Seminář k ukončování projektů FS 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Role CRR ČR v rámci administrace Výzvy č. 23
Seminář k ukončování projektů FS 19. března 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, odbor FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
FS/CF Česká republika Fond soudržnosti Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Řídícího orgánu Fondu soudržnosti.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Schválením žádosti projekt nekončí
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Pracovní setkání 28. června 2007
ROP JV – informace o novém programovém období
Schválením žádosti projekt nekončí ……
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Schválením žádosti projekt nekončí
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Seminář k ukončování projektů FS 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Organizační záležitosti a prezentace Průběh semináře: 10: :20 - zahájení semináře 11: :45 - Přestávka na kávu 13: :00 - Přestávka na oběd 15: :30 - Neformální diskuse, káva 15: :35 - Ukončení semináře

Cíl a náplň semináře Cíl semináře – hlavní – poskytnout informaci a předat dosavadní zkušenosti –zmenšit/odstranit překážky komunikace –dát šanci vidět svou vlastní činnost při ukončování projektů v souvislostech Náplň semináře: Rámce a souvislosti etapy ukončování a různorodost projektů Dokumenty ukončování, procesy, které k nim vedou Postup přípravy závěrečné zprávy Schvalování závěrečné zprávy RO, ZS, ŘO a PCO (a DG Regio) Obsah závěrečné zprávy Specifické podmínky VH projektů Proces winding-up11:45 Proces závěrečné certifikace výdajů

Rámce a souvislosti přehled projektů v letech Dokončené proplacené dokončované Do 2004 včetně K dokončování zbývá 5 projektů ze sektoru doprava, 20 projektů ze sektoru ŽP a 3 projekty TA – uzavírání v letech 2010 a 2011

Rámce a souvislosti přehled postupu realizace

Rámce a souvislosti Vztah ke Společenství Alokace FS+ISPA 1, € Obdrženo k €

Rámce a souvislosti budoucnost 2009realizace projektů, dokončení posledních tendrů, „ukončování“ 3+? projektů 2010 realizace projektů, „ukončování“ cca 13 projektů, dohled nad udržitelností* 2011 „ukončování“ cca 13 projektů, dohled nad udržitelností* 2012 … dohled nad udržitelností projektů* *Plnění podmínek Rozhodnutí k provozu projektu po stanovenou dobu

Rámce a souvislosti koexistence s fondy FS tvoří ve všech obdobích zhruba 1/3 celkového objemu prostředků ISPA ( ) na 3 roky FS ( ) na 3 roky FS , na 7 let Institut „velký projekt“ Naše/Vaše know-how

Ukončování projektů externí parametry a předpoklady Implementační systém FS Konečný příjemce Realizační orgán Zprostředkující subjekt Řídící orgán –15% kontrola Platební a certifikační orgán Auditní orgán – Centrální harmonizační jednotka

Ukončování projektů externí parametry a předpoklady Různorodost – individualita projektů FS z povahy věci –doprava –životní prostředí z velikosti projektu (5-100 M€) z reality, ve které je projekt uskutečňován (obec, svazek obcí, organizace, místní dohled, kontrola …)

Ukončování projektů vers. etapy realizace a stavy projektu ……. –tendrování, uzavírání smluv –plnění specifických podmínek Rozhodnutí Komise –návrhy na modifikace Rozhodnutí – jako produkt porovnávání cílů a harmonogramu projektu s jeho reálným plněním –„dostavění“, kolaudace, zkušební provoz –žádosti o proplacení překročí 80% - viz certifikace všech výdajů –dokončení aktivit supervizora/správce stavby, zde zmínit jeho možnou roli při přípravě stavby –poslední faktury, poslední žádosti o certifikaci výdajů –zaúčtování výdajů v IS Viola, stanovení výše výdajů ve struktuře požadované pro závěrečnou certifikaci (sestava CF188)

Ukončování projektů dokumenty a procesy Smysl a charakteristika dokumentů – k čemu EK slouží –prohlášení k ukončení projektu – výsledek procesu winding-up –žádost o závěrečnou platbu a certifikát projektu – výsledek procesu certifikace –závěrečná zpráva projektu – výsledek procesu přípravy ZZ – klíčové téma semináře úloha konečného příjemce reprezentovaného vlastníkem, správcem stavby, supervizorem Úloha RO/ZS

Proces přípravy závěrečné zprávy přehled témat struktura a obsah PUP zahájení přípravy ZZ, spolupráce se ZS (a s ŘO FS) podklady konečného příjemce a ostatní postupné verze ZZ činnosti ŘO FS při posuzování jednotlivých verzí a finální verze „dospívání“ ZZ do finální podoby harmonogram průchodu finální verze ZZ od KP k DG

Struktura a obsah PUP –co se změnilo od vydání č. 5 –proč je tak „komplexní“ –není zaměřena k ISPA projektům – projekty FS2004 (a 2005), na projekty 2006 se zatím nezaměřuje –k čemu slouží PUP EK –proč certifikace a winding-up (postup přípravy ZZ a jeho vliv na tyto procesy)

Zahájení přípravy ZZ, podklady konečného příjemce a ostatní Události vedoucí k přípravě ZZ Podklady: –vlastní (KP) –podklady ZS –ekonomické informace –kontroly, audity a nesrovnalosti (KAN) –informace z Monitorovacích tabulek pro MV

Postupné verze ZZ, činnosti ŘO FS při jejich posuzování Kdo a co generuje požadavek na další verzi ZZ Činnost ŘO FS –checklisty a role jednotlivých koordinátorů –souhrnné stanovisko VO626 –kontrola zapracování –Význam vytváření verzí pro KP –význam vytváření verzí pro ZS –význam vytváření verzí pro ŘO

„dospívání“ ZZ do finální podoby –popisný text –plnění specifických podmínek –plnění cílů dle Rozhodnutí a projektové žádosti –dokumenty dle našich předpisů doklady ze stavebního úřadu doklady orgánů ŽP, hygieny, … –KAN –ekonomické výsledky realizace projektu – jednotná tabulka výdajů –ekonomické důsledky pro provoz a udržitelnost projetu – různorodost projektů = výsostně individuální způsoby řešení

Harmonogram posuzování finální verze ZZ „od KP k DG“ –předání od KP k ZS (SFŽP), náležitosti –posouzení a předání FSŽP na MŽP, předávací dopis –posouzení a předání ze ZS na ŘO FS, předávací dopis –posouzení a předání z ŘO FS na PCO, předávací dopis (paralelně předání na AO-CHJ) –předání dokumentů (včetně ZZ) DG Regio –rizika vracení ZZ k doplnění – praxe a důvody proč je praktické dělat ZZ ve formátu šanonu Nejzazší termín pro KP k předání konečné verze - odečítání

Univerzální tabulka výdajů FM/RKSkutečnost Celkové výdaje na projekt Celkové nezpůsobilé výdaje na projekt Celkové způsobilé výdaje na projekt Celkové způsobilé výdaje do výše FM/RK Z toho –příspěvek FS (…%) –Národní zdroje - dotace SR/SFŽP/SFDI (…%) –Národní zdroje – konečný příjemce (….%) V případě nezpůsobilých výdajů se použije kurz přidělený poslední zaúčtované žádosti.

Obsah ZZ – způsob prezentace Typičtí posuzovatelé ZZ a jejich úkoly při „čtení“ ZZ K čemu slouží vzor obsahu ZZ v PUP Způsob výkladu –co je smyslem pojednávané části ZZ –co jsou zdroje informací –kdo má být autorem zdrojového textu, tabulek –jaký je asi rozsah –hlavní problémy podle dosavadních zkušeností ŘO FS Hranice mezi textem ZZ a přílohami

Obsah závěrečné zprávy - I 1. Popis provedených prací v porovnání s původními předpoklady, včetně plnění věcných a finančních indikátorů 1.1. Identifikační údaje: 1.2. Vyhodnocení plnění a financování FM/RK z hlediska harmonogramu a částek 1.3. Obecný popis a cíle projektu 1.4. Zhodnocení kvality práce

Obsah závěrečné zprávy - II 1.5. Věcné a finanční indikátory – Věcné indikátory - porovnání dosažených parametrů stavby s projektovanými parametry – Finanční indikátory 1.6. Specifické podmínky 1.7. Stavební povolení, předávací protokoly, kolaudační rozhodnutí

Obsah závěrečné zprávy - III 3. Potvrzení, že práce jsou v souladu s rozhodnutím o poskytnutí podpory 4. Předběžné posouzení, zda je pravděpodobné, že bude dosaženo předpokládaných výsledků –4.1. Skutečné datum zahájení a ukončení projektu –4.2. Způsob řízení projektu po jeho dokončení –4.3. Potvrzení finančních prognóz –4.4. Potvrzení socioekonomických odhadů –4.5. Opatření přijatá na ochranu životního prostředí a náklady s nimi spojené“

Obsah závěrečné zprávy - IV 5. Informace o souladu s pravidly pro udělování veřejných zakázek –5.1. Prohlášení učiněné KP o souladu s pravidly pro zadávání veřejných zakázek –5.2. Potvrzení RO/ZS o souladu s pravidly pro zadávání veřejné zakázky

Obsah závěrečné zprávy - V 6. Informace o provedených hodnoceních projektu 6.1. Hodnocení projektu správcem stavby/supervizorem 6.2. Hodnocení projektu kontrolními orgány (musí plně odpovídat výčtu všech kontrol a auditů, které byly na projektu provedeny, musí obsahovat zejména název kontroly, kdo kontrolu provedl, předmět kontroly, termín kontroly,místo kontroly, zjištění a závěry z kontroly, realizovaná nápravná opatření)

Obsah závěrečné zprávy -VI 2. Informace o opatřeních týkajících se publicity projektu 2.1. Opatření týkající se publicity jako součást nákladů projektu 2.2. Opatření týkající se publicity realizované z vlastních zdrojů a aktivit 2.3. Prohlášení KP o dodržení pravidel pro publicitu

Specifické podmínky VH projektů část 4.3. PUP Směrnice Rady č. 91/271/EHS Směrnice Rady 98/83/EHS „Master Plan“ Podmínka k provozním smlouvám Podmínka udržitelnosti projektu

Proces winding-up

Proces certifikace výdajů

Děkuji za pozornost.