vlastní hodnocení školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Vlastní hodnocení škol z pohledu České školní inspekce
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vlastní hodnocení školy
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
Pedagogická rada
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Hodnocení škol a školských zařízení
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Autoevaluace z pohledu
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Autoevaluace – příklad z praxe
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Kvalita ve vzdělávání. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy) se rozumí žádoucí (optimální) úroveň.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Zpracoval: Ing. Petr Hajný, ředitel školy
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Autoevaluace na SZŠ a VOŠZdr. Liberec vyhláška č.15/2005 Sb. na naší škole od roku 2006 tříletý cyklus ošetřeno směrnicí ředitelky školy výchozí dokument.
Novely právních norem a jiné … PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Oslavka, o.p.s. sídlo: Masarykovo náměstí
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka Praha 5 Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Plán vzdělávacích aktivit
Základní vzdělávání a další …
Bc. Magdalena Zábranská
Liberecký inspektorát ČŠI
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

vlastní hodnocení školy Česká školní inspekce a vlastní hodnocení školy Karel Bárta, ředitel Libereckého inspektorátu ČŠI karel.barta@csicr.cz, 485 234 400, 728 856 512

Vlastní hodnocení školy § 12 zákona č.561/2004 Sb. § 8 vyhlášky č.15/2005 Sb, kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních zpráv a vlastního hodnocení školy, ve znění vyhlášky č. 225/2009 Sb.

Rámcová struktura vlastního hodnocení školy a kritéria vlastního hodnocení školy Vlastní hodnocení školy je vždy zaměřeno na: a) cíle, které si škola stanovila zejména v koncepčním záměru rozvoje školy a ve ŠVP, a jejich reálnost a stupeň důležitosti b) posouzení, jakým způsobem škola plní cíle podle písmene a) s přihlédnutím k dalším cílům uvedeným v RVP a odpovídajících právních předpisech

c) Oblasti uvedené v odstavci 2,ve kterých škola dosahuje dobrých výsledků, a oblasti, ve kterých je třeba úroveň vzdělávání zlepšit, včetně návrhů příslušných opatření d) účinnost opatření podle písmene c) obsažených v předchozím vlastním hodnocení

Hlavními oblastmi vlastního hodnocení školy jsou vždy: Podmínky ke vzdělávání Průběh vzdělávání Podpora školy žákům a studentům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů a dalších osob na vzdělávání Výsledky vzdělávání žáků a studentů, v případě středních a vyšších odborných škol také uplatnitelnost absolventů na trhu práce Řízení školy, kvalita personální práce, kvalita dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Úroveň výsledků práce školy, zejména k podmínkám vzdělávání a ekonomickým zdrojům

Pravidla a termíny vlastního hodnocení školy Vlastní hodnocení školy se zpracovává průběžně za období 3 školních roků Návrh struktury vlastního hodnocení školy projedná ředitel školy s pedagogickou radou nejpozději do konce září školního roku, v němž se má vlastní hodnocení školy uskutečnit Vlastní hodnocení školy se projedná v pedagogické radě do 31. října následujícího školního roku

Předškolní vzdělávání rozvoj systému vnitřní kontroly a vlastního hodnocení školy patří k nejobtížnějším činnostem vedoucích pedagogických pracovníků • velmi dobré úrovně dosáhla pouze čtvrtina sledovaných škol naopak značné problémy v jeho nastavení inspekce zjistila v 15 % škol, dílčí i četnější nedostatky ve třech pětinách škol nové zkušenosti motivují ředitelky ke směřování své činnosti včetně vzdělávacích aktivit mateřské školy začínají aktivně využívat výstupy vlastního hodnocení a vnitřního kontrolního systému ke zvyšování kvality vzdělávání a činnosti školy

Vlastní hodnocení školy ve školních vzdělávacích programech MŠ Škola má stanoveny oblasti vlastního hodnocení 61 Škola má stanoveny cíle vlastního hodnocení 70 Škola má stanovena kritéria vlastního hodnocení 51 Škola má vypracovány nástroje vlastního hodnocení 61 Škola má stanoven časový plán vlastního hodnocení 59

Využití výstupů vlastního hodnocení mateřské školy školy ANO ČÁSTEČNĚ Škola využívá výstupy VH pro zvyšování kvality vzdělávání 58 23 VH je podkladem pro výroční zprávu o činnosti školy 68 14 Výstupy vnitřního kontrolního systému jsou podkladem pro opatření ke zvyšování kvality školy 64 19

Základní vzdělávání ve více než 32 % z celkového počtu sledovaných základních škol inspekce shledala vlastní hodnocení školy a vnitřní kontrolní systém jako nadprůměrně účinný téměř 47 % základních škol člení vlastní hodnocení na jednotlivé oblasti vzdělávání (jazykové vzdělávání, přírodovědné vzdělávání, výuka matematiky a výuka českého jazyka a čtení) v práci s výstupy vlastního hodnocení výuky cizích jazyků vyniklo jen necelých 9 % ZŠ s výstupy VH společenskovědních předmětů příkladně pracovalo 17 % profesionálních testů jako nástroje vlastního hodnocení kvality matematické výuky nadprůměrně využívalo 28 % ZŠ

Vlastní hodnocení školy ve školních vzdělávacích programech ZŠ Četnost v % Škola má stanoveny oblasti vlastního hodnocení 86 Škola má stanoveny cíle vlastního hodnocení 80 Škola má stanovena kritéria vlastního hodnocení 71 Škola má vypracovány nástroje vlastního hodnocení 83 Škola má stanoven časový plán vlastního hodnocení 75

Využití výstupů vlastního hodnocení základní školy Plně Částečně v % Škola využívá výstupy VH pro zvyšování kvality vzdělávání 75 12 VH je podkladem pro výroční zprávu o činnosti školy 74 12 Výstupy vnitřního kontrolního systému jsou podkladem pro opatření ke zvyšování kvality školy 78 13

Střední vzdělávání nadprůměrně účinné bylo vlastní hodnocení a vnitřní kontrolní systém ve více než 32 % středních škol téměř tři čtvrtiny středních škol využily výstupy vlastního hodnocení pro zvýšení kvality vzdělávání 77 % škol využilo VH jako podklad pro výroční zprávu o činnosti školy opatření ke zvyšování kvality školy přijímalo na základě výstupů vnitřního kontrolního systému téměř 80 % středních škol

Využití výstupů vlastního hodnocení školy Plně Částečně v % Škola využívá výstupy VH pro zvyšování kvality vzdělávání 74,9 12,9 VH je podkladem pro výroční zprávu o činnosti školy 77,1 8,9 Výstupy vnitřního kontrolního systému jsou podkladem pro opatření ke zvyšování kvality školy 79,8 12,6