Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488."— Transkript prezentace:

1 Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488

2 Základní pojmy pro orientaci na obloze nebeská sféra Zanedbáme-li rozměry Země, pak pozorovatel stojí ve středu koule – nebeské sféry, na které pozoruje hvězdy. světová osa Světová osa je prodloužená zemská osa. světové póly Světové póly jsou průsečíky nebeské sféry a světové osy. Rozlišujeme severní a jižná světový pól. světový rovník Promítneme-li na tuto nebeskou sféru zeměpisný rovník, dostaneme kružnici ležící v rovině kolmé ke světové ose, která se nazývá světový rovník ( používá se i název nebeský rovník) ekliptika Ekliptika je zdánlivá dráha, kterou projde Slunce na nebeské sféře za jeden rok. deklinační kružnice Deklinační kružnice je průsečnice roviny,která prochází světovými póly a je kolmá k rovině světového rovníku, s nebeskou sférou.

3 http://www.zatlanka.cz/vyukove-mater. Nebeský rovník a ekliptika se protínají ve dvou bodech – jarním(JB) a podzimním(PB) a to při jarní a podzimní rovnodennosti, kdy odchylka je 0°. Sluneční paprsky v tyto dny dopadají kolmo na rovník. Slunce vychází všude na Zemi přesně na východě a zapadá na západě, den i noc jsou stejně dlouhé. LS – letní slunovrat, ZS – zimní slunovrat. Vzájemná poloha nebeského (světového) rovníku a ekliptiky P – poloha pozorovatele (Země redukována na bod –střed nebeské sféry) Roviny kolmé na rovinu nebeského rovníku, které procházejí severním pólem a jižním pólem, protínají nebeskou sféru v deklinačních kružnicích. Deklinační kružnice jsou tedy hlavní kružnice nebeské sféry. ( Deklinační kružníce prochází póly, střed v P) Kolur rovnodennosti je deklinační kružnice, která prochází jarním bodem a podzimním bodem.

4 Rektascenze (α) je úhel, který svírá rovina deklinační kružnice hvězy a deklinační kružnicejarního bodu. Měří se od jarního bodu proti směru hodinových ručiček při pohledu od severmího pólu.vyjadřuje se v hodinách od 0h do 24h. (jarní bod : 0° = 0 h). Deklinace (δ): Oblouk mezi rovníkem a hvězdou měřený po deklinační kružnici hvězdy ve stupních. (světový rovník 0°, severní světový pól 90°, jižní světový pól ­ 90°) Tato síť se otáčí zdánlivě spolu s oblohou. /http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/orientace/theory.html..http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/orientace/theory.html. Rovníkové souřadnice II.druhu

5 Otázky  Závisí rovníkové souřadnice II.druhu a) na poloze pozorovatele na Zemi b) na čase pozorování ?  Která zeměpisná souřadnice je obdobou a) zeměpisné šířky b) zeměpisné délky ?  Proč se používají rovníkové souřadnice II.druhu k zakreslení polohy hvězd na hvězdných mapách ?  Pozorovatel stojí na zemském pólu. Jaká je poloha roviny obzoru a roviny světového rovníku ? Která hvězdu bude pozorovat v blízkosti zenitu?  Pozorovatel je na zemském rovníku.Jaká je poloha roviny světového rovníku a roviny obzoru ? Jak dlouho může pozorovat všechny hvězdy nad obzorem a jak dlouho jsou pod obzorem?  Kde stojí pozorovatel, jestliže žádná hvězdy není cirkumpolární ?

6 Obzorníkové souřadnice, rovníkové souřadnice I. a II. druhu Porovnejte základní roviny a souřadnice všech druhů souřadných systémů. Co je všem systémům společné a v čem se liší? http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/orientace/theory.html - coord

7 7 Použité zdroje Http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/orientace /theory.html [online]. [cit. 2013-08-22]. Http://www.zatlanka.cz/vyukove-mater. [online]. [cit. 2013-08-14]. Http://web.natur.cuni.cz/~forstova/vyuka/files/ astrsour.ppt [online]. [cit. 2013-08-22].


Stáhnout ppt "Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488."

Podobné prezentace


Reklamy Google