polohový vektor, posunutí, rychlost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa opakování
Advertisements

Operace s vektory.
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Mechanika tuhého tělesa
7. Mechanika tuhého tělesa
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Centrum pro virtuální a moderní.
MECHANIKA.
Jak si ulehčit představu o kmitání
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
POHYB A KLID.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jiný pohled - práce a energie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
VOLNÝ PÁD.
Rovnoměrný pohyb – test 1
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanika tuhého tělesa
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Tuhé těleso, moment síly
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Rychlost, rozdělení pohybů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Kmitavý pohyb
VY_32_INOVACE_10-09 Mechanika I. Skládání pohybů.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
Operace s vektory Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
PaedDr. Jozef Beňuška Definice rovnoměrného pohybu tělesa: Rovnoměrný pohyb koná těleso tehdy, když za libovolné, ale stejně velké.
PaedDr. Jozef Beňuška
Polární soustava souřadnic
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové, Komenského 234
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
MECHANIKA.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Výsledky vstupního testu
Transkript prezentace:

polohový vektor, posunutí, rychlost KINEMATICKÉ VELIČINY polohový vektor, posunutí, rychlost

Cestování z Bratislavy do Prešova přes Žilinu Žilina Prešov Bratislava Při cestování po silničních komunikacích je trajektorie pohybu křivka.

Cestování z Bratislavy do Prešova přes Žilinu Žilina Prešov Bratislava Polohu hmotného bodu v libovolném časovém okamžiku lze vyjádřit tzv. polohovým vektorem -

Cestování z Bratislavy do Prešova přes Žilinu Žilina Prešov Bratislava Polohový vektor - Vektor s počátečním bodem v počátku soustavy souřadnic a koncovým bodem v bodě, jehož polohu určujeme.

Cestování z Bratislavy do Prešova přes Žilinu Žilina Prešov Bratislava Změnu polohy hmotného bodu za dobu t od okamžiku t1 do okamžiku t2 vyjadřuje vektor posunutí -

Vektor posunutí Vektor posunutí je fyzikální veličina, kterou určujeme Žilina Prešov Bratislava Vektor posunutí je fyzikální veličina, kterou určujeme změnu polohy hmotného bodu.

Výsledné posunutí Je dáno vektorovým součtem posunutí Žilina Prešov Bratislava Je dáno vektorovým součtem posunutí Pro posunutí platí pravidla pro počítání s vektory.

Porovnání dráhy a velikosti posunutí tělesa Žilina Prešov Bratislava s - dráha uražená z Bratislavy do Prešova d - velikost posunutí

Porovnání dráhy a velikosti posunutí tělesa Žilina Prešov Bratislava Při křivočarých pohybech je vždy dráha větší než velikost posunutí.

Porovnání dráhy a velikosti posunutí tělesa Žilina Prešov Bratislava

Porovnání dráhy a velikosti posunutí tělesa Žilina Prešov Bratislava Při přímočarých pohybech je dráha stejně veliká jako velikost posunutí.

Definice rychlosti Pro rovnoměrný přímočarý pohyb vektor rychlosti: velikost rychlosti: Vztah pro velikost rychlosti platí také pro křivočarý pohyb. Pro nerovnoměrný křivočarý pohyb vektor rychlosti: velikost rychlosti:

Řešte úlohu: Dvě posunutí jsou dány orientovanými úsečkami 0A a AB. Souřadnice bodů 0, A, B jsou: 0=[0 m, 0 m], A=[0 m, 4 m], B=[3 m, 4 m]. Najděte součet a rozdíl obou posunutí. Určete velikost výsledných posunutí.

Test 1 Změnu polohy hmotného bodu ve fyzice určujeme: úsečkou, která spojuje počáteční a koncovou polohu hmotného bodu, b) orientovanou úsečkou, která spojuje počáteční a koncovou polohu hmotného bodu, c) přímkou procházející počáteční a koncovou polohou hmotného bodu, d) polopřímkou procházející počáteční a koncovou polohou hmotného bodu. 1

Test 2 Vektor posunutí je: a) je fyzikální veličina, kterou určujeme změnu souřadnic hmotného bodu, b) je fyzikální veličina, kterou určujeme změnu posunutí hmotného bodu, c) je fyzikální veličina, kterou určujeme novou polohu hmotného bodu, d) je fyzikální veličina, kterou určujeme změnu polohy hmotného bodu. 2

Test 3 Při křivočarých pohybech je: a) dráha větší než velikost posunutí, b) dráha stejně velká jako velikost posunutí, c) dráha menší jako velikost posunutí. 3

Test 4 Při přímočarých pohybech je: a) dráha větší jako velikost posunutí, b) dráha stejně velká jako velikost posunutí, c) dráha menší jako velikost posunutí. 4