OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Testy pro testování žáků 5. a 9. tříd 2012
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Hodnocení ve výuce dějepisu Přednáška č. 12 AR 2011/2012.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Úvod do předmětu Technologie
Vzdělávání a jeho kategorie
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Výběr pracovníků Úkolem výběru pracovníků je rozpoznat, který z uchazečů bude nejlépe vyhovovat požadavkům obsazovaného pracovního místa.
Didaktické prostředky
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Základy pedagogické metodologie
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Metody pedagogické diagnostiky
1. Co chápete pod pojmem formát testu? délka testu (doba trvání, počet položek) dovednosti (které řečové dovednosti) počet částí typy položek (testových.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Tato prezentace byla vytvořena
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
PROBLEMATIKA DIDAKTICKÉHO TESTU
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy - obsahové.
Základy pedagogické metodologie
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Základy pedagogické metodologie
Didaktika přírodopisu 2 Konstrukce didaktického testu
Základy pedagogické metodologie
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
III. TYPOLOGIE PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY A) Diagnostika neformální – mikrodiagnostika - průběžné diagnostikování: vědomostí, dovedností, názory, představy,
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Didaktické prostředky
Rozhodování jako manažerská funkce
Kateřina Vlčková Přednášky Základy pedagogické metodologie
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Digitální učební materiál
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové prvky textu se kvantifikují ● základní soubor - všechny texty, které se týkají dané problematiky ● výběrový soubor ● významové jednotky - slovo (jméno, slovo citově zabarvené, faktografické, vyjadřující postoje, osobní zájmeno), tvrzení, téma, atd.

TESTY V PEDAGOGICKÉM VÝZKUMU ● pojem test: zkouška, úkol ● tři hlavní kategorie: testy schopností, testy osobnosti a testy výkonu - testy schopností: testy předpokladů, dispozic; nejznámější jsou testy inteligence (obecná schopnosdt orientovat se v problémových situacích) - testy osobností: měří temperament, zaměření motivace, charakterové vlastnosti, atd - testy výkonu: měří výkonnost jedince v určitých oblastech; nejznámější a nejdůležitější testy výkonu jsou testy didaktické podle Chráska 2007 s. 184

Didaktické testy ● didaktický test (anglicky achievement test) ● zkouška, “která se orientuje na objektivní zjišťování úrovně zvládnutí učiva u určité skupiny osob“ (Chráska 2007 s. 184) ● nástroj systematického měření výsledků výuky ● v pedagogických výzkumech se setkáváme s různými druhy didaktických testů: test rychlosti - měří, jakou rychlostí je žák schopen řešit testové úlohy test úrovně - výkon je dán pouze úrovní vědomostí (někdy se objevuje časový limit i v testech úrovně - otázky by měly být řazeny tak, aby na začátku byly lehké a obtížné na konci - slabý žák pak přeruší práci u úlohy, kterou by stejně stěží zvládl)

Standardizované didaktické testy ● standardizovaný test se připravuje profesionálně, je důkladně ověřován - jsou známy jeho základní vlastnosti (jsou zpravidla vydávány specializovanými institucemi) ● součástí standardizovaného testu je testová příručka (manuál s vlastnostmi testu) a norma pro hodnocení (standard) ● Nestandardizované didaktické testy - nebyly provedeny všechny procedury standardizace testu (např. neproběhlo testování na větším počtu žáků). U těchto testů nejsou známy jejich vlastnosti - neexistuje standard (běžné testy, které si připravují učitelé) ● kvazistandardizivané testy - testy připravované důkladněji, ale nebyla u nich provedena komplexní standardizace podle Chráska 2007 s. 186

Druhy testů ● testy kognitivní: měří se úroveň (kvalita) poznání ● testy psychomotorické: např. test psaní na stroji ● testy výsledků výuky: co se žáci naučili (tyto testy převažují) ● testy studijních předpokladů (aptitude tests): měří úroveň nejobecnějších charakteristik jedince, které jsou potřebné k dalšímu studiu na vyšší typ školy (konstrukce těchto testů je podstatně náročnější než testů výsledků výuky, vyžaduje odbornou kvalifikaci) ● testy relativního výkonu (rozlišující testy): výkon se posuzuje vzhledem ke zkoumané populaci (nikoli vzhledem ke splněným úlohám)

Druhy testů ● testy ověřující (kriteriální testy, CR testy): prověření úrovně vědomostí a dovedností žáka v přesně vymezené oblasti učiva. Kritériem úspěšnosti je určitý předem stanovený stupeň zvládnutí učiva (výkon žáka se nesrovnává s výkonem populace). Cílem je zjistit, zda žák zvládl učivo či nikoli ● testy vstupní, průběžné a výstupní vstupní: zadávají se na zčátku výuky, jsou užitečné zejména, chceme-li provádět diferencovanou výuku průběžné: zadávají se v průběhu výuky, účelem je zpětnovazební informace k optimálnímu řízení výuky výstupní: zadávají se na konci výukového období, nebo na konci určitého celku - slouží pro hodnocení žáků

Druhy testů ● testy monotematické a polytematické (podle množství prověřovaných celků) ● testy objektivně skórované - lze objektivně rozhodnout, zda byly řešeny správně či nikoli (někdy může opravovat i stroj) ● testy subjektivně hodnocené (esej testy) - nelze stanovit objektivní pravidla pro hodnocení; široké otevřené úlohy - rozsáhlé odpovědi (jsou užitečné, ale nedají se objektivně skórovat) podle Chráska 2007 s

Konstrukce testů ● konstrukci nezačínáme navrhováním úloh ● prvním krokem je rozhodnutí, k jakému účelu má test sloužit ● dalším krokem je stanovení obsahu, který se má zkoušet (učivo se rozčlení na fakta, pojmy, vztahy, definice, apod., každému prvku se se stanový určitý počet úloh) ● Výše uveden informace i příklady byly čerpány z publikace: CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Praha : Grada, ISBN ● Podrobnosti o odborném sestavovování a standardizování didaktických testů v: CHRÁSKA, M. Didaktické testy. Brno : Paido, ISBN

DĚKUJI ZA POZORNOST Zdeněk Hromádka Katedra pedagogiky, Pedagogická fakulta MU v Brně