Lektvary Pro První Ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium U Balvanu Biologie Jana Rohánková A.
Advertisements

Význam vody pro člověka
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Jana Hanosová a Jan Palán
Autor: Andrea Bartoníková
Projektový den - vaření
Šíření infekcí.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravý spánek
napsala Stephenie Meyerová
Chemické složení organismů
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Ingredience: Recept :.  1 cuketa  Zakysaná smetana  Sůl  Pepř  Barevný pepř  Koření které vám chutná  Vodu na vaření  Chleba nebo  celozrnou.
Voda Co o ní víme?.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Základy pozorování a pokusů v biologii
Jak uvařit guláš a´la Kočka
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Jak třídit odpad.
Projekt – Ziel 3 / Cíl 3 Ahoj sousede – Hallo Nachbar Ekologická výchova pro všechny generace „ PAMPELIŠKY „ Bc. Vlasta Tesařová Bedřichov
Start-up 100ml ovocného zákysu s pomerančovou příchutí,50g hruškového nízkotučného jogurtu,1zarovnaná lžička rozpustné kávy,1 lžička dietní vlákniny zákys,jogurt.
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Týdenní věštec 5.číslo Redaktor:Vitus Brzakus. KRÁDEŽ NA MINISTERSTVU  Dnes ráno došlo na ministerstvu ke krádeži! Neznámý lupič si přišel prý něco zařídit,
Šablona: V/II DUM 46 Období: leden 2012 Předmět: Prvouka Ročník: 3 Autor: Mgr. Adriana Benšová Metodický list/anotace Prezentace umožní žákům poznávat.
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Lektvary Pro 1.ročník.
Jak zahnat nudu? Autor: :D Datum: Web: Desatero proti nudě.
Suroviny : náplně Cukr krupice Mléko Hladká mouka Droždí + vajíčka : na další stránce.
Vlastnosti látek Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
 meduňka (mast, olejíček)  sáček spařeného černého čaje přikládat na opar.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
MOTIVACE Práce do skupin – ústní cvičení Co jste naposledy vyráběli v pracovních činnostech? Stručně popište. Zhodnoťte. Práce do skupin – ústní cvičení.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vlastnosti látek II.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Vliv radiace na člověka
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
EU_52_sada1_18_ZPM_Ruční výroba mýdla_Cup
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Blanka Kusá
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Recepty ,udělej si sám’.
Transkript prezentace:

Lektvary Pro První Ročník

Slovo Úvodem Milý studenti, tato příručka vás bude provázet třemi roky na naší akademii. A je mi velkou ctí, že jste si vybrali zrovna Lektvary jako nepovinný předmět. Semnou se naučíte vytvářet léky podle starých receptů, ale i jedy, které musíte znát. Na ně potřebné protilátky a plno dalších užitečných zajímavostí. Ale nemyslete si, že vaše cesta bude jednoduchá. Ale Já ve Vás věřím!

1. Lekce Pravidla bezpečí Žáci se navzájem nevyrušují! Žáci neběhají po učebně: Žáci dodržují bezpečnou vzdálenost při svých pokusech! Žáci poslouchají vyučujícího a neexperimentují sami! Žáci nic neochutnávají ani nepřičichávají, pokud to nedovolí profesor! Pravidla bezpečnosti jsou důležitá, proto se ve vaší první hodině dozvíte, vše o bezpečnosti. Tyto body jsou jen rychlým shrnutím.

2. Lekce – Vy a Vaše Pomůcky Kotlík - Hliníkový kotlík je nejhorší kotlík, který vůbec někdy byl dostupný. - Měděný je jeden z kvalitních kotlíků, který je vhodný pro zkušené lektvaristy. - Cínový kotlík je označován za standardní kotlík, který je vhodný pro začátečníky. - Mosazný kotlík je velice odolný proti vysokým teplotám - Stříbrný kotlík řadíme do kategorie luxusních kotlíků a také kvalitních. - Zlatý kotlík je luxusní a proto také velmi drahý kotlík.

Váhy a Ochrana : Odměřovat přísady typem ,,baj oko" není to pravé ořechové. V lektvarech je nutné dbát na přesnost a vyváženost každé přísady. Právě proto využíváme váhy, nejlepší jsou měděné. Během přípravy lektvaru je nutné směs míchat, pro tento účel se logicky využívá vařečka. Vařečka může být dřevěná, umělá, železná, či z nějakého jiného materiálu. Nejlepší pro účel vaření lektvarů je však dřevěná. Při každé přípravě je třeba mít nějaké ochranné oblečení. Rozhodně není možné být při přípravě lektvarů ve svých nejlepších kalhotách, či nejdražším triku. Je nutné použít bezpečný hábit, který zakrývá tělo a také ochranné brýle

Fióly - Fióly jsou vhodné pro uchovávání lektvarů, jsou dva druhy těchto fiól.. Skleněné a křišťálové.. Skleněné fióly - Vhodné pro žáky škol a mírné pokročilé alchymisty, jsou ze skla takže propouští škodlivé paprsky sluneční, jsou vhodné pro méně agresivní lektvary (nežíraviny). Vcelku levné Křišťálové fióly - Vhodné pro pokročilé alchymisty, kteří si cení svých lektvarů. Nepropouští sluneční paprsky, proto jsou vhodné pro všechny lektvary. Jsou netečné vůči žíravinám. A prakticky nerozbitné.. Dražší než skleněné fióly.. Truhlice na lektvary a na přísady - Vhodné zejména pro studenty lektvarů na školách, protože jsou praktické při přenosu pomůcek. jsou většinou vyrobeny z bukového dřeva a nalakovány se spousty přihrádkami.. Čistič na kotlíky - Je vhodný při připáleninách a velmi špinavých kotlících, nezbytné pro každého alchymistu. je k sehnání na příčné ulici.

3. Lekce – Rozdělení Lektvarů Lektvary rozdělujeme do pěti kategorií a to lektvary vnitřní, lektvary vnější, jedy, pevné materiály a ostatní. Lektvary vnitřní jsou lektvary poživatelné, tedy ty, které je pro nabrání správného účinku nutno vypít, čili užít vnitřním způsobem. Lektvary vnější jsou lektvary nepoživatelné, tyto lektvary mohou po vnitřním využití člověku pořádně ublížit. D o kategorie jedů patří všechny lektvary, které mají člověku ublížit a způsobit mu otravu. Pevné materiály je vše, co se nenachází v kapalné podobě, patří sem zpravidla všechny přísady a ingredience do lektvarů. Do kategorie ostatní patří vše výše nezmíněné, převážně však výpary a páry z bublajících kotlíků, které mohou způsobit výrazné omámení a halucinogenní účinky.

4.Lekce – Porovnávání Přísad Přísady porovnáváme dle čtyř základních vlastností. Prvním bodem porovnávání je hodnota, každá přísada - ať už rostlinná či živočišná - má svou vlastní hodnotu. Druhou možností porovnávání je zakládáno na výskytu. Každá přísada má své místo, kde je možné jí získat. Každá přísada má svůj účinek a právě podle účinku jednotlivých přísad má svůj účinek také celý lektvar. Poslední porovnávací částí přísad je původ. Zatímco výskyt pozoruje, kde se přísady vyskytují a nachází, původ určuje, odkud přísada pochází.

5. Lekce - Pojmy Nálev (nebo povar) V nálevu necháme vařit vodu a pak přidáme dotyčné přísady. Po uvedení do varu odstraníme nálev z ohně. Necháme 10 minut odstát, slijeme a mírně vytlačíme. Odvar Přidáme dřevnaté a tuhé rostliny do chladné vody. Po přidání všech přísad uvedeme odvar do varu. Rozpouštění Rozpouštění přísad je možné docílit ve vodě, mléce, lihu a ostatních tekutinách tím, že tekutinu nalijeme do libovolné nádoby a položíme do ní přísadu. Záleží na rozpustnosti přísad v určitých tekutých pojidlech. Rostlinné šťávy Rostlinné šťávy obdržíme tím, že vymačkáme rostlinu. Přísady rozmělníme ve hmoždíři a tím vytlačíme šťávu. Některé rostliny je možné mísit se sirupem.

Příprava Lektvarů 1.Zjistím které ingredience potřebuji. 2.V případě potřeby modifikuji. 3.Připravím si potřebné nástroje a nádoby. 4.Složky si vyrovnám na stůl popořadě, jak se budou přidávat. Odvážím správné množství a nakrájím na dílky. 5.Znovu zkontroluji, zda jsou ingredience a nádoby v pořádku a znovu si přečtu celý návod. 6.Zapálím oheň pod kotlem, či připravím jiné podmínky. 7.Mohu začít se samotnou přípravou lektvaru.

Lektvar na dobré spaní 1. hrst meduňky 2. hrst divizny 3. hrst mateří doušky 4. krapátko medu 5. pramenitou voda 6. kotlík nebo hrnec Smíchej bylinky dohromady (tím si uděláš čajovou směs asi na měsíc). Postav kotlík na oheň nebo hrnec na sporák, vlej do něj vodu a uveď k varu. Vezmi bylinnou směs a začni přidávat smíchané bylinky do vroucí vody pěkně po špetkách. Vždy když jednu špetku vhodíš, tak prones kouzelné zaříkání: 1. špetka: Trochu meduňky jen, aby přišel za mnou sladký sen. 2. špetka: Diviznu přidám též, ať klidným spánkem spím dnes. 3. špetka: I mateří douška je tam, spát budu až do rána, bdění je to tam. Odstav kotlík z ohně, nech ještě asi tak 2 minuty louhovat, ne déle neboť by bylo bylinné thé hořké. Přidej krapet medu a vypij tento lektvar. Můžeš si jít lehnout a spát a spát a spát. :o)

Lektvar na věštecké sny 2 díly růžových okvětních plátků, 1 díl pelyňku černobýlu,  1 díl máty peprné,  1 díl jasmínových květů 1/2 dílu skořice Smíchejte, přidejte 1 lžičku do hrnku, zalijte vroucí vodou a nechte pár minutek vylouhovat. Vypijte před ulehnutím k spánku pro vyvolání věšteckých snů.

Konec Děkujem!