Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu EU
Advertisements

Magnetické vlastnosti látek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Statická elektřina Elekřina má tendenci proudit z jednoho předmětu na druhý. Jestliže z nějakých důvodů nemůže, nazývá se statická elektřina. Existuje.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Magnetické pole.
Magnety přírodní a umělé
Fyzika 7. ročník Síla a její účinky
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fyzika Magnet.
Magnetická indukce magnetování
Magnetické vlastnosti látek
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Magnetismus.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektromagnet a jeho užití
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v.
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Člověk a příroda - Fyzika
TLAČENÍ A TAHÁNÍ Věděli jste, že silou vašeho vlastního dechu můžete donutit míč překonat gravitaci nebo že lze obrátit kbelík s vodou vzhůru nohama, aniž.
Magnetické vlastnosti látek
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
LátkyTělesaSílaAtomyMagnety
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Základy elektrotechniky Silové účinky magnetického pole
Fyzika Elektrický náboj.
JINÉ VLASTNOSTI LÁTEK MAGNETICKÁ SÍLA. ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO:
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
MAGNETISMUS AutorMgr. Libor Vakrčka AnotacePrezentace PowerPoint – výklad, výpočet, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
Magnetické vlastnosti látek
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Magnetické pole.
Magnetické pole cívky s proudem
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Magnetické pole cívky.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_08_Magnetická síla
Indukční čáry magnetického pole.
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Magnetické pole cívky s proudem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
Markéta Hanzalová Náprstková N15 Magnetická síla
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Magnety přírodní a umělé
Dostupné z Metodického portálu ISSN
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Magnetická indukce magnetování
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem

Slovo MAGNET pochází ze jména jednoho města v Turecku Slovo MAGNET pochází ze jména jednoho města v Turecku. Město se tehdy jmenovalo Magnesia. Dnes se nazývá Manisa. Magnety jsou předměty, které přitahují k sobě určité kovy, speciálně železo a ocel. Magnety jsou obvykle samy kovy. Lze je použít na zmagnetizování jiných kovů.

Magnetismus prochází předměty Pomůcky. Magnet, sklenice vody, sponka na papír, kartón, dřevěné nebo plastické pravítko Postup: Dáme sponku do sklenice s vodou. Cílem je vytáhnout sponku bez namočení ruky nebo jiných předmětů Co se děje? Magnetické síly proudí mnoha látkami, které nemohou být zmagnetizovány. Magnet může přitahovat sponku na papír. Umělá hmota, dřevo, sklo a voda jsou látky, které nemohou být zmagnetizovány

Udělejte si magnet Pomůcky: přejedeme ocelovou jehlu tyčovým magnetem asi 40x v jednom směru. Co se děje? Kovové předměty uvnitř jehly jsou tvořeny nepatrnými částečkami, které se nazývají magnetické zárodky. Každý takový okruh je jako minimagnet. Jejich síly působí různým směrem, takže se navzájem vyrušují.

Když potíráme magnetem jehlu, magnetické síly všech zárodků začnou působit jedním směrem. Jehla se stává magnetickou. Může magnet ztratit svoji sílu? Ano. Jestliže jsou zárodky magnetu narušeny, Například když nám magnet upadne několikrát na zem, zárodky se zatřesou.

Vznášející magnety Pomůcky: dva tyčové magnety, dva kusy různých barevných papírů, lepící páska, nůžky, tužka Postup: Přiblížíme magnety k sobě. Buď se budou navzájem přitahovat, nebo jeden druhý odpuzovat. Jestliže se budou odpuzovat, jeden z nich otočte a magnety se budou přitahovat. Odstřihneme a přilepíme barevný papír na konce magnetu (póly), které se přitahují. Na každý magnet použijeme jinou barvu

Otočíme oba magnety zezadu do předu a označíme póly opět barevnými papírky. Takže všechny póly jsou označeny papírem. Přiblížíme póly se stejným značením k sobě. Magnety se brání spojení jednoho s druhým. Lepící páskou slepíme dva magnety dohromady – mezi ně umístíme tužku. Potom tužku odstraníme. Co se děje po odstranění tužky?

Co se děje? Horní magnet se bude vznášet nad spodním. Každý magnet má dva druhy pólů. Jeden se nazývá severní a jeden jižní. Póly stejného druhu se odpuzují, ale rozdílné póly se přitahují.

Další pokusy s magnetem Víte, že planeta Země je vlastně jeden veliký magnet? Jak si udělat kompas? Pomůcky: kus tenkého kartónu, volně plující magnet, nůžky Postup: Vystřihneme z kartónu kruh ve velikosti malé misky, nakreslíme světové strany

Proč je Země magnetická? V úplném středu Země je horké pevné jádro, které je tvořeno dvěma kovy – železem a niklem. Jádro je obklopeno roztokem, který je tvořen roztaveným železem a niklem. Jak se Země otáčí, roztavené vrstvy se pohybují dokola velmi pomalu. Vědci si myslí, že to způsobuje magnetismus Země.

Magnetické síly Magnetické síly působí kolem magnetu Prostor, kde magnetické síly působí, se nazývá magnetické pole.