! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad 2012 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Vybrané základní pojmy stavebního zákona.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN - VÝROK A ODŮVODNĚNÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Stavební zákon a územní plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Půda – složka životního prostředí
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územní plán v podmínkách nového stavebního zákona Modelový příklad zadavatel MMR ČR 01/2007 Ing. arch. Vlasta Poláčková konzultace a úpravy Ing.Tomáš Sklenář.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Vybrané metodické pokyny k územním studiím
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
územního plánování na obcích v roce 2007
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad 2012 1

Územní plánování Urbanismus Obor/disciplína, která se zabývá plánováním a regulací vývoje měst, venkovského osídlení a krajiny. Usiluje o směřování k optimálnímu vývoji sídelních struktur, harmonickému uspořádání území, udržení ekologické rovnováhy a ochraně kulturního dědictví s cílem zajištění udržitelného rozvoje území v environmentálním, sociálním a hospodářském ohledu (ÚR). Urbanismus Obor/disciplína,která se zabývá utvářením a rozvojem měst a obcí (sídelních útvarů) ve funkční a vyvážené celky. Navrhuje uspořádání sídel a jejich částí a navazuje na architekturu a krajinnou architekturu. Pod termín urbanismus se zpravidla zahrnuje i plánování sídel, které je součástí územního plánování.

? Co je a k čemu slouží ÚP → koncepční nástroj → územně plánovací dokumentace ÚPD → dlouhodobý časový horizont → proces a obsah je zákonně stanovený a vymahatelný → realizační nástroj politik a programů → nástroj udržitelného rozvoje území → nástroj ochrany veřejných zájmů (přírodní, kulturní, civilizační hodnoty území) → podklad pro nakládání s finančními prostředky z veřejných rozpočtů → vymezuje veřejně prospěšné stavby, pro jejichž účely lze pozemky vyvlastnit → podmínkou poskytnutí finančních dotací z fondů EU ! Podkladem pro rozhodování v území – umist´ování staveb nebo zařízení (ÚR, ÚS) ↓↓ Obec územní plán mít nemusí, ale bez ÚP se v podstatě nemůže rozvíjet (SZ od roku 2006) 4

! Východiska územního plánu Programová Programové a strategické dokumenty obce – § 84 zákona o obcích (politiky, programy, strategie, plány apod.) Územně plánovací Zásady územního rozvoje (kraje) – vždy Územně analytické podklady pro správní obvod obce s rozšířenou působností – vždy Územní studie – jsou-li k dispozici (oborové studie, generely, koncepce apod.) Legislativní Ústavní předpoklady územního plánování – Ústava, Listina ZPS Základní právní předpisy upravující proces územního plánování – SZ Zvláštní právní předpisy – chrání veřejné zájmy Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší. Zákon č.258/2000, ochraně veřejného zdraví. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách. a další. Pozn.: v procesu pořízení tyto zájmy hájí tzv. dotčené orgány (státní správy) Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – říjen 2011

! Obsah územního plánu Textová část Odůvodnění územního plánu Grafická část Výkres základního členění území Hlavní výkres Výkres veřejně prospěšných staveb, opatření a asanací Výkres pořadí změn v území, tzv. etapizace Odůvodnění územního plánu Grafická část – Koordinační výkres – Výkres širších vztahů – Výkres předpokládaných záborů půdního fondu Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti 6

! Obsah územního plánu § 18, § 19 ÚP navrhuje urbanistickou koncepci – tj. vůdčí idea, záměr → rozvoje území obce → ochrany hodnot území → plošného a prostorového uspořádání území → systémů - krajiny → veřejné infrastruktury ÚP vymezuje → zastavěná území, plochy, koridory → zastavitelné plochy → přestavbové plochy → plochy rezerv → plochy pro veřejně prospěšné stavby a veřejně prospěšná opatření ÚP stanoví → podmínky pro využití území, ploch, koridorů → pravidla (tzv. regulativy) → podmínky pro pořízení územní studie či regulačního plánu 7

! ÚP navrhuje urbanistickou koncepci = vůdčí idea, dlouhodobý záměr promítnutý do území → rozvoje území obce → ochrany hodnot území → plošného a prostorového uspořádání území → rozvoje složek osídlení – bydlení, dopravy, sportu, ekonomických aktivit, rekreace, sídelní zeleně ad. dle charakteru sídla → uspořádání krajiny → veřejné infrastruktury*, tj. pozemky, stavby a zřízení – dopravní infrastruktury – technické infrastruktury – občanského vybavení – veřejných prostranství (* SZ § 2) = stanoví hlavní směry rozvoje a zásady pro rozvoj hlavních funkčních složek v území 8

! ÚP vymezuje → zastavěná území, plochy, koridory * → plochy zastavitelné * tj. plochy nezastavěné, k zastavění určené → plochy přestavbové nebo k obnově určené ** tj. plochy zastavěné, určené k jinému využití) → plochy rezerv *** tj. nezastavěné a nezastavitelné, určené k budoucímu využití → plochy pro veřejně prospěšné stavby * tj. stavby ve veřejném zájmu Zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) → plochy pro veřejně prospěšná opatření * tj. nestavební povahy (plochy _____________________________________________________________ * vymezení pojmů dle SZ: * § 2 SZ, ** 19, § 43, *** § 36 Vyhláška č. 501/2006 sb., o obecných požadavcích na využívání území 9

Příklad: zastavěné a zastavitelné plochy STAV NÁVRH STAV = zastavěná plocha NÁVRH = zastavitelná plocha

Příklad: plocha přestavby zastavěná plocha s funkcí ZA, tj. zemědělské aktivity a přidružená výroba NÁVRH: přestavbová plocha s funkcí VZA, tj. plochy výrobních a zemědělských aktivit

! ÚP stanoví podmínky pro využití území, ploch, koridorů Regulativy pro využití ploch s rozdílným způsobem využití * → Pravidla pro činnosti, stavby a požadavky na uspořádání a využívání území, ploch, koridorů tj. uskutečňování činností, zřizování staveb, objektů, popřípadě zařízení a provádění úprav a změn kultur s těmito činnostmi souvisejících, o nichž se rozhoduje v územním nebo stavebním řízení (ÚR,ÚS), popřípadě správním řízením souvisejícím. → Základní vymezení regulativů je společné pro celé správní území obce. → Při rozhodování v územním a stavebním řízení, popřípadě řízeních souvisejících, bude přihlédnuto ve stabilizovaných územích přednostně k podmínkám stávajícího zastavění území obce a k obecným technickým požadavkům na výstavbu. → Na plochách přestavbových a návrhových je přípustné i nadále stávající využití a uspořádání území, a to až do doby provedení změn jejich využití anebo uspořádání území. Existující stavby, objekty a zařízení lze udržovat a opravovat. Vyhláška č. 501/2006 sb., o obecných požadavcích na využívání území 12

! Pravidla (regulativy) určují přípustnost činností, umist´ování staveb a zařízení Činnosti nebo stavby, objekty a zařízení, popř. úpravy a kultury, které stanovenému využití nebo místním podmínkám lokality neodpovídají, nesmí být v dané lokalitě umístěny nebo povoleny. Činnosti, stavby, úpravy a kultury se podle podmínek přípustnosti vymezují jako: Přípustné a obvyklé Tvoří základ charakteru území. Přípustnost se váže na splnění podmínek obecně závazných předpisů (stavební zákon, vyhláška o obecních požadavcích na výstavbu, předpisy v oblasti životního prostředí). Podmíněně přípustné Ty, které lze jednotlivě povolit, nevyvolávají-li jednotlivě, v souhrnu nebo v součinu rizika ohrožení (znečištění nebo havárie) nebo neporušují-li svým působením charakter území z hlediska: Vyhláška č. 501/2006 sb., o obecných požadavcích na využívání území 13

! Pravidla (regulativy) - dosahu/významu stavby v území, tj. urbanistických důsledků pro území širších vztazích - urbanistických parametrů, zejména charakteru zástavby, měřítka (výška, hmota) a režimu stavby ve vztahu k okolní zástavbě - zátěže, kterou vyvolá stavba na okolí svým provozem a obsluhou, hlukem či vibracemi Nepřípustné Ty, které nesplňují podmínky činností, dějů nebo zařízení stanovené jako přípustné a obvyklé nebo podmíněně přípustné a podmínky stanovené stavebním zákonem, jiným obecně závazným právním předpisem nebo platným správním rozhodnutím. 14

Příklad: vymezení plochy s rozdílným způsobem využití (funkční plochy, funkce)

! ÚP stanoví podmínky pro pořízení územní studie SZ § 25, § 30, § 43 Územní studie Detailněji prověřuje řešení obsažené v ÚPD, např. může navrhnout umístění místní komunikace a navazující parcelaci plochy bydlení vymezené územním plánem atd. Pozor § 43 SZ. Územní studií lze prověřovat a posuzovat jakékoliv změny v území bez formálních náležitostí, které jsou vyžadovány u pořizování územně plánovací dokumentace. Územní studii pořizuje příslušný úřad vždy v přenesené působnosti. ÚS musí mít vždy zadání, které není součástí územního plánu. Vkládá se do evidence. (Vyhláška 500/2006 Sb.) Stavební úřad musí (pokud je ÚS vložena do evidence) při územním řízení porovnat řešení navrhované studií se záměrem. V případě přípustné odchylky tuto v územním rozhodnutí odůvodnit s tím, že v odůvodnění rozhodnutí prokáže, že nalezl z hlediska cílů a úkolů územního plánování a veřejných zájmů vhodnější nebo alespoň rovnocenné řešení, než obsahuje územní studie. 16

! ÚP stanoví podmínky pro pořízení regulačního plánu SZ § 61 - § 71 Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví podrobné podmínky pro vymezení a využití pozemků a pro prostorové uspořádání staveb na těchto pozemcích, pro vymezení veřejně prospěšných staveb a veřejně prospěšných opatření. Regulační plán vymezuje stavební pozemky.(§ 2 SZ) Regulační plán nahrazuje v řešené ploše ve schváleném rozsahu územní rozhodnutí. Regulační plán vždy stanoví podmínky pro vymezení a využití pozemků veřejné infrastruktury, pro umístění a prostorové uspořádání staveb veřejné infrastruktury a vymezí veřejně prospěšné stavby a veřejně prospěšná opatření. Postup pořízení stanoven SZ. Schvaluje zastupitelstvo obce, vydává se opatřením obecné povahy. 17

Příklad: vymezení ploch pro pořízení ÚS nebo RP

Podklady Doporučené odkazy Vlastní podklady a zkušenosti. Platná legislativa. Vlastní podklady a zkušenosti. Doporučené odkazy Ministerstvo pro místní rozvoj www.mmr.cz !! Ústav územního rozvoje (metodické postupy apod.) www.úúr.cz Portál územního plánování portal.uur.cz Města a obce www.obce.cz Portály obcí – ÚP Portály obcí ORP – ÚAP Portály krajů – ZUR, ÚAP

Děkuji za pozornost  Iveta Lukášová Management a Rozvoj Obcí Úvod do MRO – Listopad 2012