Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JINÉ VLASTNOSTI LÁTEK MAGNETICKÁ SÍLA. ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JINÉ VLASTNOSTI LÁTEK MAGNETICKÁ SÍLA. ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO:"— Transkript prezentace:

1 JINÉ VLASTNOSTI LÁTEK MAGNETICKÁ SÍLA

2 ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 14. 12. 2011 VY_32_INOVACE_37_HK

3 ANOTACE Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo: ROZMANITOST PŘÍRODY, NEŽIVÁ PŘÍRODA. V rámci prezentace se žáci seznámí: S působením magnetické síly v přírodě. S využitím magnetické síly. S konkrétními případy využití magnetické síly. Zkušenosti s pilotováním: Žáci se poprvé seznámili s pojmem magnetická síla a vyzkoušeli si její působení na konkrétních příkladech. Zjistili, kde všude je magnetická síla obklopuje a jak se využívá. S použitím misky, vody a magnetu si vyrobili jednoduchý kompas a zopakovali si vlastivědné učivo – směrovou růžici a určování světových stran.

4 MAGNET A MAGNETICKÁ SÍLA V přírodě lze nalézt určité látky, mezi kterými působí určité síly, které se označují jako magnetické síly. Takové látky se označují jako magnetické látky. Magnet je objekt, který v prostoru ve svém okolí vytváří magnetické pole. Magnety jsou přitahovány nebo odpuzovány jinými materiály. Železo a ocel jsou dva příklady materiálů, které jsou velmi silně přitahovány magnety. Magnet a železné předměty na sebe vzájemně působí silou, kterou nazýváme magnetická síla.

5 HISTORIE Slovo magnet pochází z řeckého magnētēs lithos a znamená „magnesiový kámen“. Magnesia byla oblast v Antickém Řecku, kde byly objeveny zásoby magnetitu už v antice. Starodávní čínští navigátoři byli mezi prvními uživateli magnetických kompasů. V mytologii arabských mořeplavců hrála významnou roli pověst o magnetové hoře. V patnáctém století se Arabové magnetové hory báli natolik, že ve svých plavidlech nepoužívali žádné železné předměty (tedy ani hřebíky).

6 Magnetické póly Volně podepřený magnet se časem vždy natočí od severu k jihu, protože je přitahován k severnímu a jižnímu zemskému magnetickému pólu. Konec magnetu, který směřuje spíše k severnímu zemskému geografickém pólu, se označuje jako severní pól magnetu, část směřující k jihu zase jako jižní pól magnetu.

7 VYUŽITÍ MAGNETICKÉ SÍLY 1. Magnetická záznamová média - VHS kazety obsahují kotouč s magnetickým páskem. Informace, která přináší zvuk a obraz je zakódována v magnetické vrstvě pásku. - audio kazety také používají magnetický pásek. 2. Počítače - diskety a harddisky zaznamenávají data na tenkou magnetickou vrstvu. 3.Kreditní a magnetické karty - mají na jedné straně magnetický pásek. Ten obsahuje nutné informace pro spojení s bankou. 4.Televize a počítačové monitory - většina televizorů a monitorů se spoléhá na elektromagnet, který vytváří obraz pomocí katodové trubice. 5. Reprobedny a mikrofony - využívají kombinace magnetu a elektromagnetu 6. Elektromotory a generátory - elektrické motory elektrickou energii v mechanickou

8 MAGNETICKÝ PÁSEK

9 DALŠÍ VYUŽITÍ MAGNETICKÉ SÍLY Ve třídě máme magnetickou tabuli Stolní hry (autodráhy) a různé hračky Magnetofony Magnetické rychlodráhy v Japonsku Magnetoterapie v lékařství

10 HRAČKY VYUŽÍVAJÍCÍ MAGNET. SÍLU

11 STAVEBNICE

12 MAGNETICKÉ FÓLIE

13 Magnetický návlek na koleno

14 Magnetický pásek na záda

15 MAGNETICKÁ TABULE

16 POKUS Pomůcky: větší mísa naplněna vodou, menší lehká umělohmotná miska, tyčový magnet s jedním barevně označeným koncem a kompas. Postup: Na dno malé misky přilepte lepicí páskou magnet. Vložte do větší mísy, naplněné vodou. Až se miska přestane pohybovat, vyznačte na okraji velké mísy postavení magnetu. Kompasem si ověřte, který z pólů tyčového magnetu směřuje k severu.

17 VÝSLEDEK POKUSU Kompasem lze ověřit, že k severu směřuje barevný pól tyčového magnetu. Pól magnetu, který směřuje k severu, nazýváme severní pól. Na opačném konci je jižní pól.

18 VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ SIL MEZI MAGNETY Přibližujeme-li k sobě magnety stejnými póly, cítíme, že se odpuzují. Přibližujeme-li magnety opačnými póly, přitahují se. Magnetická síla působí nejen mezi magnetem a železným předmětem, ale i mezi magnety navzájem. Mezi magnetem a železným předmětem působí vždy síla přitažlivá. Mezi dvěma magnety otočenými k sobě opačnými póly působí síla přitažlivá, u stejných pólů síla odpudivá.

19 MAGNETICKÁ REZONANCE

20 SNÍMKY Z MAGNETICKÉ REZONANCE

21 RYCHLODRÁHA

22 CITACE: VENDIŠ, Tomáš. Http://cs.wikipedia.org/ [online].30.8. 2011 [cit. 2011-12-10]. File: 3TMRI.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3TMRI.jpg RANVEIG. Http://cs.wikipedia.org/ [online].4.3. 2005 [cit. 2011-12-10]. File: MRI_head_side.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MRI_head_side.jpg TEST21. Http://cs.wikipedia.org/ [online].18.8. 2004 [cit. 2011-12-10]. File: Knie_mr.jpg.Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Knie_mr.jpg SHIZHAO. Http://cs.wikipedia.org/ [online].4.4. 2006 [cit. 2011-12-10]. File:Knie_mr.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Knie_mr.jpg YOSEMITE. Http://cs.wikipedia.org/ [online].24.11. 2011 [cit. 2011-12-10]. Soubor:JR-Maglev-MLX01-2.jpg.Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:JR-Maglev-MLX01-2.jpg YOSEMITE. Http://cs.wikipedia.org/ [online].24.11. 2011 [cit. 2011-12-10]. Soubor: Shanghai_Transrapid_002.jpg.Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Shanghai_Transrapid_002.jpg

23 CITACE: POLARBOT, Http://cs.wikipedia.org/ [online].21.4. 2007 [cit. 2011-12-10]. File:Musikkassette.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Musikkassette.jpg MANSKE, Magnus. Http://cs.wikipedia.org/ [online].21.7. 2009 [cit. 2011-12- 10]. File:NeoCube.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NeoCube.jpg SCOTT, Stevenson. Http://cs.wikipedia.org/ [online].22.3. 2007 [cit. 2011-12- 10]. File:Levitron-levitating-top-demonstrating-Roy-M-Harrigans-spin- stabilized-magnetic-levitation.ogg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Levitron-levitating-top-demonstrating- Roy-M-Harrigans-spin-stabilized-magnetic-levitation.ogg Obrázky: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "JINÉ VLASTNOSTI LÁTEK MAGNETICKÁ SÍLA. ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google