Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Ivan Nývlt TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis NÁZEV DUMu: Umění doby starověku – Apeninský poloostrov, starověký Řím POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 06 KÓD DUMu: IN_D-06 DATUM TVORBY: ANOTACE (3.ROČNÍK): Tento DUM navazuje na předcházející, věnované starověkému umění. Zde popisuje a ukazuje vývoj kultur Apeninského poloostrova, doplňuje a opakuje studentům jejich znalosti v oboru antiky. Zároveň utvrzuje znalost pojmosloví v oblasti architektonických typů. METODICKÝ POKYN:

2 APENINSKÝ POLOOSTROV, STAROVĚKÝ ŘÍM
UMĚNÍ DOBY STAROVĚKU APENINSKÝ POLOOSTROV, STAROVĚKÝ ŘÍM

3 Kultury Apeninského poloostrova
Etruské umění – Etruskové 1.velkým vzorem pro Římany (až dlouho po nich Řekové). Národ usídlený kolem 1000 př.n.l.v oblasti dnešního Toskánska. Vrchol jejich moci a vlivu v 6.st.př.n.l. Římská kultura – město Řím dle pověsti od 753 př.n.l. Oblast Latia, pův.řada kmenů – Latinové, Sabinové, Umbrové aj. – zprvu „kopírování“ vzorů etruských a posléze helénských, ale později Římané tvůrci naprosto svbébytné a velmi rozvinuté kultury.

4 Etruské umění Dochována hlavně keramika, fresky, hrobky a sochy
Hrobky měly zvířecí názvy – Leopardů, Býků, Lvic. Zaklenuté! V interiérech fresky. Sochy a drobné plastiky – nejznámější je socha Vlčice – symbolu Říma (sošky Romula a Rema doplněny až v renesanci!)

5 Římská Vlčice

6 Římská kultura Rozvíjí se v širokém spektru – od architektury přes sochařství, malířství až po šperkařství V architektuře přináší ustálená pravidla, hl. pokud šlo o uspořádání měst. V sochařství navazuje na řecký odkaz. V malířství hl.realistické fresky, později dosaženo značného iluzionismu – perspektivní zt.várnění motivů

7 Architektonické typy Baziliky – původně tržiště Divadla, amfiteátry
Thermy – komplexy lázeňských budov Akvadukty a viadukty – mostní stavby Cirky – podkovovité stavby pro závody spřežení Chrámy – stavby zasvěcené římským božstvům Fóra – „náměstí“, centra dění ve městech Vítězné oblouky – dodnes zachováno přes 100 Vily – sídla římské honorace

8 Příklady významných řím.staveb

9 Vítězný oblouk Septimia Severa

10 Pont du Gard (akvadukt u Nimes)

11 Forum Romanum

12 Shrnutí Římané – tvůrci osobité kultury
Monumentalita architektury – též důkaz značné ekonomické vyspělosti Počátky pevného řádu budování měst a infrastruktury Široká škála užívaných materiálů Společně s řeckou kulturou i ta římská vytvářejí etalon „vysokého“ umění i pro další kultury a umělecké slohy (románský, renesační, klasicistní,…)

13 Zdroje Vlastní práce autora.

14 Obrázky WOLPERTINGER. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEER. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NOVOTNÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JOHANSSON. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google