Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Působení magnetického pole na cívku s proudem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Působení magnetického pole na cívku s proudem"— Transkript prezentace:

1 Působení magnetického pole na cívku s proudem
(Učebnice strana 21 – 23) Cívka s elektrickým proudem působí svým magnetickým polem na otáčivou magnetku. Podle zákona akce a reakce by také magnetka měla působit na cívku. Cívka má ale mnohem větší hmotnost než magnetka, proto magnetka s cívkou nepohne. 4,5 Použijeme-li velmi lehkou cívku, která se může snadno otáčet, a masivní podkovový magnet. Cívku zapojíme přes spínač do elektrického obvodu pomocí dvou svislých vodičů..

2 Pokud cívkou neprochází proud, cívka se uvnitř magnetu volně pohybuje.
Uzavřeme-li obvod cívky, cívka se svým jižním pólem natočí k severnímu pólu magnetu. Když budou proti sobě nesouhlasné póly cívky a magnetu, cívka se zastaví. + Změníme-li směr proudu v obvodu, změní se póly cívky, cívka se otočí o 180° tak, že opět budou proti sobě nesouhlasné póly magnetu a cívky. S N S N S + N Na otáčení cívky s proudem působením magnetického pole jsou založeny tzv. magnetoelektrické měřící přístroje. Užívají se k měření proudu i napětí.

3 Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 23.
Mezi póly trvalého magnetu je nehybný váleček z magneticky měkké oceli. V mezeře je otáčivá cívka navinutá na lehkém rámečku. Působením magnetického pole se cívka začne otáčet, ale jejímu otáčení brání pružinky. Když se vyrovná působení síly magnetu a síly pružinek, cívka se zastaví. Čím větší proud cívkou prochází, tím silnější je její magnetické pole a tím více se natočí z původní polohy. Ručka spojená s cívkou ukáže na stupnici hodnotu proudu, popř. napětí. Pružinky vracejí ručku do původní (nulové) polohy, když se obvod rozpojí. Ručka může být pomocí pružinek nastavena uprostřed stupnice nebo vlevo. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 23.


Stáhnout ppt "Působení magnetického pole na cívku s proudem"

Podobné prezentace


Reklamy Google