Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výtvarné umění starověkého Říma - test

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výtvarné umění starověkého Říma - test"— Transkript prezentace:

1 Výtvarné umění starověkého Říma - test
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_VYTVARNE_UMENI_STAROVEKEHO_RIMA_TE ST_19 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 2. Vzdělávací oblast Výtvarná příprava Vzdělávací obor Fotograf Tematický okruh Dějiny výtvarných kultur. Pravěk a starověk. Téma Výtvarné umění starověkého Říma - test Jméno autora Mgr. Hana Mervartová Vytvořeno dne Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS PowerPoint. Testuje znalosti probrané látky. Navazuje na pracovní list „Výtvarné umění starověkého Říma“ a na prezentace „Výtvarné umění starověkého Říma - architektura“ a „Výtvarné umění starověkého Říma“.

2 Výtvarné umění starověkého Říma TEST

3 OTÁZKY (1 - 10) 1) Jak se jmenoval národ pocházející asi z Malé Asie, který přišel do Itálie v 10. století př. n. l.? 2) Čím bylo ovlivněno římské umění? 3) Jak se jmenoval jeden z nejvýznamnějších architektů starověkého Říma? 4) Jaké druhy monumentálních veřejných budov v Římě znáte? (3x) 5) Jaké užitkové stavby v Římě znáte (1x)? 6) Jaký je význam římského sochařství? 7) Jakými technikami byly vytvářeny římské nástěnné malby (1x)?

4 8) Jaké stavby vidíte na obrázku (dvě)? obr 1.

5 9) Jak se nazývá tato socha? obr 2.

6 10) Jak se nazývají tyto výrobky římského užitého umění? obr. 3 obr. 4

7 KONEC

8 ODPOVĚDI (max. 14b) 1) Jak se jmenoval národ pocházející asi z Malé Asie, přišel do Itálie v 10. století př. n. l.? = Etruskové (1b) 2) Čím bylo ovlivněno římské umění? = ovlivněno etruským a řeckým uměním (1b) 3) Jak se jmenoval jeden z nejvýznamnějších architektů starověkého Říma? = syrský Řek Apollodoros z Damašku (1b)

9 4) Jaké druhy monumentálních veřejných budov v Římě znáte
4) Jaké druhy monumentálních veřejných budov v Římě znáte? (3x) = baziliky, termy, amfiteátry, cirky, divadla, císařské paláce, vily, mauzolea (3b) 5) Jaké užitkové stavby v Římě znáte (1x)? = silnice, viadukty, akvadukty, kanály (1b) 6) Jaký je význam římského sochařství? = vynikající portrétní realismus, základy pro umění středověku, inspirací pro renesanci a klasicismus (2b) 7) Jakými technikami byly vytvářeny římské nástěnné malby (1x)? = technika fresky, mozaiky, enkaustika (1b)

10 8) Jaké stavby vidíte na obrázku (dvě)
8) Jaké stavby vidíte na obrázku (dvě)? = Titův vítězný oblouk a Koloseum (2b) obr 1.

11 9) Jak se nazývá tato socha
9) Jak se nazývá tato socha? = jezdecká socha Marka Aurelia na Kapitolu (1b) obr 2.

12 10) Jak se nazývají tyto výrobky římského užitého umění
10) Jak se nazývají tyto výrobky římského užitého umění? = kameje (1b) obr obr. 4

13 Použité zdroje MRÁZ, Bohumír. Dějiny výtvarné kultury 1). Praha: IDEA SERVIS, 2002, ISBN Obr. 1) ALEXANDER Z.. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2). wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3) GRYFFINDOR. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4) ABSALYPSON2. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

14 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Výtvarné umění starověkého Říma - test"

Podobné prezentace


Reklamy Google