Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Ivan Nývlt TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis NÁZEV DUMu: Románské umění – Evropa a české země POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu:07 KÓD DUMu: IN_D_07 DATUM TVORBY: ANOTACE (3.ROČNÍK): Tento DUM studentům názorně předkládá základní informace o vývoji románského slohu. Klade důraz na užívanou a následně i správně aplikovanou terminologii (v tomto případě ve vztahu k románskému umění). METODICKÝ POKYN:

2 ROMÁNSKÉ UMĚNÍ EVROPA A ČESKÉ ZEMĚ

3 Obecné rysy Celoevropsky tento sloh 1000 – 1250 (počátky už v 7.st. na Apeninském poloostrově) Etymologie – románský = římský Nový společenský kontext – formování národních států a hlavně monopol křesťanské církve v oblastech vědění, filosofie, idejí atd. Doba paradoxů – války ve znamení kříže, proti tomu hlásání křesťanské lásky. Potlačování všeho barbarského.

4 Pojmy Kodex – ručně psaná kniha, vázaná v pevné vazbě
Iluminace – obrazové zdobení kodexů Sakrální architektura – církevní architektura (kostely a kláštery) Klášter (lat.claustrum – uzavřený prostor) – ohraničený soubor církevních staveb Bazilika – jednoduchá církevní stavba obdélníkového půdorysu. Někdy půdorysu „T“ s příčnou lodí = transept. Baziliky 1-5tilodní. Rotunda – církevní stavba s centrálně kruhovým půdorysem

5 Pojmy - pokračování Apsida – půlkruhový výklenek, nejčastěji z východní strany baziliky či rotundy Portál – vstupní průčelí Tympanon – reliéf umístěný v prostoru nad portálem Figurální plastika – ztvárnění lidských postav (v rom.slohu ovšem značně strnulé). Též plastika ornamentální, živočišná, rostlinná Kolorování – barvení soch, plastik event.dalších prvků staveb, interiérů,… Valená klenba – půlkruhová klenba

6 Architektura Staví se zejména sakrální stavby, ze světských staveb hlavně hrady a falce (tvrze). V Evropě dle Karla Velikého a Oty II. v rámci román.umění existence tzv.karolinské a otonské renesance = snahy napodobovat antickou kulturu. Do našich zemí přichází románský sloh až později (poč.11.st.). Výjimkou velkomoravské románské stavby, z nichž však dochovány jen základy. Stavby působí těžkopádně, nesou velkou hmotu, jsou masivní. Masu nese zdivo samotné, ale též sloupoví. Okna malá, někde se objevují rozety = kruhová okna.

7 Evropské románské stavby – Pisa (dóm a věž)

8 Bazilika sv.Marka v Benátkách

9 Románské stavby u nás – rotunda sv.Jiří

10 Bazilika sv.Jiří na Pražském hradě

11 Knižní malba – Kodex vyšehradský

12 Shrnutí Románský sloh = 1.pro evropské prostředí ucelený sloh, byť s časovými i lokálními odchylkami. Umění je statické, ale realistické. U nás – v českém prostoru – se za románské umění považuje vše, co vzniklo od usídlení českých kmenů na našem území až do období gotiky.

13 Zdroje Vlastní práce autora.

14 Obrázky JANSOONE. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLKMER. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LUDEK. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MORAVEC. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google