3. Setkání - Stvoření Židovsko – křesťanská pravda o stvoření světa má jednu velkou výhodu oproti ateistickému přesvědčení – je totiž mnohem rozumnější.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

Poznej, kdo to řekl.
Co pro mě znamená RODINA?
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
První kapitola knihy Genesis
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Sobota je více než víkend
Kdy to bylo stvořeno?
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Každé ráno začíná život....
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
SOBOTA.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
2. Často však světlo svítání | zastře strach z večera, | když člověk pozná zklamání | a zmizí důvěra.
Zvířata a náboženství.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Teorie vzniku světa.
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Psí Svět.
Kde mají původ Velikonoce?
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
1. Hned v jitře k tobě duši svou, | ó Bože, nesu modlitbou. | Tys chránil v noci, sen jsi dal, | tys tělo, duši zachoval.
1. Jaká nádherná zář to letí oblohou, jak se to světlo třpytí na zemi, na vodách, až rozezpívá svět. A byl večer, byla noc a byl den, Bůh viděl, že dobře.
CHVÁLU VZDEJTE HOSPODINU CHÁLU VZDEJTE HOSPODINU PROTOŽE JE DOBRÝ, JEHO MILOSRDENSTVÍ JE VĚČNÉ, CHVÁLU VZDEJTE BOHU BOHŮ, JEHO MILOSRDENSTVÍ JE VĚČNÉ,
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Člověk jako obraz Boží – imago Dei Jana Skácelová.
26. Chválu vzdejte Hospodinu Chválu vzdejte Hospodinu, protože je dobrý. Jeho milosrdenství je věčné. Chválu vzdejte Bohu bohů. Jeho milosrdenství je věčné.
UŽITEČNÉ MYŠLENKY.
1. Zpívejte, | čest vzdejte | Hospodinu ze všech stran! | Staré věci přestaly | a nové se začaly: | obnovené schopnosti | užívejte s radostí. | Nech ať.
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
1. Jezu Kriste, Synu Boží, plný nebeského zboží, rač přítomen býti, dary svými obdařiti, Slovo své nám předkládaje, duši nasycuje.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Byl jednou jeden svět… Luk. 17
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Sekularizace Evangelii Nuntiandi 55.
3. Setkání - Stvoření Židovsko – křesťanská pravda o stvoření světa má jednu velkou výhodu oproti ateistickému přesvědčení – je totiž mnohem rozumnější.
Biblické verše....
Bůh rozdával, a takhle to dopadlo.
Láska Martina Zachrlová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Chci vám říci - DĚKUJI !.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

3. Setkání - Stvoření Židovsko – křesťanská pravda o stvoření světa má jednu velkou výhodu oproti ateistickému přesvědčení – je totiž mnohem rozumnější.

BŮH JE SVOU DOBROTOU POHNUT, ABY ROZDÁVAL ŽIVOT

Tajemství Nejsvětější Trojice Manželství a předávání života je obrazem jednání Trojjediného Boha. Já jsem přišel, aby měly život a měly ho v hojnosti. (Jan 10,10) Je otázkou, zda to co chceme my a myslíme si, že nám to Bůh nechce dát, vede k životu.

BŮH JE SVOU DOBROTOU POHNUT, ABY ROZDÁVAL ŽIVOT BOŽÍ VŮLE A JEHO LÁSKA JE TOTÉŽ = POKUD BŮH NĚCO CHCE TAK TO MILUJE Vždyť ty miluješ všechno, co je, a nic si neošklivíš z toho, cos udělal. (Moudrosti 11, 24) Co by se stalo, kdyby něco/někoho Bůh přestal milovat?

BŮH JE SVOU DOBROTOU POHNUT, ABY ROZDÁVAL ŽIVOT BOŽÍ VŮLE A JEHO LÁSKA JE TOTÉŽ = POKUD BŮH NĚCO CHCE TAK TO MILUJE ZÁKLADNÍ POVOLÁNÍ, KTERÉ SE NÁM DOSTALO, JE POVOLÁNÍ BÝT ČLOVĚKEM A JE MOŽNÉ HO USKUTEČNIT JEN VE VZTAHU K BOHU

BÝT ČLOVĚKEM JE DAR I ÚKOL LIDMI SE RODÍME, ALE LIDMI SE TAKÉ STÁVÁME Jak máme rozumět poslední větě? Rozeberte ve skupinkách.

3. Setkání - Stvoření Židovsko – křesťanská pravda o stvoření světa má jednu velkou výhodu oproti ateistickému přesvědčení – je totiž mnohem rozumnější.

Genesis – Kniha zrodu – 1. Mojžíšova První slova:

Genesis – Kniha zrodu – 1. Mojžíšova První slova: Berešit bara Elohim

Genesis – Kniha zrodu – 1. Mojžíšova První slova: Na počátku Bůh stvořil … Stvořit x Tvořit

Stvořit = ______________ Tvořit = _______________

Stvořit = Udělat něco z ničeho (Bůh) Tvořit =Udělat něco z něčeho (člověk)

Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. Země byla pustá a prázdná a nad propastnou tůní byla tma. Ale nad vodami vznášel se duch Boží. I řekl Bůh: „Buď světlo!“ A bylo světlo. Viděl, že světlo je dobré, a oddělil světlo od tmy. Světlo nazval Bůh dnem a tmu nazval nocí. Byl večer a bylo jitro, den první. I řekl Bůh: „Buď klenba uprostřed vod a odděluj vody od vod!“ Učinil klenbu a oddělil vody pod klenbou od vod nad klenbou. A stalo se tak. Klenbu nazval Bůh nebem. Byl večer a bylo jitro, den druhý. I řekl Bůh: „Nahromaďte se vody pod nebem na jedno místo a ukaž se souš!“ A stalo se tak. Souš nazval Bůh zemí a nahromaděné vody nazval moři. Viděl, že to je dobré. Bůh také řekl: „Zazelenej se země zelení: bylinami, které se rozmnožují semeny, a ovocným stromovím rozmanitého druhu, které na zemi ponese plody se semeny!“ A stalo se tak. Země vydala zeleň: rozmanité druhy bylin, které se rozmnožují semeny, a rozmanité druhy stromoví, které nese plody se semeny. Bůh viděl, že to je dobré. Byl večer a bylo jitro, den třetí. I řekl Bůh: „Buďte světla na nebeské klenbě, aby oddělovala den od noci! Budou na znamení časů, dnů a let. Ta světla ať jsou na nebeské klenbě, aby svítila nad zemí.“ A stalo se tak. Učinil tedy Bůh dvě veliká světla: větší světlo, aby vládlo ve dne, a menší světlo, aby vládlo v noci; učinil i hvězdy. Bůh je umístil na nebeskou klenbu, aby svítila nad zemí, aby vládla ve dne a v noci a oddělovala světlo od tmy. Viděl, že to je dobré. Byl večer a bylo jitro, den čtvrtý. I řekl Bůh: „Hemžete se vody živočišnou havětí a létavci létejte nad zemí pod nebeskou klenbou!“ I stvořil Bůh veliké netvory a rozmanité druhy všelijakých hbitých živočichů, jimiž se zahemžily vody, stvořil i rozmanité druhy všelijakých okřídlených létavců. Viděl, že to je dobré. A Bůh jim požehnal: „Ploďte a množte se a naplňte vody v mořích. Létavci nechť se rozmnoží na zemi.“ Byl večer a bylo jitro, den pátý. I řekl Bůh: „Vydej země rozmanité druhy živočichů, dobytek, plazy a rozmanité druhy zemské zvěře!“ A stalo se tak. Bůh učinil rozmanité druhy zemské zvěře i rozmanité druhy dobytka a rozmanité druhy všelijakých zeměplazů. Viděl, že to je dobré.

Co vyplývá ze zprávy o stvoření? Zkuste definovat ve skupinách.

Co vyplývá ze zprávy o stvoření? 1. Bůh je a není jiný bůh. je použito všeobecné jméno pro Boha (Elohím) a ne vlastní jméno Hospodin (Jahve) – tím se ještě více ukazuje, že nejsou jiní bohové zdůrazněním existence Boha, je velkým darem pro člověka, protože lidský život nabývá smyslu a plnosti jen ve vztahu k Bohu ateismus vůbec nic neřeší a nakonec a zdánlivá svoboda se obrací proti člověku – člověk nemá odpovědnost za své jednání a ztrácí smysl svého bytí, protože pozemské věci mu ho nedají

Co vyplývá ze zprávy o stvoření? 1. Bůh je a není jiný bůh. 2. Bůh stvořil svět sám a z ničeho. ono slovo „bárá“ – stvořit z ničeho – hranici mezi bytím a nebytím může překonat jen Bůh tím, že Bůh stvořil, tak dává i smysl, bez Boha se věci světa i člověk ztrácejí v nicotě Prosím tě, dítě, pohlédni k nebi i na zemi, na všechno, co je zde vidět, a věz, že to Bůh udělal ne z toho, co bylo, a že i lidský rod takto povstal. (2 Mak 7,28)

Co vyplývá ze zprávy o stvoření? 1. Bůh je a není jiný bůh. 2. Bůh stvořil svět sám a z ničeho. 3. Svět má v Bohu svůj počátek i konec.

Co vyplývá ze zprávy o stvoření? 1. Bůh je a není jiný bůh. 2. Bůh stvořil svět sám a z ničeho. 3. Svět má v Bohu svůj počátek i konec. 4. Svět je stvořen dobrým. Stvořil totiž všechno, aby to bylo, čemu dal na světě vzniknout, určil k spáse, není v tom smrtící jed; podsvětí nebude kralovat nad zemí. (Moudr. 1,14) Práce ve skupinách - Jak je možné vysvětlit ničivou sílu přírody?

Co vyplývá ze zprávy o stvoření? 1. Bůh je a není jiný bůh. 2. Bůh stvořil svět sám a z ničeho. 3. Svět má v Bohu svůj počátek i konec. 4. Svět je stvořen dobrým. 5. Svět je stvořen v harmonii. Mikuláš Kopernik – astronom, původce moderní teorie heliocentrické soustavy světa. „Koho by se nezmocnil obdiv vůči všemohoucímu Tvůrci, když pozoruje a zamýšlí se nad obdivuhodným pořádkem ve vesmíru, pocházející z Boží moudrosti!“ Isaac Newton – matematik, fyzik, filosof, zakladatel klasické teorie fyziky, objevitel zákona zemské přitažlivosti „Nádherný pořádek a soulad ve vesmíru mohl vzniknout jen podle plánu vševědoucí všemohoucí Bytosti. Toto je můj poslední a nejvyšší poznatek.“

Co vyplývá ze zprávy o stvoření? 1. Bůh je a není jiný bůh. 2. Bůh stvořil svět sám a z ničeho. 3. Svět má v Bohu svůj počátek i konec. 4. Svět je stvořen dobrým. 5. Svět je stvořen v harmonii. 6. Svět je v Božích rukou a nevládne mu slepá osudovost (fatalismus, deismus).

Stvoření člověka I řekl Bůh: „Učiňme člověka, aby byl naším obrazem podle naší podoby. Ať lidé panují nad mořskými rybami a nad nebeským ptactvem, nad zvířaty a nad celou zemí i nad každým plazem plazícím se po zemi.“ Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu je stvořil. A Bůh jim požehnal a řekl jim: „Ploďte a množte se a naplňte zemi. Podmaňte ji a panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nade vším živým, co se na zemi hýbe.“ Bůh také řekl: „Hle, dal jsem vám na celé zemi každou bylinu nesoucí semena i každý strom, na němž rostou plody se semeny. To budete mít za pokrm. Veškeré zemské zvěři i všemu nebeskému ptactvu a všemu, co se plazí po zemi, v čem je živá duše, dal jsem za pokrm veškerou zelenou bylinu.“ A stalo se tak. Bůh viděl, že všechno, co učinil, je velmi dobré. Byl večer a bylo jitro, den šestý.

Co plyne ze zprávy o stvoření člověka? Diskuze ve skupinách.

Co plyne ze zprávy o stvoření člověka? 1. „Velmi dobré“ oproti dřívějšímu „dobré“. mezi „tvorstvem“ a „stvořeným člověk“ je podstatný rozdíl, tvorstvo je stvořeno jedno pro druhé, člověk je stvořen pro něho samého a vše je stvořeno pro něho

Co plyne ze zprávy o stvoření člověka? 1. „Velmi dobré“ oproti dřívějšímu „dobré“. 2. Člověk je stvořen k Božímu obrazu. člověk je stvořen pro Boha – člověk je schopen Boha, z toho vyplývá závažnost 5. přikázání

Co plyne ze zprávy o stvoření člověka? 1. „Velmi dobré“ oproti dřívějšímu „dobré“. 2. Člověk je stvořen k Božímu obrazu. Boží obraz spočívá: N_____________________ R_____________________ S_____________________

Co plyne ze zprávy o stvoření člověka? 1. „Velmi dobré“ oproti dřívějšímu „dobré“. 2. Člověk je stvořen k Božímu obrazu. 3. Člověk je stvořen k Božímu obrazu jako společenství muže a ženy. Muž =Boží obraz Žena=Boží obraz Muž a Žena= Boží obraz Jen jedna varianta je správná, která?

Co plyne ze zprávy o stvoření člověka? 1. „Velmi dobré“ oproti dřívějšímu „dobré“. 2. Člověk je stvořen k Božímu obrazu. 3. Člověk je stvořen k Božímu obrazu jako společenství muže a ženy. 4. Úkol je zachování rodu a podmanění země. Služba lidskému životu, manželství, kněžství, řeholní život …, člověk nesmí žít jen pro sebe. Práce – podílet se na přetváření a zdokonalování země je právo každého člověka.

Člověk je schopen poznat Tvůrce a vstoupit do vztahu k němu: Jakou přirozenou cestou je člověk schopen poznat Boha? Práce ve skupinách.

Člověk je schopen poznat Tvůrce a vstoupit do vztahu k němu: Jakou přirozenou cestou je člověk schopen poznat Boha? Skrze Boží dílo – stvořený svět a svou schopnost poznávat dobro a zlo. Nebesa vypravují slávu Boží a dílo jeho rukou zvěstuje obloha. (Žl 19,2) Jeho věčnou moc a božství, které jsou neviditelné lze totiž od stvoření světa vidět, když lidé přemýšlejí o jeho díle, takže nemají výmluvu. (Řím 1,20)

Židovsko – křesťanská pravda o stvoření světa má jednu velkou výhodu oproti ateistickému přesvědčení – je totiž mnohem rozumnější. Nepředpokládá totiž obrovské množství náhod. Charles Darwin – biolog, původce vývojové teorie „Nikdy jsem nepopíral existenci Boha. Jsem přesvědčen, že vývojovou teorii je možno úplně sladit s vírou v Boha. Je nemožné dokázat a pochopit, že velkolepý a nade vše nádherný vesmír a stejně tak člověk povstali jen náhodou. Toto považuji za hlavní důkaz existence Boží.“

3. Setkání - Stvoření Židovsko – křesťanská pravda o stvoření světa má jednu velkou výhodu oproti ateistickému přesvědčení – je totiž mnohem rozumnější.