stav pro rok počty studentů FAVFEKFELFFFPEFPRFSTUUDrezervaZČU Bc z toho prezenční z toho kombinovaná a distanční Mgr NMgr Mgr. 4 a výše Celkem NMgr. a Mgr. 4 a výše z toho prezenční z toho kombinovaná a distanční Celkem z toho prezenční z toho kombinovaná a distanční Doktorandi Celkem

F.Ježek14 Uplatnění absolventů Dlehttp://portal.mpsv.cz/obcane/sz/skolyk Počet absolventů Nezaměstnaných absolv. Procento FAV ,38% FEK ,18% FEL ,03% FF ,18% FPE ,45% FPR ,21% FST ,16% UUD00 ZČU ,09%

F.Ježek15 Uplatnění absolventů

F.Ježek16 Uplatnění absolventů

F.Ježek17 Uplatnění absolventů Dlehttp://portal.mpsv.cz/obcane/sz/skolyk Počet absolventůNezaměstnaných absolventůProcento FAV21220,94% FEK304113,62% FEL290289,66% FF439327,29% FPE446337,40% FPR455153,30% FST13442,99% UUD00 ZČU ,48%

F.Ježek18 Uplatnění absolventů

F.Ježek19 Uplatnění absolventů

F.Ježek20 Uplatnění absolventů Dlehttp://portal.mpsv.cz/obcane/sz/skolyk Počet absolventůNezaměstnaných absolventůProcento FST ,82% FEL ,90% FEK ,62% FAV178179,55% FPR351339,40% FPE477428,81% FF443378,35% UUD2500,00% ZČU ,59%

F.Ježek21 Uplatnění absolventů

F.Ježek22 Uplatnění absolventů

F.Ježek23 Cíle v příjmech

F.Ježek24 Příjmové portfolio 2004 a 2010

F.Ježek25 Aktuální projekty

F.Ježek26 Implementační programy OznačeníNázevVedoucí programu Poslání VAVPosílení výzkumu na ZČU. PR-VaVVytvořit předpoklady k dosažení strategického cíle „Příjmy z oblasti VaV se přiblíží příjmům z oblasti vzdělávání“. CŽVDalší vzdělávání pro každého a na míru. PR-P. ÚCVNavrhnout a implementovat ucelený a prostupný systém dalšího vzdělávání s důrazem na ideu „věrného absolventa“. RLZRozvoj lidských zdrojů na všech úrovních. Rektor, děkani, PER (založí kvestor) Navrhnout a implementovat systém podpory kvalifikačního růstu, rozvoje a vzdělávání akademických i neakademických pracovníků. MARKETMarketing a zpracování příležitostí.. PR-RVědět, o co je a bude z oblasti vzdělávání a VaV na trhu zájem. Vytvořit a provozovat systém identifikace a zpracování příležitostí. KVALITASystém řízení kvality.PR-ITDosáhnout optimálního poměru mezi kvalitou a cenou a mít schopnost podle potřeby kvalitu zvyšovat FINANCEProcesy a projekty.kvestorPopsat procesy a průběžně měřit jejich efektivnost, projektově řídit klíčové aktivity ZČU CAMPUSStavební rozvoj.kvestorZajistit odpovídající infrastrukturní zázemí pro činnosti univerzity, zejména soustředit činnost ZČU do campusu Bory

F.Ježek27 Rozvoj infrastruktury ZČU  V souladu s aktualizovaným Generelem se rozvoj ZČU soustředí do tří hlavních směrů  Dobudování „fakultní“ infrastruktury ZČU l Výstavba budovy Ústavu umění a designu l Výstavba budovy Fakulty filosofické l Výstavba budovy Fakulty ekonomické l Posluchárenský blok a dostavba knihovny l Odstraňování bezpečnostních a energetických závad  Výstavba areálu – ubytování, služby, víceúčelové centrum (kulturní, sportovní a kongresová hala)  Rekonstrukce objektů v centru města  Výstavba sportoviště – systém otevřený veřejnosti (areál na Zeleném trojúhelníku, prostor kolejí Borská)  Rekonstrukce školících středisek

F.Ježek28 Stavební rozvoj ČísloNázev akceZahájeníDokončení Celkové náklady (mil. Kč) 1.Ústav umění a designuIX.06IV Rekonstrukce kolejí I.V.2007IX Fakulta filozofickáIV.2007VIII Velkokapacitní posluchárny a aulaVI. 2007IX Rekonstrukce budovy Univerzitní 22III.2009VIII Rekonstrukce budovy Sedláčkova 31III.2009IX SportovištěIII. 2009IX Rekonstrukce kolejí II.V.2009IX Fakulta ekonomickáVI.2009V Logistika campusuVI.2010X

F.Ježek29 Stavební rozvoj ČísloNázev akceZahájeníDokončení Celkové náklady (mil. Kč) 11.Dům zahraničních vztahůIII.2010XII Dostavba knihovnyV.2010XII Ubytovací možnosti a službyVI.2008XII Rekonstrukce školicího zařízení v NečtinechVI.2008VIII Rekonstrukce školicího zařízení na PerninkuIII.2009IX Informační technologieprůběžně Vybavení laboratoříprůběžně Celkem 3289

F.Ježek30 Program rozvoje infrastruktury ZČU Opouštěné objekty:  Středisko Rybník (je schválen návrh na prodej, hledá se kupec),  Americká 42 (ukončení výpůjčky),  Tylova 18 (ukončení pronájmu),  Husova 11 (prodej),  Sady Pětatřicátník 27 (prodej),  bazén Lochotín (k jednání s představiteli města) Dále je nutné uvažovat o drobnějších úpravách následujících objekt z hlediska jejich využití:  Sedláčkova 15 – rekonstrukce objektu na výukové prostory pro FPR po odstěhování FF do univerzitního areálu  Sady Pětatřicátníků 14 – úpravy vnitrobloku  Borská 53 – objekt „H“ – dořešit využití nebo demolici objektu  Menza IV. – stravovací prostory nebo řešit při dostavbě jednotlivých objektů v areálu  Kolárova 19 – rekonstrukce objektu  Objekt pro Provoz a služby v univerzitním areálu  Rekonstrukce a modernizace stávajících objekt zejména pro FPE  Aktualizace generelu,  Parkování v areálu Bory

F.Ježek31 Projekty  A: Strategické cíle - 11  B: Implementační programy -7  C: Priority pro rok 2006 (aktualizace DZ) – 20  D: Rozvojové projekty pro rok 2006 –  E: Univerzitní operativní projekty

F.Ježek32 Vazby

F.Ježek33 Vazby

F.Ježek34 Závěr

F.Ježek35 Škoda Průmyslov á zóna Borská pole ZČU Služby (PPP) Rozvoj ZČU Vědecko technický park Rozvoj ZČU

F.Ježek36 Prostor pro partnerství se soukromý m sektorem?

F.Ježek37 Generel ZČU

F.Ježek38 Dobudování fakultní infrastruktury v campusu Bory  Budova Ústavu umění a designu  Budova Fakulty filosofické  Posluchárenský blok a dostavba knihovny  Budova Fakulty ekonomické  Odstraňování bezpečnostních a energetických závad

F.Ježek39 Budoucí rozvoj ubytovací a sportovně-kulturní kapacity

F.Ježek40 Budoucí sportovní areál přístupný pro ZČU i veřejnost  Rekreační sportovní areál  Možnost sdruženého financování l ZČU l Město Plzeň l Privátní zdroje

F.Ježek41 Víme o naší odpovědnosti za konkurenceschopnost Plzně, Plzeňska i Karlovarska, jsme povinni i připraveni pomoci k úspěchu!

F.Ježek42 Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v Plzeňském kraji“ (CZ.1.07/2.2.0/ ), který je realizován v letech Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociální fondu a státního rozpočtu České republiky.