Struktura obchodní faktury, platební dokumenty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Cenné papíry.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Monika Franková a Jana Vaňková
Bankovní operace.
Obchodní a platební procesy
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Neutrální bankovní obchody
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C3 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Struktura obchodní faktury Jiří Jakubík Marta Rubešová Jana Tymkivová Nikol Volfová.
Poštovní poukázky.
Směnky.
Struktura obchodní faktury a platební dokumenty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_153.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Šeky.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
SMĚNKA 2. cvičení LS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Pasivní bankovní obchody Platebně zúčtovací bankovní produkty
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Účtování DPH účet 343.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
STRUKTURA OBCHODNÍ FAKTURY Hradcová Michaela, Šťastná Veronika, Ustohal Ondřej, Skákalová Jana.
STRUKTURA OBCHODNÍ FAKTURY Administrativní technika: Martina Kotrčová, Martina Rychlíková, Marie Tošovská VSRR, 1. ročník, 2007/2008.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.13 RočníkDruhý.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_07.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_22 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Struktura obchodní faktury
VY_62_INOVACE_ – Vedení účtů a platební styk Autor
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1. Charakteristika platebního styku
Účtování DPH účet 343.
Transkript prezentace:

Struktura obchodní faktury, platební dokumenty Petra Večerková Zuzana Prokopová Iveta Maletínská

Co je to faktura? Faktura (z latinského facere – dělat, udělat) je účet za provedenou práci nebo dodané zboží, kterou odesílá dodavatel odběrateli. Pojem faktura není jako takový definován v žádném právním předpisu, přesto je tento pojem (faktura) vžitý a používá se v obchodním styku

Zákony nepřímo definující náležitosti faktury 1) Obchodní zákoník: V paragrafu 13a je stanoveno, že každý podnikatel je povinen na všech fakturách uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle Podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku jsou povinni uvádět také údaj o tomto zápisu včetně spisové značky Podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku jsou povinnni uvádět údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni např. evidence živnostenského úřadu 2) Zákon o účetnictví: Fakturu definuje jako účetní doklad a vztahuje se na ní ustanovení § 11, který stanový náležitosti účetních dokladů.

Náležitosti faktury Označení Faktura Jméno a adresa toho, kdo ji vydal Jméno (název firmy) a adresa toho, kdo ji přijal Datum vydání a datum splatnosti Pokud je faktura určena plátci DPH, musí obsahovat datum zdanitelného plnění Pořadové číslo Podpis vystavovatele faktury a razítko není nutné (podpisem fakturu opatří příjemce při jejím zaúčtování) Faktura vystavená v elektronické podobě může (ale nemusí) být opatřena digitálním podpisem.

Způsoby uhrazení faktury předem formou záloh (zejména u rozsáhlejších smluv o dílo) současně s převzetím zboží za hotové peníze, šekem nebo směnkou bezhotovostním příkazem k úhradě ve lhůtě splatnosti v hotovosti poštovní poukázkou A.

Uchovávání daňových dokladů Plátce je povinen uchovávat všechny daňové doklady rozhodné pro stanovení daně nejméně po dobu 10 let od konce zdaňovacího období, ve kterém se uskutečnilo zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně. Daňový doklad v písemné formě lze převést do elektronické podoby a uchovávat pouze v této podobě. Pokud plátce vystavuje, přijímá a uchovává daňové doklady v elektronické podobě a místem uchovávání není tuzemsko, musí plátce zajistit pro správce daně právo volného přístupu v reálném čase elektronicky k daňovým dokladům i datům zaručujícím věrohodnost jejich původu a neporušitelnost jejich obsahu. Plátce je povinen předem oznámit správci daně místo uchovávání daňového dokladu, pokud toto místo není v tuzemsku.

Platební dokumenty Mají úzkou souvislost s: placením financováním obchodu zajišťováním rizik Patří sem: Šeky Směnky Poštovní poukázky Příkazy k úhradě Platební karty Phonebanking GSMbanking Homebanking Internetbanking

Šeky Náležitosti: Slovo „šek“ v textu Bezpodmínečný příkaz k placení Šekovník Šeková suma číslem i slovem Osoba, které má být šek proplacen Datum a místo vystavení šeku Podpis výstavce podle podpisového vzoru Šek musí být v jednom jazyce

Šeky Splatnost Šek je splatný při předložení (na viděnou) = předložíme-li bance šek, který splňuje všechny náležitosti a je platný, tak nám částku musí vyplatit. Pokud jsou na účtu výstavce peníze a šek je krytý Platnost 8 dní 20 dní 70 dní

Šeky Druhy podle způsobu likvidace: Hotovostní šek – proplacen v hotovosti Zúčtovací šek – proplacen převodem na účet Druhy podle výstavce: Soukromé šeky Bankovní šeky Zvláštní druh bankovního šeku = cestovní šek

Šeky podle převoditelnosti Na doručitele – není na nich jméno osoby, které má být šek proplacen, při prodeji stačí šek předat, protože za majitele se považuje ten, kdo šek předloží Na řad – převoditelný rubopisem Na jméno – bez doložky na řad – převoditelný cesí Rekta šeky – výstavce zdůrazňuje, že není převoditelný rubopisem

Směnky Směnka je úvěrový CP, je úročená, dlužník se ve směnce zavazuje že zaplatí určitou částku k určitému termínu Použití směnky jako prostředník placení zajištění obchodního úvěru

Směnky Náležitosti slovo „směnka“ v textu vystaveno v jednom jazyce „zaplatím“ nebo „zaplaťte“ směnečná cena – číslem i slovem datum a místo vystavení splatnost směnky věřitel (remitent) ten, komu je směnkou placeno dlužník – ten, kdo bude směnečnou částku proplácet výstavce domicil – místo, jde je směnka splatná (banka) – není to povinná náležitost

Směnky Splatnost denní (fixní) směnka – splatnost je vyjádřena datem vista směnky – splatné při předložení časové vista směnky – splatné určitou dobu po předložení dato směnky – splatné určitou dobu po vystavení Druhy vlastní směnka cizí směnka

Poštovní poukázky A – tato poukázka slouží k poslání peněz na účet adresáta B - tato poukázka neslouží k úhradě, nýbrž k výběru peněžní částky na pobočkách České pošty C – tato poukázka slouží k poslání peněz v hotovosti od odesilatele k adresátovi, povinná pro vyplnění jsou silně orámovaná pole (tzn. částka, adresát, odesilatel) D – tato poukázka slouží k takzvanému telegrafickému poslání peněz, to znamená, že peníze jsou doručeny adresátovi ještě ten samý den, kdy je posíláme. V případě technických potíží hned druhý den. Povinné údaje jsou silně červeně orámované

Příkaz k úhradě Majitel účtu přikazuje bance, aby z jeho účtu poslala peníze jinému subjektu Opakem příkazu k úhradě je INKASO Druhy: 1) jednotlivý – (jedna operace) 2) hromadný – (více operací v jeden den) 3) trvalý příkaz k úhradě (Používá se u plateb, které se pravidelně opakují ve stejné výši, banka pravidelně posílá peníze ve prospěch určitého subjektu v určité dny)

Platební karty jsou použitelné k výběru z bankomatů dá se s nimi platit v obchodech některé jsou použitelné pouze v tuzemsku, jiné i v zahraničí

Platební karty Rozdělení: Debetní – vybíráme si pouze svou hotovost, u nás převažují Kreditní = úvěrové – půjčujeme si. Ochrana: PIN – neboli osobní identifikační číslo, čtyřmístné Podpisový vzor – příjemce karty si musí zkontrolovat podpisový vzor a platnost karty.

Přímé bankovnictví Telephonebanking – využívána pevná linka, kdy je navazován styk buď s bankéřem, nebo s hlasovou schránkou Internetbanking – v praxi nejrozšířenější, zadávání příkazů bance přes internet, obsluha 7 dní v týdnu, 24 hodin denně GSMbanking – spojení přes mobil, na sim-kartě musí být speciální software Homebanking – také spojení s bankou přes počítač, ale počítač musí mít zvláštní modem

Zdroj Wikipedia www.hununpa.cz sešit z ekonomiky, SŠ

Děkujeme za pozornost