Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky . ANTICKÝ ŘÍM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Advertisements

Románské umění 11. – 13. století.
Románská kultura 10. – 12. století
UMĚNÍ ŘÍMA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Opakování Prověřování znalostí
Antický Řím Architektura.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
753 př.n.l n.l. STAROVĚKÝ ŘÍM.
Charakteristika umělecké památky
Antický Řím Architektura 2. část.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky RANÉ KŘESŤANSTVÍ
Antický ŘÍM.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:
GOTIKA.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Dědictví antiky Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2.
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Antický Řím Dějiny impéria.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
Římská architektura MgA. Lukáš Psík
Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky ETRUSKOVÉ
Starověký Řím.
Konstantinopol Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Etruskové a založení Říma
U kolébky Evropy Odkaz antického Říma WERNER DAHLHEIM.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo materi á lu VY_32_INOVACE_DE15 N á zev š koly C í rkevn í středn í odborn á š.
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
Římská obydlí ve městech - domus Ondřej Turek, 2A.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-05 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
ZŠ Brno, Řehořova 3 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Empír Charakteristika uměleckého směru. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vytvořil: Jakub Řezníček
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Dějiny ČR – románský sloh
dějiny výtvarného umění
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Digitální učební materiál
Architektura do začátku 20. století.
Starověký řím 6. ročník NG.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Římské antické umění Název školy: Základní škola Karla Klíče
Digitální učební materiál
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Digitální učební materiál Digitální učební materiál
Výtvarné umění starověkého Říma - architektura
Starověký Řím VY_32_INOVACE_46_923
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Raně renesanční italská architektura
Umění starověkého Říma
Poznávací Zájezd do Itálie
Výtvarné umění starověkého Říma - test
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky . ANTICKÝ ŘÍM

ČASOVÁ OSA 753 před n.l.: založení Říma (pod vlivem Etrusků) 5. století před n.l.: království 450 před n.l.: sepsání zákona dvanácti desek (zachycení zvykového práva) 4. století před n.l. – 27 před n.l.: republika 264-241 před n.l.: první punská válka s Kartágem 218-201 před n.l.: druhá punská válka a ovládnutí Středozemního 44 před n.l.: zavraždění Julia Caesara 395 n.l.: rozdělení římské říše na západní a východní část 27 před n.l. - 476 n.l. (zánik Západořímské říše): císařství

ŘÍMSKÁ ŘÍŠE / 117 N.L.

HISTORICKÉ SOUVISLOSTI civilizace vzešlá z města Říma (založeno asi v roce 753 před n.l., římský letopočet se počítá se „ab urbe condita“ = od založení města) kolem roku 500 před n.l. se Řím zbavil etruské nadvlády kulturně byli Římané ve svých počátcích vystaveni silnému vlivu Etrusků (písmo, pohřební rituály) a jejich prostřednictvím vlivu řecké kultury ústřední místo římské republiky představovalo Forum Romanum, které sloužilo k politickým, náboženským i společenským schůzím a setkáním Řím se po vítězství v druhé punské válce stal vůdčí mocností západního Středomoří a Hispánie se stala, stejně jako dříve Sicílie a Sardinie římskou provincií, další výboje vedly do Galie, Germánie a na východ během císařství se rozšířila univerzalistická myšlenka jediné a jednotné římské říše v době největšího rozsahu, za císaře Traiana, se římská říše (Imperium Romanum rozprostírala do všech zemí podél Středozemního moře a dále do Galie, velké části Británie a do oblasti Černého moře Římem založená říše posloužila jako nástroj k rozšíření klasické kultury, umění a obchodu do všech podmaněných krajů tehdejší civilizační a životní úrovně a počtu obyvatelstva bylo v Evropě a Africe znovu dosaženo až o mnoho staletí později

Druhy staveb / Církevní stavby Římský chrám podélný (pódiový typ) vychází z etruských a řeckých vzorů vysoká podezdívka , schodiště z průčelí, nástup zdůrazněn sloupovým portikem vnější sloupořadí, které většinou vytvářelo ochoz (peristylos), boční stěny většinou s polosloupy uzavřený vnitřní prostor, tvořený předsíní (pronáos), vlastní celou (náos), která je někdy zaklenutá, někdy i zadní síní (epináos), mohou být i dvě cely nebo čtvercový prostor se dvěmi nebo třemi celami Římský chrám centrální většinou kruhová cela a sloupový ochoz, někdy sloupový portikus půdorys kruhový nebo osmiúhelný Pohřební architektura Pohřbívalo se podél cest. Pohřbívalo se do ohněm Kolumbária pro ukládání uren, hrobky, mauzolea Katakomby Mohyly Tesané hroby do skály

Druhy staveb / Veřejné stavby Veřejné budovy Baziliky - velkoprostorové stavby pro obchod a veřejná jednání Curia - radnice Lázně - monumentální stavby pro rekreaci a vzdělání Divadla - půlkruhový půdorys Veřejné knihovny Amfiteátry - oválný nebo eliptický půdorys a stupňovité hlediště, cirky - půdorys řeckého hipodromu, stupňovité hlediště Monumentální veřejné stavby Triumfální oblouky, triumfální sloupy a trofeje Obytné budovy Dům římský atriový (domus) - atrium s krbem, vestibul, ložnice, jídelna, pracovna, kuchyně a koupelna Činžovní domy (insula) - 3 až 4 patrové v souvislých blocích Villa rustica - venkovská vila pro příležitostný pobyt Villa suburbana - předměstská vila pro příležitostný pobyt Villa urbana - městská vila pro stálý pobyt Císařské paláce - komplexy budov imperátorů Opevnění Navršené valy – ager, poté kamenné nebo cihelné hradby s věžemi Opevnění hranic říše – limes Inženýrské stavby Dlážděné silnice (80-90 tis.km, 3-10 m široké) Mosty a akvadukty (arkády na pilířích) Kanalizace Přístavy, majáky Umělé kanály Cisterny na vodu

NÁBOŽENSKÉ STAVBY

NÁBOŽENSKÉ STAVBY Pantheon (chrám všech bohů) v Římě 27 před n.l. – 123 n.l. / průměr a výška kopule 43 metrů, průměr otvoru 9 metrů

PANTHEON

PANTHEON

PANTHEON

PANTHEON

NÁBOŽENSKÉ STAVBY Maison Carrée v Nimes 16 před n.l.

MAISON CARRÉE

MAISON CARRÉE

MAISON CARÉE

MAISON CARRÉE

MAISON CARÉE Nimes Kapitol ve Virginii (T.Jefferson)

VEŘEJNÉ BUDOVY

BAZILIKA Světská stavba antického Říma (tržnice) postupná proměna na základní typ podélného kostela

BAZILIKA Maxentiova bazilika 308-312 n.l.

KOLOSEUM

KOLOSEUM

AKVADUKT Pont du Gard, Francie

AKVADUKT Pont du Gard, Francie

ŘÍMSKÝ DůM

ŘÍMSKÝ DůM