Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické pole elektrického proudu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické pole elektrického proudu"— Transkript prezentace:

1 Magnetické pole elektrického proudu
(Učebnice strana 133 – 135) Ke zdroji elektrického napětí připojíme delším vodičem spínač a žárovku. K vodiči přiblížíme magnetku. Směr, který ukazuje magnetka, se nezmění. Uzavřeme spínač. Žárovka se rozsvítí, obvodem prochází elektrický proud. Magnetka se vychýlí, reaguje na magnetické pole, v kterém se nachází. Po otevření spínače žárovka zhasne, obvodem neprochází elektrický proud, magnetka se vrátí do původní polohy. Kolem vodiče, kterým prochází elektrický proud, vzniká magnetické pole, které působí na magnetku. Tento důležitý objev učinil roku 1820 dánský fyzik Hans Christian 0ersted.

2 Ke zdroji elektrického napětí připojíme delším vodičem spínač a žárovku.
Vodič svineme do několika závitů na sebe. Vytvoříme tak cívku. K ose cívky přiblížíme magnetku. Uzavřeme spínač. Žárovka se rozsvítí, obvodem prochází elektrický proud. Magnetka se natočí jedním pólem k cívce. Pokus opakujeme u druhého konce cívky. Magnetka se natočí k cívce opačným pólem. Cívka, kterou prochází elektrický proud, se chová jako tyčový magnet. Zaměníme-li svorky zdroje, vymění se i magnetické póly cívky. Na jednom konci cívky s proudem je severní a na druhém konci jižní magnetický pól. Vyměníme-li svorky zdroje elektrického napětí v elektrickém obvodu, vymění se magnetické póly cívky.

3 Zapojíme elektrický obvod s cívkou.
Na podložku kolem cívky nasypeme piliny z magneticky měkké oceli. V okolí cívky i uvnitř cívky se tvoří řetězce pilin. Magnetické pole cívky s proudem je podobné magnetickému poli tyčového magnetu. Magnetické pole cívky, kterou prochází elektrický proud, je nejen vně, ale i uvnitř této cívky. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 135.


Stáhnout ppt "Magnetické pole elektrického proudu"

Podobné prezentace


Reklamy Google