Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Ivan Nývlt TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis NÁZEV DUMu: Umění doby starověku – antické civilizace – egejská oblast POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 05 KÓD DUMu: IN_D_05 DATUM TVORBY: ANOTACE (3.ROČNÍK): Tento DUM studentům názornou a přehlednou formou předkládá historicko – umělecký vývoj v egejské oblasti. Pracuje se základním a užívaným názvoslovím jednotlivých stavebních slohů a připomíná nejznámější umělce z této oblasti z období starověku. METODICKÝ POKYN:

2 ANTICKÉ CIVILIZACE – EGEJSKÁ OBLAST
UMĚNÍ DOBY STAROVĚKU ANTICKÉ CIVILIZACE – EGEJSKÁ OBLAST

3 Egejská oblast Existence různorodých kultur
U některých doposud neznámé příčiny zániku (např. minojská kultura a civilizace) Velmi vyspělé kultury s projevy ve velmi široké škále – architektura, sochařství, malířství, písemnictví, drama, filosofie, astronomie, matematika,… - jejich vzájemné prolínání a ovlivňování Hlavně v řeckém prostředí úzká vazba na náboženství, ale umělecká díla inspirována i válečnictvím, sporty atd.

4 Vymezení kultur Krétské umění – minojská kultura – 2200 – 1500 př.n.l
Mykénské umění – mykénská kultura – 1500 – 1200 př.n.l. Řecké umění: prehistorická fáze – st. př.n.l. archaická fáze – 8.-6.st.př.n.l. klasická fáze – 5.-4.st.př.n.l. helénistická fáze – 3.-1.st.př.n.l.

5 Vymezení řeckých stavebních slohů, též řádů
Dórský – 7.st.př.n.l. – sloupové chrámy. Jednoduchost a prostota. Hlavice sloupu s dvěma základními prvky – echinus a abakus. Iónský – 6.st.př.n.l. – sloupové chrámy, mauzolea. Stavby často kolosální. Sloupy jsou štíhlejší, o něco zdobnější, klasické části – patka, dřík, hlavice. Korintský – 5.st.př.n.l. – návaznost na iónský, ale velká zdobnost – hl.hlavice sloupů. Ze staveb i lázně, divadla, paláce,…

6 Labyrint v Knóssu

7 Lví brána v Mykénách

8 Parthenón – dórský sloh

9 Artemidin chrám v Efesu – iónský sloh (novodobá představa)

10 Divadlo v Epidauru – korintský sloh

11 Řecké sochařství Myrón – sochař pohybu – nejznámější socha Diskobola
Polykleitos – sochař vzoru – ideálu – socha Doryfora Feidias – socha Dia (nezachovaná, měla výšku 12 metrů). Pozn. – většina řeckých soch jsou římské kopie, originálů dochováno málo. Řecké sochařství relistické, precizní ve výrazu i v dynamice a hlavně zdůrazňující krásu lidského těla. Materiály – hlavně mramor, ale též bronz, slonovina.

12 Myrón - Diskobolos

13 Shrnutí Egejská oblast – 1.kulturně vyspělá oblast Evropy (s přesahem do Malé Asie) Jedinečná díla v oblasti architektury a sochařství (z malířství dochován zlomek, hlavně malby na keramice) V oblasti architektury vyrýsováni jednotlivých architektonických slohů (řádů) Řecká umělecká tvorba součástí antického slohu (stylu)

14 Zdroje Vlastní práce autora.

15 Obrázky ILKANT. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MONNIAUX. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HARRIETA171. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PRIME. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TREPTE. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CAMERON. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google