Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu ISSN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu ISSN"— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.
MAGNETY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Co je to magnet? Magnet je objekt, který k sobě přitahuje předměty ze železa, niklu a kobaltu. Magnet nepřitahuje nekovové předměty /hliník, zinek, měď/.

3 MAGNETY Víš, jak vznikl název magnet?
Termín magnet pochází od názvu kraje Magnezia, který leží v Turecku. Tam se začal těžit nerost, který přitahuje všechny železné předměty. Tento nerost dostal jméno MAGNETOVEC. Od názvu tohoto kamene se pak odvíjí jméno pro magnety.

4 Jaký mohou mít magnety tvar?

5 Kde se můžeš s magnety setkat?
v reproduktorech zavírání kabelek přenášení velkých předmětů při hledání jehel a špendlíků přichytávání na magnetickou tabuli hračky – šachy, člověče nezlob se dvířka skříněk, dveře ledničky kompas

6 Vlastnosti magnetů Největší magnetická síla je na koncích magnetu.
Říkáme jim magnetické póly. Uprostřed je netečné pásmo. Mezinárodní označování pólů je odvozeno z angličtiny: N (north) severní a S (south) jižní. N S Severní pól Jižní pól

7 TYČOVÝ MAGNET Když položíme tyčový magnet do hromádky špendlíků – špendlíky se viditelně zachytí hlavně na obou pólech.

8 MAGNETICKÉ POLE Kolem magnetu je magnetické pole, které přitahuje kovové předměty. Čím blíž je kovový předmět u magnetu, tím větší sílu magnetické pole má.

9 SÍLY MEZI MAGNETY Odlišné póly se PŘITAHUJÍ.
Pokud přiložíme dva magnety k sobě různými póly – magnety se přitáhnou k sobě. Odlišné póly se PŘITAHUJÍ. N S N S

10 SÍLY MEZI MAGNETY Stejné póly se ODPUZUJÍ.
Pokud přiložíme dva magnety k sobě stejnými póly – magnety se od sebe odtáhnou. Stejné póly se ODPUZUJÍ. N S N S

11 Rozdělení látek podle toho, jak na ně magnet působí.
Látky dělíme na: 1. látky, které jsou magnety přitahovány /říkáme jim feromagnetické, podle latinského slova ferrum, což znamená železo/, 2. látky, které nejsou magnety přitahovány /říkáme jim nemagnetické/.

12 Látky magnetem přitahované
železo, kobalt, nikl všechny sloučeniny obsahující oxid železa kobalt železo nikl ocel

13 Látky nemagnetické KOVY zlato stříbro měď NEKOVOVÉ LÁTKY
– sklo, dřevo, papír, keramika, plast …

14 Urči, co bude magnetem přitahováno:
hliníková lžička plastová láhev zlatý prsten kostička z niklu cihly dřevo mosazný šroubovák pětikoruna magnetovec měděný drát sklo papír stříbrný prsten tužka keramický džbán ocelové lano

15 Urči, co bude magnetem přitahováno. KONTROLA:
hliníková lžička plastová láhev zlatý prsten kostička z niklu cihly dřevo mosazný šroubovák pětikoruna magnetovec měděný drát sklo papír stříbrný prsten tužka keramický džbán ocelové lano

16 PŘEMÝŠLEJ: Beztížný stav nemá vliv na magnetismus.
Mohli by kosmonauti, kteří vystoupí z kosmické lodi do vesmírného prostoru, pozorovat magnetické síly? Ano, protože magnetické síly působí i ve vakuu. Beztížný stav nemá vliv na magnetismus.

17 ZAPAMATUJ SI: Magnet přitahuje věci ze železa (špendlíky, hřebíky …). Působí na ně magnetickou silou. Látky, na které magnet nepůsobí, jsou nemagnetické. Magnety slouží k uchytávání jiných předmětů ke kovovým deskám, tabulím, přidržují dvířka, aby se neotevírala.

18 ZAPAMATUJ SI: Magnet přitahuje nejsilněji na dvou místech. Takovým místům říkáme póly. Nazýváme je severní (N) a jižní (S). Dva stejné póly se odpuzují, dva rozdílné póly magnetů se přitahují. Mezi póly přitahuje magnet jen velmi slabě.

19 Použité zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: NEVIT DILMEN[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rosso Robot [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: ROB LAVINSKY [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Newton Henry Black [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Jurii [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Ondřej Mangl [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Alchemist-hp [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Johannes 'volty' Hemmerlein [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Ostatní – foto autor.


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu ISSN"

Podobné prezentace


Reklamy Google