Bezdomovectví David Švadlena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravotní péče o bezdomovce z pohledu zdravotnického zařízení
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Bezdomovectví ve statutárním městě Opava _______________________
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bezdomovci 1.
- definice, charakteristika, průběh
Sociálně patologické jevy
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
BEZDOMOVECTVÍ.
Nezaměstnanost.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Klasifikace duševních poruch
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
SOCIÁLNÍ HRANICE VE MĚSTĚ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Psychologické aspekty zdraví
Vytvořila Lucie Sodomková. Osobnost, vlastnosti bezdomovce
Chudoba jako sociální problém
Nezaměstnanost.
Chudoba a sociální desintegrace
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
PnP u osob s poruchou autistického spektra
3. jednání PS bydlení Brno Téma: Ukončování / prevence bezdomovectví jednotlivců 27. května 2015.
Cílová skupina: OSOBY SPOLEČENSKY NEPŘIZPŮSOBENÉ Pavel Horák FSS MU Brno.
Sociální patologie SCPT SCPA
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Definice a typologie dysfunkčních rodin Klasifikace rizikových faktorů ohrožujících stabilitu rodiny U3V Mgr. Michaela Vaško.
Krize v rodině U3V Mgr. Michaela Vaško.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Co potřebují oběti znásilnění ?
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Studijní obor: Sociální činnost
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Syndrom rizikového chování v dospívání
POJMY EXKLUZE, INKLUZE, KOHEZE
Školská sociální práce
Vyloučení v oblasti bydlení – bezdomovectví a nízká kvalita bydlení
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Bezdomovectví David Švadlena

Definice bezdomovců Termínem bezdomovec je označována osoba, nemající domov či možnost dlouhodobě využívat nějaké přístřeší. Termín Bezdomovectví pak označuje způsob života této osoby a existenci tohoto jevu.

Kde ?????? Bezdomovectví je nejvíc patrné v chudších a odlehlejších částech velkoměst a většinou je spolu s dalšími negativním faktory, doprovázeno sociální izolovaností a psychickým strádáním.

Příčiny bezdomovectví Bezdomovci jsou problémem hlavně velkých měst, je to problém chudoby uvnitř bohatství. Mezi objektivní, nebo strukturální příčiny bezdomovectví řadíme nezaměstnanost, nebo nezaměstnatelnost, nekonkurenceschopnost na trhu práce, absence finančně dostupného bydlení. Subjektivními, vnitřními příčinami mohou být např. domácí násilí, psychiatrická diagnóza (často alkoholismus, toxikomanie, maniodepresivita, schizofrenie), nebo porucha chování (emoční labilita).

Typy bezdomovectví

1. Zjevné Mezi zjevné bezdomovce řadíme osoby, které okázale žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků, jsou to lidé z nádraží a parků.

2. Skryté Mezi skryté bezdomovce řadíme lidi, kteří jako bezdomovci žijí, ale nejsme schopni to rozlišit „na první pohled“, to je valná většina lidí bez domova.

3. Potencionální Potencionální bezdomovci, jsou lidé, kterým bezdomovectví hrozí.

Město a jeho bezdomovci Duševně nemocní bezdomovci se často z psychotické motivace vyhýbají místům, kde se jim nabízí pomoc. Objeví-li se po řadě let v léčebně, jsou v ČR uznáni plně invalidními, podle zákona jim však invalidní důchod nenáleží, protože nemají „odpracovaná léta“, nebyli ani hlášeni na úřadu práce, o začátku onemocnění není pro posudkové komise přesvědčivý doklad.

Zamyšlení Rozmach bezdomovectví patří k typickým rysům života v České republice v období kapitalistické restaurace. V Praze jich jsou tisíce, v celé republice desetitisíce. Pokud se o tom píše nebo mluví, děje se to většinou v duchu anglického hesla blame the victim , tj. svaluj vinu na oběť. Www.bezdomovci.estranky.cz : definice bezdomovectví [online]. 2005-2008 [cit. 2008-01-09]. Dostupný z WWW: <http://www.bezdomovci.estranky.cz/stranka/materialy>.

Pomoc bezdomovcům Mezi nejvýznamnější organizace pomáhající bezdomovcům v ČR patří: Naděje Armáda Spásy Charita Nový Prostor … Http://cs.wikipedia.org : bezdomovec [online]. 2007 [cit. 2008-01-09]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Bezdomovec>.