4.přednáška BYT – ČLÁNKY NORMY OSLUNĚNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Jak se neztratit na moři?
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
Člověk v prostoru antropometrie
Bydlení a DPH. Snížená sazba DPH 15 % platí pro poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb pro sociální bydlení nebo v souvislosti.
Vybrané základní pojmy stavebního zákona.
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Transformace souřadnic 2D a 3D
První – učebního oboru „Mechanik opravář motorových vozidel
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Geografie jako věda a její využití
Geodézie v pozemním stavitelství
TÉMA: Daň z nemovitostí
SVĚTELNÉ POLE = část prostoru, ve které probíhá přenos světelné energie Prokazatelně, tj. výpočtem nebo měřením některé světelně technické veličiny,
KŘOVÁKOVO ZOBRAZENÍ Hlávka Miroslav.
Astronomické souřadnice
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
PLANETA ZEMĚ.
Vliv zeměpisné polohy a klimatu na intenzitu a spektra slunečního záření A5M13VSO-2.
6. Grafická dokumentace desek plošných spojů..
typologie obytné stavby 6. přednáška RODINNÉ DOMY I.
VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ A ZÁKLADNÍ INSTALACE VLIV NA DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ
Obzorníkové souřadnice
Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Stavebnictví Geodézie Vytyčení stavby (STA27) Ing. Zdeněk Pšeja.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Výběr staveniště (STA19) Zpracoval: Ing. Josef Šenovský.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Kartografie a topografie
Rodinné domy.
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
Projekt zástavby řadovými rodinnými domky Louny – Hrnčířská ulice Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Časová pásma.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
Stavební světelná technika
Třídimenzionální radary Základní takticko-technické údaje radarů:
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Projekt zástavby řadovými rodinnými domky Louny – Hrnčířská ulice
Bydlení a DPH.
Postup při návrhu (výpočtu) schodiště
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-12
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
FVE.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Otáčení Země kolem své osy
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

4.přednáška BYT – ČLÁNKY NORMY OSLUNĚNÍ ČSN 73 4301 Obytné budovy

proslunění I/2 4.3.1 Všechny byty musí být navrhovány tak, aby byly prosluněny. Byt je prosluněn, je-li součet podlahových ploch jeho prosluněných obytných místností roven nejméně jedné třetině součtu podlahových ploch všech jeho obytných místností. U samostatně stojících rodinných domů, dvojdomů a koncových řadových domů má být součet podlahových ploch prosluněných obytných místností roven nejméně jedné polovině součtu podlahových ploch všech obytných místností bytu. Do součtu podlahových ploch z jedné strany prosluněných obytných místností ani do součtu podlahových ploch všech obytných místností bytu se pro tento účel nezapočítávají části podlahových ploch obytných místností, které leží za hranicí hloubky místnosti rovné 2,3 násobku její světlé výšky. ( např.2,3 x 2,8= 6,44m)

proslunění I/3 4.3.2 Obytná místnost se považuje za prosluněnou, jsou-li splněny následující podmínky (viz obrázek 2) a) půdorysný úhel slunečních paprsků hlavní přímkou roviny okenního otvoru musí být nejméně 25°, hlavní přímka roviny je přímka, která je průsečnicí této roviny s vodorovnou rovinou; b) přímé sluneční záření musí po stanovenou dobu vnikat do místnosti okenním otvorem nebo otvory, krytými průhledným a barvy nezkreslujícím materiálem, jejichž celková plocha vypočtená ze skladebných rozměrů je rovna nejméně jedné desetině podlahové plochy místnosti; nejmenší skladebný rozměr osvětlovacího otvoru musí být alespoň 900 mm; šířka oken umístěných ve skloněné střešní rovině může být menší, nejméně však 700 mm; c) sluneční záření musí po stanovenou dobu dopadat na kritický bod v rovině vnitřního zasklení ve výšce 300 mm nad středem spodní hrany osvětlovacího otvoru, ale nejméně 1 200 mm nad úrovní podlahy posuzované místnosti; d) výška slunce nad horizontem musí být nejméně 5°; e) při zanedbání oblačnosti musí být dne 1. března a 21. června doba proslunění nejméně 90 minut. Požadovanou dobu proslunění pro den 1. března lze nahradit bilancí, při které je mimo přestupné roky celková doba proslunění ve dnech od 10. února do 21. března včetně 3 600 minut (jedná se o 40 dní s průměrnou dobou proslunění 90 minut).

proslunění I/4 4.3.3 Při navrhování obytných budov se bere v úvahu stínění nejen dle současného stavu okolí, ale také možnost pozdějších změn v případě realizace výstavby podle podmínek územního rozhodnutí nebo podle regulačního plánu, popř. územního plánu, jsou-li pro dané území schváleny. 4.3.4 Při umísťování obytné budovy do území je nutno prověřit dodržení uvedených podmínek podle 4.3.1 a 4.3.2 také u obytných místností stávajících budov. V obytných místnostech stávajících budov není nutno tyto podmínky dodržet, jedná-li se o doplnění stávající souvislé zástavby výstavbou v prolukách, popř. formou nástaveb a přístaveb, jestliže doplněná budova zachovává půdorysný rozsah a výškovou úroveň zástavby sousedních budov, popř. jestliže je v souladu s podmínkami podle 4.3.3. POZNÁMKA Prolukou se rozumí dočasně nezastavěný prostor ve stávající souvislé zástavbě, který je určen k zastavění. Pro nezastavěné nároží (např. při blokové zástavbě) lze použít termín rohová proluka. 4.3.5 Venkovní zařízení a pozemky v okolí obytných budov sloužící k rekreaci jejich obyvatel, mají mít alespoň polovinu plochy osluněnou nejméně 3 hodiny dne 1. března.

proslunění I/5 Obrázek 2 – Stanovení kontrolního bodu a úhlů neefektivního dopadu slunečního záření

proslunění I/6 4.3.6 Pro posuzování doby proslunění nebo oslunění se používají: a) jednotná průměrná severní zeměpisná šířka φ = 50° pro celé územní ČR; b) pravý sluneční čas (PSČ). Pravý sluneční čas vznikne rozdělením časového intervalu mezi dvěma následujícími horními kulminacemi slunce na 24 hodin. K horní kulminaci dochází ve 12 hodin, kdy zároveň v daném dni dosahuje slunce maxima své výšky nad obzorem. V závislosti na pravém slunečním čase se stanoví hodinový úhel τ (°) pomocí vztahu: r=15(PSČ-12) c) průměrná hodnota sluneční deklinace δ (°), která se pro jednotlivé dny v roce vypočítá podle vztahu: δ = 23,45° sin (0,98D + 29,7M – 109)° kde D je číslo dne v měsíci a M číslo měsíce v datu posuzování; d) základní vztahy sférické astronomie. Poloha slunce na obloze je určena jeho azimutem A (°) a výškou h (°). Hodnoty těchto dvou úhlů (viz obrázek 3) lze postupně stanovit pomocí vztahů: sin h = sin φ sin δ + cos φ cos δ cos τ

proslunění I/7 4.3.7 Orientaci situace a orientaci objektů ke světovým stranám je nutno při posuzování doby proslunění nebo oslunění doložit spolehlivými podklady. Při stanovení směru poledníku v situaci se přihlíží k meridiánové konvergenci C (°). Velikost meridiánové konvergence je možné stanovit jedním z těchto způsobů: – odečtením z mapového podkladu, kde je meridiánová konvergence vyznačena; – je-li situace zpracována v souřadnicovém systému jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK) – výpočtem ze zeměpisné délky λ (°) dané lokality pomocí přibližného vzorce 34 , 1 50 24 λ - °= ' C – dotazem u územně příslušného střediska geodézie a kartografie. Zjištěný nebo vypočítaný úhel C (°) se nanese ve směru hodinových ručiček od svislých souřadnicových čar kartografické sítě mapového podkladu, čímž je určen severní směr. Pro účel posuzování doby proslunění nebo oslunění se za dostatečnou přesnost považuje, jestliže chyba při stanovení hodnoty C (°) nepřekročí ±0,5°.

proslunění I/8 Obrázek 3 – Azimut, výška slunce, meridiánová konvergence POZNÁMKA Pro rychlé orientační posouzení doby proslunění je v příloze A uveden diagram zastínění.

proslunění I/9