Autor: Mgr. Libor Sovadina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Advertisements

Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
PČ_140_Technické zobrazování_Postup kreslení technického výkresu
PČ_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, kolíkováním
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Neživá příroda - vzduch
Druhy a názvy ručního nářadí
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
PČ_015_Práce s papírem – korálky
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Rovnovážná poloha tělesa
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Pč_140_Technické zobrazování__Postup kreslení technického výkresu
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Náhrdelník Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zdroje elektrického napětí
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
Pč_138_Kovy_Stříhání plechu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Lenka Němcová
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
PČ_040_Knoflíkový obrázek
Autor: Mgr. Helena Nováková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Hana Krajčová
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
Výrobek ze dřeva, kovu, plastu Autor: Mgr. Miloslav Šůstek
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_135_Dřevo_Spojování dřeva hřebíky
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Pč_135_Dřevo_Spojování dřeva hřebíky
Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Libor Sovadina Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Vrtání dřeva Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

Vrtání dřeva Při vrtání dřeva lze rozlišovat : Vrtání na soustruhu Lidskou činnost při vytváření otvorů pomocí vrtáku nebo jiného nástroje (nebozez, kolovrátek) ručně nebo pomocí stroje (vrtačka, soustruh, vyvrtávačka, frézka).

Princip vrtání Při vrtání se materiál v místě díry rozřezává na třísky - špony. Vrták vykonává pohyb složený ze svislého pohybu směrem do materiálu a z pohybu otáčivého (viz šipky).

VRTÁK Vrták je nástroj, určený k vrtání kruhových otvorů do různých materiálů. Obvykle má tvar dvojchodé pravotočivé šroubovice, která je na jednom konci ukončena břitem a na druhém konci přechází do upínací stopky. Vrták může být používán buď jako samostatný ruční nástroj (například nebozez), nebo je uchycen do stroje - vrtačky. Vrtáky jsou vyráběny téměř výhradně z oceli.

Druhy vrtáků Sukovník Stupňovitý vrták Forstnerův vrták

Sklíčidlo Sklíčidlo je upínací součást soustruhů či vrtaček. Slouží k upnutí pracovního nástroje - vrtáku K rozvírání a svírání čelistí slouží obvykle klička (klíč). U novějších vrtaček a akumulátorových šroubováků bývají použita sklíčidla bezklíčová – samoutahovací.

Druhy sklíčidel Sklíčidla bývají tříčelisťová, ale u soustruhů bývají dvou či vícečelisťová. K upnutí sklíčidla do vrtačka či soustruhu bývá používáno kužele, na který je sklíčidlo naraženo.

Sada vrtáků Vrtáky bývají často prodávány v sadě. Jejich velikost pro běžné použití bývá od průměru 1,5 mm do 6 až 8 mm. Vrtáky se také prodávají samostatně s odstupem velikosti průměru po 0,1 mm. Cena vrtáků závisí na průměru vrtáku, jeho délce a kvalitě materiálu, z něhož je vrták zhotoven.

Sloupová vrtačka Sloupová vrtačka slouží pro přesné vrtání děr v dílenské praxi. Díky upínacímu stolu, který lze vybavit svěrákem je možné upnout vrtané díly a vrtat díry s velkou přesností. Je možné nastavit požadovanou hloubku děr stavitelným dorazem.

Akumulátorová vrtačka Akumulátorová ruční vrtačka je v současnosti nejpoužívanějším typem vrtačky pro běžné kutilské použití. Její výhodou je provoz bez nutnosti připojení k síti s využitím baterií. Pro větší operativnost je vybavena dvěma akumulátory. Je možné tak při práci průběžně akumulátor dobíjet. Sklíčidlo bývá většinou bezklíčkové.

Ruční vrtačka

Mechanická ruční vrtačka Konstrukčně složitější mechanické ruční vrtačky bývají vybaveny převodovým soukolím pro zvýšení rychlosti otáček, rukojetí a opěrkou, čímž se docílí vyššího tlaku na vrták a lepšího a rychlejšího vrtání

Kolovrátek Kolovrátek je jednoduchý ruční nástroj určený pro vyvrtávání otvorů menších rozměrů do různých měkkých materiálů. Jde o přímého pokračovatele nebozezu a předchůdce mechanických ručních vrtaček. Kolovrátek s rohatkou a truhlářským sklíčidlem Kolovrátek s křížovým otvorem Kolovrátek s pevně nasazeným sklíčidlem

Držení a vrtání kolovrátkem

Nebozez Nebozez je ruční nástroj, dvouruční pravotočivý vrták do dřeva pro otvory od průměru 10 mm. Nebozízek je malý, jednoruční nebozez pro díry o průměru do 6 až 8 mm. Často se používá jako navrtávák pro předvrtání otvorů pro vruty.

Použité zdroje: www.wikipedie.org Fotografie autora DrillCore.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 14.4.2005 [cit. 2013-01-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:DrillCore.jpg Unibits.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 2.1.2007 [cit. 2013-01-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Unibits.JPG Forstner35.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 22.12.2006 [cit. 2013-01-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Forstner35.jpg Hinge35.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 22.12.2006 [cit. 2013-01-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hinge35.jpg Gimlet - tool.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 11.3.2006 [cit. 2013-01-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gimlet_-_tool.jpg File:ChuckDrillKeyedKeylessArbor.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 9.4.2005 [cit. 2014-12-02]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ChuckDrillKeyedKeylessArbor.jpg File:Bohrmasch1.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 25.8.2009 [cit. 2014-12-02]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bohrmasch1.JPG