Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Ing. arch. Jiří Mysliveček Tematický celek Architektura Ročník ročník Datum tvorby Anotace Výukový materiál – prezentace Metodický pokyn Lze použít při výuce jako výklad Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Starověký Řím Vedoucí práce: Ing.arch. Jiří Mysliveček
Vypracoval: Markéta Nechvátalová

3 Starověký Řím - Úvod Architektura starověkého Říma je z velké části přejatá z řecké architektury a upravena pro účely Starověkého Říma, čímž vznikl nový architektonický styl. Oba styly, starověkého Řecka i Říma, jsou často považovány za jeden subjekt z klasické architektury. Tento přístup je mnohdy považován za špatný a někdy brání schopnosti pochopit a posoudit rozdíl mezi římskými a řeckými stavbami a jejich funkcemi, zejména pokud se spoléhá pouze na vnějším vzhled. Vliv řecké architektury na římskou je patrný v mnoha ohledech. Podobně tomu bylo i u etruských sousedů a předků, od kterých Římané převzali bohaté znalosti nezbytné pro budoucí římskou architekturu, jako byla hydraulika a konstrukce oblouků.

4 Pohled na Starověký Řím
 Civilizace vzešlá z města Říma, založeného na Apeninském poloostrově pravděpodobně v 8. století př. n. l., jež expandovala do značné části antického světa a přetrvala až do 5. resp. 6. století n. l. Forma vlády Říma se v průběhu staletí proměnila nejprve z království na republiku a nakonec v císařství.

5 Akvadukt Akvadukt je umělý (často mostní) vodní kanál, vybudovaný pro to, aby zajišťoval přívod vody od vodního zdroje do místa její potřeby či spotřeby. Název pochází z latiny, kde aqua znamená „voda“ a ducere „vést“. Mnoho akvaduktů vede nad úrovní okolního terénu, kde často překonává různé přírodní či jiné překážky, takže připomínají spíše most než řeku. Dostatečně velké akvadukty proto mohou být též vyžívány i jako vodní dopravní cesty pro lodě nebo mohou sloužit i pro dopravu surového dřeva. V Čechách je znám Semínský akvadukt na Opatovickém kanálu a aquadukt v Bezručově údolí u Chomutova na Podkrušnohorském převaděči.

6 Akvadukt

7 Koloseum Koloseum nebo Římské koloseum, původně Flaviovský amfiteátr (latinsky: Amphitheatrum Flavium, italsky: Anfiteatro Flavio nebo Colosseo), je elipsovitý amfiteátr v centru města Říma v Itálii. Jde o největší amfiteátr, který byl kdy v římské říši postaven. Je to jedno z velkých děl římské architektury

8 Koloseum

9 Pantheon Pantheon (z řec.Πάνθεον; pan - vše a theoi - bohové) je chrám v Římě, původně zasvěcený všem bohům, později katolizován a zasvěcen Panně Mariimučedníků (Santa Maria dei Martiri). Patří k nejvýznamnějším a nejzachovalejším antickým chrámům. Stojí na Piazza della Rotonda ve čtvrti Pigna.

10 Zdroje НЕИЗВЕСТНЫЙ ФОТОГРАФ, Неизвестный Фотограф.  [cit ]. Dostupný na WWW: FRANTIŠEK NOVOTNÝ, František Novotný.  [cit ]. Dostupný na WWW: ROSINO, Rosino.  [cit ]. Dostupný na WWW: ALESSIO NASTRO SINISCALCHI, Alessio Nastro Siniscalchi. [cit ]. Dostupný na WWW: CARLO GOSSINI, Carlo Gossini.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google