Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické pole Z pokusů vyplývá :

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické pole Z pokusů vyplývá :"— Transkript prezentace:

1 Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
Zapiš si! (Učebnice strana 52 – 53) Z pokusů vyplývá : Magnet působí silou na těleso z feromagnetické látky, popř. na jiný magnet aniž se dotýkají. Kolem magnetu je silové magnetické pole. V okolí magnetu je magnetické pole, které se projevuje silovým působením na jiné magnety nebo předměty z feromagnetických látek. Účinky magnetického pole slábnou se vzdáleností od magnetu.

2 Magnetky na podložce se natočí tak, že svými jižními póly směřují k severnímu pólu tyčového magnetu.

3 Magnetky na podložce natočí svou podélnou osu určitým směrem
Magnetky na podložce natočí svou podélnou osu určitým směrem. V blízkosti severního pólu tyčového magnetu převládá působení tohoto pólu na magnetku, magnetky se otočí k němu svým jižním pólem. V blízkosti jižního pólu tyčového magnetu převládá působení tohoto pólu na magnetku, magnetky se otočí k němu svým severním pólem. N S V okolí středu tyčového magnetu jsou magnetky přitahovány k oběma pólům magnetu stejně.

4 Magnety se vzájemně přitahují nebo odpuzují, i když se nedotýkají
Magnety se vzájemně přitahují nebo odpuzují, i když se nedotýkají. V okolí magnetů je magnetické pole. V důsledku působení magnetického pole se magnetka v témže místě v okolí magnetu ustálí vždy v téže poloze. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 54.


Stáhnout ppt "Magnetické pole Z pokusů vyplývá :"

Podobné prezentace


Reklamy Google