Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v."— Transkript prezentace:

1 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v jeho prostředku položíme na prst, zemská přitažlivost je přitahuje stejnou silou na obou stranách. Pravítko nespadne, protože je v rovnováze.

2 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Provedením pokusů najdeme způsob, jak předměty umístit do rovnovážné polohy, nebo naopak je z rovnováhy vyvést

3 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Udělejte mobil Pomůcky: tenký 75 cm dlouhý zahradnický rákos, ostrý nůž, lepidlo, alobal, prázdná velká krabice, tužka, jehla, silná nit, lepící páska Postup: Ostrým nožem rozřešte tenký zahradnický rákos na jednu tyčku o délce 30 cm a tři o délce 15 cm. Odřízněte od krabice její strany a nalepte dvě z nich na alobal. Lesklou stranu umístěte vně.

4 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Nakreslete na alobal, který pokrývá kartón, pět stejně velkých hvězd, jednu větší hvězdu a jeden srpek měsíce. Vše vystřihněte. Jehlou protáhněte kus niti vrcholem všech tvarů a pak udělejte pevný uzel v jejich těsné blízkosti.

5 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Vyrovnání mobilu Přivažte nebo přilepte nitě s hvězdami ke konci tří krátkých tyček. Ke každé z nich volně uvažte nit a jejím posouváním do stran najděte rovnovážnou polohu. Až se vám to podaří, upevněte nit lepící páskou. Zavěste tři krátké tyčky na dlouhou. Jedna strana dlouhé tyčky bude výš. Uvažte na ni měsíc a jeho posouváním najděte rovnovážnou polohu mobilu.

6 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Žáci dostanou šablonu papouška. Tuto šablonu si překreslí na kartón a vybarví. Potom udělají štěrbinu uprostřed malého kousku kartónu a zasunou ho do papouškova těla.Žáci postaví model na kraj stolu. Přidáme svazek asi 25 sponek na ocas papouška. Žáci zkusí zavěsit svazek na různá místa ocasu. Kde je pro rovnováhu papouška to nejlepší místo? Má vliv přidávání sponek na rovnováhu?

7 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Co se děje? Beze sponek nebude papoušek v rovnováze, protože hlava je těžší než ocas, a je proto více přitahována k zemi. Abyste zajistili papouškovu rovnováhu, musíme vyrovnat přitažlivé síly působící na hlavu a ocas. Tím, že přidáte další sponky ke svazku, zatížíte ocas větší vahou. Abyste papouška dostali opět do rovnováhy, musíte dát sponky na jiné místo.

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18


Stáhnout ppt "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v."

Podobné prezentace


Reklamy Google