Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_15_Sochařství antického Říma TEMA: Historie umění starověku ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE Prezentace je určena pro výklad, opakování a upevnění nového tématu z historie umění s motivačními úkoly pro interaktivní zapojení žáků do vyučovacího procesu. Obsahově se zaměřuje na sochařství starověkého Říma. Rozvíjí téma umění antického Říma a navazuje na prezentaci o architektuře tohoto období a doplňuje je. Obsahuje motivační prvky, přehled základních informací a ukázek pro jednu vyučovací hodinu. Na úvod je zařazena interaktivní část s opakováním římské architektury. Jejím cílem je zopakovat probrané učivo. Úkolem žáků je určit ukázky typů staveb promítnuté na interaktivní tabuli nebo projekční plátno. Tato část může být využita ke společnému opakování, popřípadě ústnímu nebo písemnému zkoušení. Klikem na plochu se objeví text s odpovědí. Je však třeba dodržovat abecední pořadí obrázků (viz snímek č. 3). Poté následuje výklad o sochařství antického Říma s vysvětlením učiva a s názornými ukázkami. Na závěr je zařazeno krátké shrnutí učiva a opakování, během kterého si žáci ověří svou znalost nového tématu. Odpovídají na otázky a následně si mohou ověřit správnost odpovědi klikem na plochu snímku. Tuto část lze využít i k ústnímu zkoušení. Látka je určena pro studenty 1. ročníku čtyřletého a 2. ročníku šestiletého gymnázia a může být použita k samostatnému studiu. Vzdělávací cíle: seznámit žáky se základními tendencemi vývoje sochařství období starověkého Říma vysvětlit na názorných příkladech charakteristiku římského sochařství a jeho základní slohové prvky

3 KONSTANTINŮV VÍTĚZNÝ OBLOUK
určete ukázky římské architektury – o jaký typ staveb se jedná a k jakém sloužily účelu? C D A B TUMULUS ETRUSKÁ HROBKA FÓRUM NÁMĚSTÍ CLOACA MAXIMA MĚSTSKÁ STOKA VIA APPIA SILNICE E F BAZILIKA V TREVÍRU KOLOSEUM V ŘÍMĚ AMFITEÁTR G KONSTANTINŮV VÍTĚZNÝ OBLOUK H I J PONT DU GARD AKVADUKT PANTHEON V ŘÍMĚ CHRÁM CIRKUS MAXIMUS

4 SOCHAŘSTVÍ Antického říma

5 Charakteristika základy v etruském sochařství
od 3. stol. př. n. l. – kontakty s Řeckem → kopie charakteristický = důslednější realismus, věcnost a záliba v historických námětech přínos pro dějiny → realistický portrét + historický reliéf (řada portrétních bust a soch císařů – snaha zachytit podobu a symbolizovat jejich moc → snímání posmrtných masek z vosku)

6 1 patricij Barberiniů římský patricij nesoucí portrétní bysty svých předků 2. pol. 1. stol. př. n. l.

7 Císař Augustus 3 2 Augustus jako Pontifex Maximus

8 Augustus z Primaporty 4

9 Trajánovo fórum 5

10 Trajánův sloup 7 6 8 1

11 Trajánův sloup - detail
9

12 Jezdecká socha Marka Aurelia
10 1

13 Jezdecká socha Marka Aurelia
11

14 13 Sloup Marka Aurelia 12

15 Opakování – odpovězte na otázky
Jakým způsobem se Římané zasloužili o zachování některých památek řeckého sochařství? V čem spočíval jejich vlastní přínos pro obohacení evropského sochařství? Co mělo vliv na rozvoj portrétního umění? Jaký byl rozdíl mezi řeckým a římským reliéfem? Uveďte příklady. Který římský císař byl nejčastěji portrétován? Znáte nějakou jeho sochu? Vytvářením četných dokonalých kopií. Vynikali v umění realistického portrétu a historického reliéfu. Tradice snímání posmrtných pohřebních masek předků z vosku (důslednější realismus římských portrétů). Řecký reliéf – mytologické téma (Feidiova výzdoba athénského Parthenonu). Římský reliéf – historické téma (Trajánův sloup). Augustus (Augustus z Primaporty, Augustus jako Pontifex Maximus).

16 ZÁVĚR

17 Citace k úkolu: Tumulus: ZANASI, Roberto. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Forum Romanum: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: uskerin.jpg Cloaca Maxima: FILOTTI, Andrei. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Via Appia: KLEUSKE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Bazilika v Trevíru: WERNER, Berthold. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Koloseum: STRZELECKI, Jerzy. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Pantheon: TANG, Clayton. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Konstantinův vítězný oblouk: WKNIGHT94. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Pont du Gard: O, Chris. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Cirk: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 citace: Patricij Barberiniů: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Augustus jako Pontifex Maximus: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Augustus jako Pontifex Maximus: NGUYEN, Marie-Lan. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Augustus z Primaporty: NIERMANN, Till. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Trajánovo fórum: RECŁAW, Janusz. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Trajánova busta: SAINT-POL, Bibi. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: Trajánův sloup: ARNALDO, Mira. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Trajánův sloup – detail: KABEL, :matthias. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Trajánův sloup – detail: KABEL, :matthias. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

19 citace: Jezdecká socha Marka Aurelia: KABEL, :matthias. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Jezdecká socha Marka Aurelia – detail: ZANNER. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sloup Marka Aurelia – detail: ENTUS, Barosaurus. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sloup Marka Aurelia: KABEL, Matthias. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

20 Tento materiál je určen k interaktivní výuce.


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google