Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Vzájemná hospitační činnost
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
Didaktické prostředky
Kvalita ve vzdělávání Josef Malach KPD PDF OU OŠMTV MSK
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Podniková ekonomika Personální činnost.
Výstupy z Úvodního semináře
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Implementace EQAVET v ČR
MARKETINGOVÝ MIX.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY
Vzdělávací politika.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Didaktické prostředky
PROFESE UČITELE Radek Šír.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Standardy pro základní vzdělávání
Evaluace v mateřských školách
Kurikulum: obsah školní edukace
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Model intenzivní podpory
Transkript prezentace:

Dobrá škola ?

Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty

Výsledky školního vzdělávání Kognitivní: znalosti, intelektové dovednosti Psychomotorické: p. dovednosti Afektivní: zájmy, motivace, hodnotové orientace, postoje,,..

Dlouhodobé efekty školy Na rozdíl od vzdělávacích výsledků (které identifikujeme a měříme v průběhu vzdělávání nebo bezprostředně na konci nějakého úseku): - mají dlouhodobý charakter - lze je obtížně identifikovat a měřit

Efekty vzdělávání (1) Ekonomické přístup k dalšímu vzdělávání úspěšnost v zaměstnání výše výdělku životní a profesní uspokojení participace v politickém rozhodování charakter konzumního chování

Efekty vzdělávání (2) Sociální změny v sociální struktuře společnosti vývoj vztahů mezi sociálními skupinami kvalita a fungování rodiny pracovní iniciativa zájem o celoživotní vzdělávání a zvyšování kvalifikace

Dobrá škola? - Kvalita školy obtížně se vymezuje a obtížně se zjišťuje (měří) = žádoucí úroveň výstupů, která může být předepsána určitými požadavky (například vzdělávacími standardy) a může být tudíž objektivně měřena a hodnocena (podle Průcha: Moderní pedagogika) Pedagogická evaluace

Kvalita školy Aplikace ekonomického pohledu na kvalitu školy (rozvíjí se obor ekonomie vzdělávání): Akontabilita adresná („zúčtovatelná“) školy za kvalitu poskytovaných služeb a výsledků vzdělávání; prokázání adekvátnosti poskytnutých prostředků na kontrolovatelné cílové výkony Přidaná hodnota Efektivnost školy výstupy/vstupy

Faktorový model efektivnosti školy Cílevědomé vedení školy ředitelem Angažovaný zástupce ředitele Velký podíl učitelů na přípravě obsahu a organizace výuky Shoda mezi učiteli ve vykonávání profesních povinností Přesná strukturace času každého výukového dne Intelektuálně náročná výuka Výrazná pracovní atmosféra školy Soustředěnost výuky na daná témata Maximální komunikace mezi učiteli a žáky Časté hodnocení výkonů žáků Intenzívní spolupráce školy s rodiči Příjemné klima ve škole pro žáky i učitele (Mortimor, na základě longitudinálního výzkumu – dle Průcha: Moderní pedagogika)

Hodnocení kvality školy Česká školní inspekce Kritéria hodnocení pro inspekční činnost Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání Ústav pro informace ve vzdělávání SET Vybíráme střední školu Komerční aktivity: SCIO, Kalibro Evaluace a autoevaluace škol