Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_13_PRV_Slunce_zdroj_světla_a_tepla Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Neživá příroda CZ.1.07/1.4.00/ Seznámení s největší hvězdou Sluneční soustavy, s významem Slunce jako zdrojem světla a tepla pro život na Zemi. Praktické úlohy na pozorování Slunce. Frontální i samostatná práce, práce ve skupinách. Rozvoj logického a tvořivého myšlení.

2 SLUNCE

3 Než začneme… Víš, co dělají děti v kroužku?
Daly hlavy dohromady a přemýšlejí. Když tento obrázek uvidíš, co tedy uděláš? Začneš PŘEMÝŠLET nad danou otázkou!

4 Další značky, které budeme používat
- tato značka nám bude vždy říkat: VYROB SI, VYZKOUŠEJ - NAJDI SI v učebnici, v pracovním sešitě… - klikni NA kameru a PUSŤ si VIDEO

5 Jak by to na zemi vypadalo, kdyby Slunce nebylo?
Víš už, co nám Slunce dává? Teplo a světlo

6 Proč je tak důležité světlo?
KYSLÍK světlo oxid uhličitý teplo Co nám dává Slunce? Napadlo tě někdy, jak vypadá strom, když bychom ho převrátili? K dýchání potřebujeme KYSLÍK. Ten vytvářejí zelené rostliny. Aby ho mohly vytvářet, potřebují světlo ze Slunce.

7 Co je vlastně Slunce? Nejbližší HVĚZDA, proto Slunce vidíme tak velké a jasné, ve skutečnosti je ve vesmíru hodně větších hvězd než Slunce, ale jsou daleko. Vezměte si dvě stejné baterky nebo svíčky. Jednu položte na první lavici u tabule, druhou až na konec třídy. Pokud máte možnost, využijte i delší chodbu. Která bude „menší“? Která bude svítit „silněji“? Vysvětli.

8 Jak si lidé představovali Slunce?
Slunce si představovali například jako boha. Podle starých řeckých bájí vyjížděl bůh Slunce Helios každé ráno na oblohu ve zlatém kočáře. Najdi si v učebnici na straně 31 obrázek boha Helia. Kolik kol má jeho vůz? Co mají koně na zádech? Proč asi?

9 A co je vlastně Slunce ve skutečnosti?
Slunce je žhavá koule složená z plynů. Jaká znáte ještě tělesa tvaru koule? Co vidíme za tělesy, když na ně svítí Slunce? Stín Víš, z jaké strany by svítilo sluníčko na kuličky nahoře na obrázku?

10 Víte, jaká je teplota lidského těla?
Kolem 36,5 °C A teď zkuste odhadnout teplotu Slunce. Na povrchu je kolem 5800 °C, uvnitř až 15 miliónů °C! Tak se pojďme podívat, jak to na Slunci na povrchu pěkně žhne. A ještě zajímavost o světle… Víte, že světlo ze Slunce k nám dorazí vesmírem za 8 minut? Když by Slunce zhaslo, tak bychom to tedy poznali až za 8 minut. Co všechno se dá za 8 minut stihnout?

11 Čím můžeme pozorovat slunce?
PAMATUJTE SI! Slunce nemůžeme pozorovat pouhým okem, mohli bychom si zničit zrak! Astronomové používají speciální hvězdářské dalekohledy. Podívejte se na Slunce i vy: Pomocí svíčky si pod dohledem dospělého začerněte kousek bílého skla Vezměte si speciální černé brýle s ochranou proti UV záření Vezměte si malé zrcátko a odraz Slunce nechte dopadnout na papír – uvidíte tak pěkně na papíře i sluneční skvrny…

12 zdroje Informace: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět. Brno: Nová škola, 2008, ISBN Učebnice: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3. Brno: Nová škola, s.r.o, 2011, ISBN WIKIPEDIA. Slunce [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Video: NASA. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky: MICHALKIN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Dalekohled – Alena Tučímová (se souhlasem autorky)


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google