Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků"— Transkript prezentace:

1 10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
Inženýrská geodézie 1-10 10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků hlavní prvky a hlavní body kružnicového oblouku podrobné vytyčení základní úlohy Souřadnicová řešení kružnicových oblouků (vybraná) (Složené oblouky (základní úloha)).

2 Inženýrská geodézie 1-10 Vytyčování oblouků Důležitá činnost geodeta především v dopravním stavitelství (silnice, železnice). Trasa je prostorová čára, skládá se z osy (vodorovná složka) a z nivelety (svislá složka). Osa se skládá z přímých úseků a z oblouků (částí kružnic, také přechodnic). Podmínky, kterým musí oblouky vyhovovat jsou předepsány ČSN pro jednotlivé druhy staveb. Kritéria přesnosti pro různé druhy staveb jsou v ČSN (vytyčovací odchylky stavebních objektů liniových a plošných). Polohová přesnost u liniových staveb bývá zadána směrodatnou odchylkou v podélném a příčném směru, tvarová přesnost chybou vzepětí a rozdílu dvou sousedních vzepětí.

3 Způsoby vytyčení trasy: a) Přímé vytyčení v terénu
Inženýrská geodézie 1-10 Způsoby vytyčení trasy: a) Přímé vytyčení v terénu tečny se volí přímo v terénu, určuje a stabilizuje se jejich průsečík, měří se úhel tečen (a z něho středový úhel) a jejich délka. Z naměřených hodnot a dalších podmínek (zpravidla dáno dvěma tečnami a poloměrem) se vypočítají hlavní prvky oblouku a vytyčovací prvky hlavních a podrobných bodů. b) Analytické řešení trasy - Trasa se navrhuje do mapy ve vhodném měřítku, souřadnice bodů směrového polygonu se odměřují z mapy nebo se počítají ze zadaných podmínek. Ze souřadnic se pak počítají další prvky včetně vytyčovacích vůči geodetické vytyčovací síti.

4 Inženýrská geodézie 1-10 Kružnicový oblouk

5 Inženýrská geodézie 1-10 Kružnicový oblouk

6 Inženýrská geodézie 1-10 Kružnicový oblouk

7 Semipolární postup vytyčení (délka od předchozího bodu).
Inženýrská geodézie 1-10 Kružnicový oblouk Semipolární postup vytyčení (délka od předchozího bodu). Vytyčování po obvodě s přenášením stroje (aplikace v tunelech). Analytické řešení kružnicového oblouku v pravoúhlých souřadnicích Dvě tečny a poloměr (t1(P1, P2), t2(P3, P4), R). Dvě tečny a bod (t1(P1, P2), t2(P3, P4), A). Dva body dotyku a poloměr (TK, KT, R). Dva body dotyku a bod (TK, KT, A).

8 Složený kružnicový oblouk Pokud je zadáno více než 3 podmínky.
Inženýrská geodézie 1-10 Složený kružnicový oblouk Pokud je zadáno více než 3 podmínky. (dáno t1, TK1, K1K2, t2).

9 Inženýrská geodézie 1-9 Konec 


Stáhnout ppt "10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků"

Podobné prezentace


Reklamy Google