Životní prostředí pro přírodní vědy Téma RNDr. Václav Poštolka, PhD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Organizace ochrany přírody v ČR
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Informace z CENIA J. Valta
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C V Indikátory ŽP Normalizace.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Charakteristika kraje
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
Operační program Životní prostředí
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Ochrana přírody ČR.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana přírody.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ekologická politika EU
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Ochrana přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Znečištěné místa na Slovácku
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 RNDr. Václav Poštolka, PhD.

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 O b s a h Environmentální informatika 2. Ukazatelé životního prostředí 3. GIS, EIA, SEA, HIA 4. Východiska, programy a projekty péče o ŽP 5. Význam chráněných území 6. Natura 2000 Trvalá udržitelnost Doporučené zdroje informací

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 1. Environmentální informatika Environmentální právo a technické normy viz MŽP – Přehled environmentálního práva Hlavní zdroje dat o stavu a vývoji ŽP (ČR) - právo na svobodný přístup k informacím - kritické používání dostupných údajů - konfrontování různých zdrojů informací - různá vypovídací úroveň údajů a informací

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 1. Environmentální informatika Hlavní zdroje dat a informací o ŽP ČR (výběr) CENIA, Česká informační agentura ŽP www.cenia.cz Ministerstvo životního prostředí ČR www.env.cz Český statistický úřad (ČSÚ) www.czso.cz Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Výzkumný ústav vodohospodářský TGM (VÚV)

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 2. Ukazatelé životního prostředí Podle podle publikací / autorů a podle složek ŽP (mění se) Zprávy o stavu ŽP ČR – ročenky MŽP a ČSÚ (od roku 1990) Stav ŽP v jednotlivých krajích ČR (Cenia, MŽP a KU) - vycházející jako ročenky Životní prostředí v ČR 1989-2004 (Cenia 2005) ČR 2003: Deset let udržitelného rozvoje ? (COŽP UK 2003) Moldan, B.: Indikátory trvale udržitelného rozvoje (MŽP 1996) Hydrologické ročenky, Ročenky znečištění ovzduší, apod. http://portal.env.cz http://map.env.cz http://indikatory.env.cz

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 2. Ukazatelé životního prostředí – Hlavní složky Ovzduší (emise / imise / znečištěné oblasti) Voda (odpadní vody, povrchové vody, pitná voda) Půda a horninové prostředí (mj. i radonové riziko) Příroda a krajina (ekologická stabilita) Lesy Odpady (komunální, průmyslové, toxické/nebezpečné) Staré i nové ekologické zátěže (postižená území) Doprava – hluk (hlukové mapy) Havárie, zdravotní a jiná rizika (HIA / EIA / SEA)

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 2. Ukazatelé životního prostředí – Příklady Emise ze stacionárních zdrojů - tuhé látky, SO2, NOx, CO, VOC, NH3 kt / rok Obyvatelé napojení na kanalizaci s ČOV % Množství vypuštěných odpadních vod m3 / obyv CHOPAV (přirozené akumulace vod) % Stupeň zornění zemědělské půdy % Lesní porosty % Velkoplošná chráněná území % Produkce odpadu t / obyv

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 3. GIS, EIA, SEA, HIA GIS / Geografické informační systémy - významné nástroje pro zpracování, analýzu, hodnocení, interpretaci a vizualizaci údajů a informací o stavu a vývoji ŽP a jeho složek - základ pro tvorbu tzv. územně analytických podkladů (ÚAP) jako zákonem vyžadovaných podkladů pro Rozbor udržitelného rozvoje území (RURÚ) - významná úloha geografie / kartografie / geoinformatiky viz http://maps.kraj-lbc.cz (mapový server ŽP LK)

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 3. GIS, EIA, SEA, HIA EIA (Environmental Impact Assessment) - u nás podle zákona č.100/2001 Sb. o posuzování vlivů na ŽP vyžadující autorizaci posuzovatele a určující obsah posudků a jejich kategorizaci podle významu SEA (Strategical Environmental Assessment) - u nás podle zákona č.93/2004 Sb., jež mění zákon č.100/2001 Sb. a zavádí směrnici ES o SEA, uplatňuje se u největších staveb / zásahů jako dálnice apod. HIA (Health Impact Assessment) - u nás se začíná uplatňovat v rámci strategických a koncepčních materiálů, viz také iniciativa LK a KHS LK (Projekt Zdraví 21 v LK)

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 4. Východiska, programy a projekty péče o ŽP Hlavní dokumenty po roce 1989 Program ozdravění ŽP ČR (Duhový program), 1990 Státní politika ŽP ČR, 1995, aktual. 2001 a 2004 Zákon FS ČSFR č.17/1992 Sb. o ŽP Zákon ČNR č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny Zákon ČNR č.123/1998 Sb. o právu na informace o ŽP

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 4. Východiska, programy a projekty péče o ŽP Hlavní dokumenty po roce 1989 Zákon č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství Strategie udržitelného rozvoje ČR (schválena usn.vlády ČR č. 1242 dne 8.12.2004) Program obnovy venkova Operační program Životní prostředí (čerpání fondů EU) Aktivity neziskových organizací (ZO ČSOP, v LK např. Suchopýr, Jizersko-ještedský horský spolek, MAS, aj.)

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 5. Význam chráněných území Ochrana přírody a krajiny zahrnuje - druhovou ochranu / chráněné druhy rostlin a živočichů - územní ochranu, zahrnující Území velkoplošné ochrany - národní parky, chráněné krajinné oblasti, přírodní parky Území maloplošné ochrany - národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní památky, studijní plochy aj.

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 5. Význam chráněných území - Podílem zvláště chráněných území 15,9 % – poslední NP České Švýcarsko a CHKO Český Les – převyšuje ČR průměr EU (12,1 %) (údaje k roku 2005). Všechny naše NP a některé CHKO jsou přeshraniční. Časté konflikty mezi OPK a ekonomickými zájmy / rozvoj infrastruktury cestovního ruchu a rekreace / sportu. Nejvyšší podíl území OPK v ČR je v Libereckém kraji (30,5 %) a také vysoká intenzita rekreačního využívání vyvolávající zátěže a problémy v území (i pro ŽP)

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 6. Natura 2000 tzv. evropská síť chráněných území (evropsky významné lokality / stanoviště a ptačí oblasti) u nás zaváděna na základě zákona č.218/2004 Sb. Zahrnuje panonské oblasti (4,3 %), území s ochranou ptáků (8,8 %) a evropsky významné lokality (9,2 % plochy ČR) zasahujících většinou do území OPK Jejich vyhlášením stoupla rozloha chráněných území na 18,6 % plochy ČR (překrývají se) V LK tam patří např. Jizerské hory, Dokeské mokřady

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 6. Natura 2000 Příklad Liberecký kraj: Na území kraje vyhlášeny 3 ptačí oblasti a navrženo celkem 47 evropsky významných lokalit Programy na podporu OPK: Program péče o krajinu Program revitalizace říčních systémů (obnovy rybníků) Komplexní pozemkové úpravy (ÚSES)

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 7. Trvalá udržitelnost Koncept (trvale) udržitelného rozvoje (UR) byl zakotven již v zákoně č.17/1992 Sb. o ŽP Prosazování UR v regionech a obcích prostřednictvím Místní Agendy 21 (MA21, Místní akční skupiny, MAS) od roku 1997 V roce 2004 vláda ČR schválila Strategii udržitelného rozvoje ČR V současnosti zapojeno do těchto aktivit více než 60 obcí a regionů (to je opravdu málo – máme 6250 obcí)

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 7. Trvalá udržitelnost Dobré příklady Město Vsetín: první město v ČR nositel certifikátu ISO 14001 (šetrný přístup organizace k ŽP) a signatář Aalborgské charty (zapojení veřejnosti do rozhodování o ŽP) – příklad praktického prosazování UR na místní ú. Liberecký kraj: první kraj s pilotní Strategií udržitelného rozvoje kraje (schválena v roce 2006) jako podklad pro přípravu Strategie rozvoje a Programu rozvoje kraje

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 8. Doporučené zdroje informací: www.env.cz http://portal.env.cz Životní prostředí v České republice 1989-2004. Cenia 2005. Drdoš,J.: Geoekológia a environmentalistika. UP Prešov 2004. ČR 2003: Deset let udržitelného rozvoje ? COŽP UK 2003. Moldan,B.: Indikátory trvalke udržitelného rozvoje. MŽP 1996. Atlas životního prostředí a zdraví obyvatelstva ČSFR. GgÚ ČSAV Brno 1992. Časopisy (UNI): Geografické rozhledy, EKO, Životné prostredie

Životní prostředí pro přírodní vědy Téma 10 RNDr. Václav Poštolka, PhD. Katedra geografie FP TU v Liberci Vaclav.postolka@tul.cz www.kge.tul.cz